Avast WEBforum

Avast Products => Avast Free Antivirus / Pro Antivirus / Internet Security/ Premier => Topic started by: stormer on June 26, 2012, 12:37:56 PM

Title: [Solved] Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on June 26, 2012, 12:37:56 PM
Solved: See my solution: Post #19 (http://forum.avast.com/index.php?topic=100151.msg916967#msg916967)

I'm back again using Avast.

I have 5 computers in our home network, all of which use Avast 7 (either upgraded or clean install). All have never received any Streaming Updates.

Windows 8 RP 64-bit (Clean install Avast 7) - 2 Shields only, custom.
Windows 7 64-bit (Clean install Avast 7) - All Shields
Windows 7 64-bit (Upgrade from v6) - All Shields
Windows 7 32-bit (Upgrade from v6) - All Shields
Windows 7 32-bit (Upgrade from v6) - All Shields

It sometimes shows as connected, but always show "---" for Latest update received.

I really would like to get Streaming Updates, or help or something. Or is there a reason why I don't get them? A setting/configuration? Router firewall settings?

Thank you.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: DavidR on June 26, 2012, 12:56:56 PM
Have you got the virus definitions set to Auto, that is a requirement for streaming updates ?

I would check that the avastUI, Settings, Updates, Proxy Settings is set to Direct connection (no proxy), rather than the default Auto detect (use Internet Explorer settings).

Have you checked the defs sub-folder and see if any are present (see image), this is mine but when the next VPS update occurs 120626-0 the stream sub-folders are removed as the next VPS contains them.

Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on June 26, 2012, 01:37:22 PM
I haven't any C:\Program Files\AVAST Software\Avast\defs\*_stream folders, but I will try setting it to Direct Connection (No proxy), and report back later.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: DavidR on June 26, 2012, 01:45:13 PM
Hopefully that is going to do it as for some reason avast may not be able to get access to the IE proxy settings (even though there may be none set).

That said, it would only account for problems connecting early in the boot process and that would show in the standard auto update process ?
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on June 28, 2012, 01:03:24 PM
I've let it run on that setting for a couple of days, and no luck.

Sometimes its says Connection Established other times Connection not established, and --- for latest received updates. No \*_stream folders either. :/
 
Could it be a firewall setting on the router be stopping it?

Thank you for the help.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: DavidR on June 28, 2012, 01:34:50 PM
I don't know if it could be a firewall/router setting, but I would have thought that it would use existing services, etc. to download the streaming updates.

The problem as an avast! user I don't know exactly how it does this, so I can't say for certain, I have checked my firewall logs for roughly the same time that my streaming update was done (very shortly after boot) and unfortunately that actually happened before anything was logged in my firewall log.

I have on occasion not had a connection established, but that isn't a frequent occurrence.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: True Indian on June 28, 2012, 01:42:34 PM
I am not sure...but it wont hurt checking this out...

Open IE>>Tools>>internet options>>connections>>Lan settings>>does the setting in my screenshot match with yours??

Reset your avast settings>>UI>>Settings>>troubleshooting>>restore factory settings...

and even if that doesnt work try re-installing avast...remove avast by following instructions here:

www.avast.com/uninstall-utility

and then re-install avast!

Hope this can help! :)
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on July 21, 2012, 12:15:13 AM
I don't know if it could be a firewall/router setting, but I would have thought that it would use existing services, etc. to download the streaming updates.

Sorry for my long time absence.

I haven't had any luck in streaming updates, I don't use Avast Free on my computer anymore, but I will keep check on the other PCs on this network that use Avast 7 Free.

Nevertheless, thank you for trying to help.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on March 08, 2013, 08:10:13 PM
Hello again.

Back with installed Avast! Free Antivirus 8.0.1482, and now updated to 8.0.1483.

I have Allowed it through my Windows Firewall (on Windows 8 x64), but still the same issue.


