Author Topic: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]  (Read 61654 times)

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« on: August 24, 2010, 10:36:40 AM »
Hi,

I'm experiencing trouble with the latest Avast 5 Free on my new W7 64-bit PC.
If I start the PC and login as Administrator, Avast starts just fine.
If I start the PC and login as regular (restricted right) user, Avast fails to start and provides the following error mesage:
Quote
Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]

I've looked in the \Program Files\Alwil Software\Avast5 folder and there is only a 1043 folder (Dutch). No 1033 folder indeed.

I'm using Avast5 on a number of W7 32-bit PC's and I have never experienced this before

I've removed and reinstalled Avast twice now. But no avail.
A search through the Windows registry did not bring up anything either.

Any suggestions?

Stephan

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #1 on: August 24, 2010, 10:53:27 AM »
In the meantime I have found my own solution, well er 'workaround'. [CORRECTION - SEE NEXT MESSAGE]
On my PC's I use SuRun to enable certain programs to execute with 'elevated' rights while my user account remains of the type 'limited rights'.
After having added AvastUI to the list of specific programs that should always be executed with Administrator rights, Avast starts without a problem.

So, bottom line: on a regular W7 64-bit PC, Avast somehow does not start with the necessary administrator rights if the user account is of limited rights.
I'm sure the techies@Alwil will be able to sort this out for the future.

Cheerio,
Stephan
« Last Edit: August 24, 2010, 12:54:45 PM by StephanP »

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #2 on: August 24, 2010, 11:55:25 AM »
Correction: I thought I had a workaround, but it appears that I have not.
Despite my li'l trick the same error occurs when loggin in as non-admin user.

The biggest problem is that - after having clicke OK on the error message - my PC remains unprotected

This is a serious problem.
Stephan

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11565
  • Gender: Male
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #3 on: August 24, 2010, 12:17:36 PM »
How about (as a temporary workaround) adding the English language pack?
Avast settings -> Language -> Install additional language.

Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #4 on: August 24, 2010, 12:41:02 PM »
Ah, I was thinking in that direction.
I tried if I could make a copy of the 1043 folder and just rename it 1033, but Windows would not allow me (Administrator!) to create any new folder or file in the Avast dir.

Meanwhile I have once again uninstalled Avast5.
After the reboot I ran the aswclear5.exe cleaner.
After another reboot I ran the aswclear5.exe again and made sure to point to the correct Avast5 folder  :-[.
After the consequent reboot I once again installed Avast5 (Administrator account) and checked with autoruns if avastgui.exe is executed as Administrator, which it is.
In the Avast settings I enabled the Troubleshooter 'start Avast services after other system services.

And after the final reboot and logging in as regular (limited rights) user everything is fine.
Avast5 starts without a problem.

So, there were some remaining issues that aswclear5.exe was able to sort out.

Stephan

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #5 on: August 24, 2010, 12:53:33 PM »
As a final test I disabled the troubleshooter "start Avast services after ..."
After the next reboot everything was BAD again: Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
So, there remains an issue to be looked into.

I took Vlk's advice and added the English language AND I left the troubleshooter "start Avast services after ..." unchecked.
Everything is fine again.
Avast5 starts (without delay) without any problem.

Vlk, if you're interested in more information about my W7 64-bit PC, feel free to drop me a personal message and I'll be happy to serve you.

Thanks for the tip,
Stephan

Offline igor

  • avast! team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11327
  • Gender: Male
    • AVAST Software
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #6 on: August 24, 2010, 01:35:59 PM »
What does the command
Code: [Select]
cacls "c:\programdata\alwil software\avast5\avast5.ini"show? (when started under admin account)

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #7 on: August 24, 2010, 02:13:26 PM »
(Too bad There's no [CTRL-V] in cmd.exe)

Any road. That'll be:
Quote
NT AUTHORITY\SYSTEM:(ID)F
INGEBOUWD\Administrators:(ID)F

The INGEBOUWD is Dutch language for BUILTIN, I guess.

Offline igor

  • avast! team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11327
  • Gender: Male
    • AVAST Software
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #8 on: August 24, 2010, 02:24:17 PM »
(Too bad There's no [CTRL-V] in cmd.exe)

There is - rightclick :)

Quote
NT AUTHORITY\SYSTEM:(ID)F
INGEBOUWD\Administrators:(ID)F

Hmm... so nothing for BUILTIN\Users? That sounds like a problem (normally there's R - read access for them)...

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #9 on: August 24, 2010, 02:41:46 PM »
Well, there you go...

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11565
  • Gender: Male
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #10 on: August 24, 2010, 04:28:00 PM »
But who deleted the Read access right from the directory?

How about the other files under C:\ProgramData - do they have the same rights?

Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #11 on: August 24, 2010, 05:13:03 PM »
cacls "c:\programdata"
Code: [Select]
C:\ProgramData>cacls "c:\programdata"
c:\ProgramData NT AUTHORITY\SYSTEM:(OI)(CI)F
               INGEBOUWD\Administrators:(OI)(CI)F
               MAKER EIGENAAR:(OI)(CI)(IO)F
INGEBOUWD = BUILTIN
MAKER EIGENAAR = MAKER OWNER

To my best knowledge I have not adjusted access rights on the disk.
The system was installed from scratch only last Sunday.
« Last Edit: August 24, 2010, 05:16:28 PM by StephanP »

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11565
  • Gender: Male
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #12 on: August 24, 2010, 06:50:32 PM »
Really strange. On my Win7, it is

C:\>cacls "c:\programdata"
c:\ProgramData NT AUTHORITY\SYSTEM:(OI)(CI)F
               BUILTIN\Administrators:(OI)(CI)F
               CREATOR OWNER:(OI)(CI)(IO)F
               BUILTIN\Users:(OI)(CI)R


And that's how it should be (notice the Read access granted to the Users group).
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline StephanP

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 21
  • Gender: Male
  • New to this forum, yet an experienced avast! user
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #13 on: August 24, 2010, 08:14:13 PM »
Okay, but I don't know which is normal for W7 64-bit.
And if it is determined that the access rights on my system are incorrect somehow, how am I to change this?
Stephan

Offline ilkowski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • Personal Message (Offline)
Re: W7 64-bit | Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]
« Reply #14 on: December 11, 2010, 04:15:47 PM »
Hi, maybe Steven's problem is same with mine but my English isn't well. So I need your help :)

I downloaded a malware program called "Ad-Aware" two days ago and now, my mouse is traveling all my screen and I don't know why it is happening. :|

I searched Ad-Aware on Google and someone said "It is spy program, don't use it."

I removed that program when I saw the command.

My science teacher said "Avast is good, it is easy and safe." I remembered that and I downloaded Avast 5 from www.tamindir.com and I installed Avast.

When I installed Avast, I wanted to use it but I couldn't open.

It said "Failed to load language dll [1033\UILangRes.dll]

I tried remove Avast but when I entered to Add and Remove Programs (I'm using Turkish XP, I guess it's name is Add and Remove Programs) and I clicked to "Remove Avast5" It didn't work. I tried it again, again and again but It didn't work.

I restarted my pc but it didn't work too.


So, what should I do? Please help me, my pc is new and I love it! :)

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now