Author Topic: Avast service process, consumes 100% CPU all of the time  (Read 1599 times)

Offline dor123

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
    • Personal Message (Offline)
Avast service process, consumes 100% CPU all of the time
« on: November 09, 2012, 09:04:14 AM »
Since I updated my Avast free edition to its current version in my and my father computers, in both computers, Avast service process consumes 100% CPU for NO REASONS!!!
I even phoned to my computer technician, that said me that he received, compliants from his clients about this problem.
This resulted of me removing Avast free edition from my father computer, and installing Microsoft Security Essentials temporarly, until the problem will be resolved.
Please take care!
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 32bit
Avast Free Edition v8.0.1497

Offline craigb

  • avast! √úberevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 8060
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast service process, consumes 100% CPU all of the time
« Reply #1 on: November 09, 2012, 09:11:47 AM »
Hi dor123, is there any other security installed on the systems ?
Windows 8.1 Pro X64/ IE 11/ Avast 9.0.2016/ MBAM Premium 2

Offline dor123

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast service process, consumes 100% CPU all of the time
« Reply #2 on: November 09, 2012, 02:43:14 PM »
No. This problem began, after I updated Avast to the lastest version.
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 32bit
Avast Free Edition v8.0.1497

Offline bobo1

  • Poster
  • *
  • Posts: 468
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast service process, consumes 100% CPU all of the time
« Reply #3 on: November 09, 2012, 02:52:54 PM »
We need to know what operating system you are using?
Cross check your computer and download malware bytes free and update it and do a quick scan to check for malware.

No issues on my computer win xp sp3
IBM T41 INTEL CENTRINO 1.6GHZ  3. XP SP3. 1000 MB RAM. 80GB HARD DRIVE. AVAST 9. MALWAREBYTES FREE.
NEW TEST RIG FUJITSU (SCALEO) 2.8GHZ 3000MB RAM DVI HD OUT SVGA PENT 4 AVAST 9. GAMING RIG

Offline craigb

  • avast! √úberevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 8060
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast service process, consumes 100% CPU all of the time
« Reply #4 on: November 09, 2012, 03:04:06 PM »
No. This problem began, after I updated Avast to the lastest version.
If there is no other security software ( malware scanners, firewall ? ) on the system then I would suggest a repair and reboot first to see if that helps, next step would be a clean install.

bobo1 the operating system is mentioned in the signature.
Windows 8.1 Pro X64/ IE 11/ Avast 9.0.2016/ MBAM Premium 2

Offline dor123

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast service process, consumes 100% CPU all of the time
« Reply #5 on: November 10, 2012, 04:33:09 AM »
In my copmuter, my Avast did this problem as soon as I installed it, after removed AVG, but this worsen after the update, like here in my father computer.
Update: It turned out, that in my computer, Avast service process, AvastSvc.exe, don't do this problems, but only in my father computer.
When I will have an access to my father computer, I will remove MSE and reinstall Avast, and check if this problem returns.
« Last Edit: November 10, 2012, 06:40:26 PM by dor123 »
Operating System: Windows 7 Ultimate SP1 32bit
Avast Free Edition v8.0.1497

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now