Author Topic: Web Shield won't start  (Read 2661 times)

Offline hornster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • Personal Message (Offline)
Web Shield won't start
« on: June 10, 2012, 10:33:15 AM »
Hello. I've just updated to Avast 7.0.1426 and the web shield won't work. It is shown as Off and when I try to turn it on, nothing happens. When I go to its tab in Avast interface, i see the message Protection status: Service stopped. from services.msc though is obvious Avast's service is running, besides, all other shields are working. My system is running WindowsXP SP3, all later updates. Any ideas?

Offline Asyn

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24914
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #1 on: June 10, 2012, 10:35:43 AM »
Repair avast!:
1. Control Panel -> Add/Remove programs -> avast!
2. Click on 'Repair'.
3. Follow instructions.
4. Reboot.
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline hornster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #2 on: June 10, 2012, 03:09:46 PM »
Repair avast!:
1. Control Panel -> Add/Remove programs -> avast!
2. Click on 'Repair'.
3. Follow instructions.
4. Reboot.

Didn't work. Actually, as a first course of action, I reinstalled in, only forgot to mention it in my original post.

Offline craigb

  • avast! Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 8068
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #3 on: June 10, 2012, 04:07:30 PM »
Any other security software installed on the system ? have you tried running vendor removal tools for old AV's to delet remnants - including avast ? many removal tools can be found here if needed http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/
Windows 8.1 Pro X64/ IE 11/ Avast 9.0.2018/ MBAM Premium 2

Offline hornster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #4 on: June 11, 2012, 11:28:20 AM »
I have Online Armor Free firewall latest version but before I updated Avast I've never have had any problems. Also tried your suggestion with the uninstaller for Avast 6, still no result -  web shield is a no-go.
« Last Edit: June 11, 2012, 11:42:30 AM by hornster »

Offline Asyn

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24914
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #5 on: June 11, 2012, 11:32:48 AM »
- Which avast!..?? (Free/Pro/IS)
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline hornster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #6 on: June 11, 2012, 11:41:18 AM »
- Which avast!..?? (Free/Pro/IS)

Sorry, it's Avast Free (and v. 7.0.1426, as already stated).

Offline Asyn

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24914
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #7 on: June 11, 2012, 11:43:10 AM »
Sorry, it's Avast Free (and v. 7.0.1426, as already stated).

1. Download avast! Free Antivirus: http://files.avast.com/iavs5x/avast_free_antivirus_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline hornster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #8 on: June 12, 2012, 07:53:04 AM »

1. Download avast! Free Antivirus: http://files.avast.com/iavs5x/avast_free_antivirus_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.

Well... that worked for a time. The first time I did the procedure, it was fixed but i decided to wait and see since this whole thing started like that in the first place (it worked, then suddenly stopped). So today, when I turned my pc on, unfortunately Web Shield is once again deactivated with message about service stopped. Weird...

Offline Asyn

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24914
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #9 on: June 12, 2012, 08:05:06 AM »
You can try the new beta, if you like.
http://forum.avast.com/index.php?topic=99540.0
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline hornster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #10 on: June 12, 2012, 08:59:23 AM »
You can try the new beta, if you like.
http://forum.avast.com/index.php?topic=99540.0

Yeah, at this point it seems like the only thing left to try. Thanks for the persistence, Asyn.

Offline Asyn

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 24914
  • Frohe Ostern
    • >>>  avast! Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
    • Personal Message (Offline)
Re: Web Shield won't start
« Reply #11 on: June 12, 2012, 09:07:21 AM »
You can try the new beta, if you like.
http://forum.avast.com/index.php?topic=99540.0

Yeah, at this point it seems like the only thing left to try. Thanks for the persistence, Asyn.

NP, hope it helps.
XP SP3 - avast! 9.0.2018 - CIS 3.14 [FW/D+] - MBAM 1.75 [On Demand] - Firefox ESR 24.4 [NS/ABP/EHH/BP] - Thunderbird 24.4 [EM/CH]
Deutschsprachiger Bereich -> avast! Wissenswertes (Downloads, Anleitungen und Infos): http://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now