Could this be a Router (Firewall) problem?
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: Charyb on March 08, 2013, 08:27:27 PM
Have you tried connecting one of the computers directly to your modem? This will help rule out any router problem.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on March 11, 2013, 03:52:56 PM
Yes, I have one PC connected directly to the Router and it still has not got any Streaming Updates connection.

Also I have used Avast Uninstall Tool multiple times before upgrading new avast! releases (5, 6, 7 and now 8). I also have used NRT as extra precaution after uninstalling NAV2013, which expired a week ago.

I haven't a clue what the problem could be, as you can tell the year I started having this issue.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: Gopher John on March 11, 2013, 04:53:55 PM
After uninstalling NIS 2013, did you run Norton's uninstall tool?  https://support.norton.com/sp/en/us/norton-core/current/solutions/kb20080710133834EN_EndUserProfile_en_us?ispid=&product=Norton+Core&pvid=f-core-cur&version=current (https://support.norton.com/sp/en/us/norton-core/current/solutions/kb20080710133834EN_EndUserProfile_en_us?ispid=&product=Norton+Core&pvid=f-core-cur&version=current)
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on March 12, 2013, 01:23:46 PM
Yeah, I ran NRT after uninstalling Norton AV default uninstaller (+ reboot) and run as admin.

Can I ask, is there a requirement for Streaming Updates to work, because my siblings laptop has Streaming Updates working, but only not connected to this (home) network.

So I'm thinking it's related to the home network set-up from the router, but not sure how to solve this issue.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: Gopher John on March 12, 2013, 02:17:06 PM
VPS updates must be set to auto in order to receive streaming updates.  Check in Settings in the upper right hand corner of the AvastUI on the update tab.  Unless you've blocked some ports and/or IP addresses in the router that Avast needs, the router shouldn't be a problem.  Can you surf the web normally from behind the router?

If you have any custom settings in the router, you could reset the router to default (save it's configuration to a file first).  Only set up the router's WiFi security, change it's admin password, and be sure that Remote Administration is turned off (that's usually default) and nothing more.  See how that works.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: Para-Noid on March 12, 2013, 04:37:52 PM
Since the OP has not stated if they are using "direct connect-no proxy" I'm asking it again?
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on March 13, 2013, 10:59:16 AM
What ports does avast require for VPS updates and Streaming Updates?

No Proxy, see below:

(http://i.imgur.com/UHzQNWE.png)

These are the default settings in Troublshooting, see below:

(http://i.imgur.com/dz5EUjM.png)
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: Gopher John on March 13, 2013, 11:33:59 AM
Your redirect settings are the same as mine.  Just above Redirect Setings is Restore factory defaults.  You could save your custom settings and reset Avast.

As CharyB said, you could troubleshoot and eliminate the router as a problem by taking it out of the network.  Connect directly to the modem.  If VPS updates work, then you will know that it is the router.  If it is the router, save it's configuration to a file and reset it to factory defaults.  See if it works then.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on March 18, 2013, 05:22:43 PM
How do I save the router's configuration to file?
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: Gopher John on March 18, 2013, 10:55:35 PM
How do I save the router's configuration to file?

That depends on the router.  In some brands and models, all configuration is done thru the router's built-in web interface consisting of several pages.  One of those pages, presented as a tab, has a button to save the present configuration to a file and another button to import a saved configuration file.  You should be able to find the information for your specific router brand/model by visiting the manufacturing web site and doing a search.  There may even be a firmware update for your router.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: stormer on March 23, 2013, 01:35:44 PM
Solved it. :D

It was the Network settings of Windows Firewall.

Changed from Public => to => Private and now I receive Streaming Updates.
Title: Re: Never received a single Streaming Update
Post by: spywar on March 24, 2013, 01:23:06 AM
Solved it. :D

It was the Network settings of Windows Firewall.

Changed from Public => to => Private and now I receive Streaming Updates.
Hi,

Glad to see problem is fixed!

spywar