Avast WEBforum

Other => General Topics => Topic started by: januszkowal on March 28, 2013, 08:58:13 PM

Title: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on March 28, 2013, 08:58:13 PM
After installation Avast Internet Security I have 3 errors.
I tried different methods to solve it:
1. unistall it several times (normal, using aswclear).
2. run system i Safe Mode
3. update "avast! Firewall NDIS Filter Miniport" driver
4. etc

My system: Windows 8
No other firewals, antiviruses installed (except Microsoft Windows Defender, Microsoft Security Essentials)
When I uninstall Avast, problems disappear.
I plan complete uninstall Avast and forget about it.


Error 1 - from "Event viewer"
Error ID=6:
An I/O operation initiated by the Registry failed unrecoverably.The Registry could not flush hive (file)

Error 2 - from "Event viewer"
Warning ID=16001:
Source=AFD
Description unavailable

Additional data:
\Device\Afd
\Driver\aswTdi

"Error 3 - from "Device Manager"
System can't run device "avast! Firewall NDIS Filter Miniport" because its configuration information (in the registry) is incomplete or damaged. (Code 19)
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: Pondus on March 28, 2013, 09:01:28 PM
Any other security programs installed?

Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on March 28, 2013, 10:14:29 PM
No other firewals, antiviruses installed (except Microsoft Windows Defender, Microsoft Security Essentials)
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: Pondus on March 28, 2013, 10:19:47 PM
Quote
Microsoft Security Essentials
uninstall this...never run Mutiple AV


see this guide  http://forum.avast.com/index.php?topic=53253.0
scroll down to OTL....run it and attach the diagnostic log...then a expert will have a look inside to see if he can spot a problem

Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: bob3160 on March 28, 2013, 10:34:29 PM
The following may also help you:
http://forum.avast.com/index.php?topic=93544.msg915130#msg915130 (http://forum.avast.com/index.php?topic=93544.msg915130#msg915130)
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on March 29, 2013, 07:08:38 PM
I uninstalled Microsoft Serurity Essentials
I uninstalled/installed Avast
...
The same problems after installation Avast
I think Avast makes invalid entry in registry, and he can't read it later.

How can I attach log?
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: bob3160 on March 29, 2013, 08:51:23 PM
I uninstalled Microsoft Serurity Essentials
I uninstalled/installed Avast
...
The same problems after installation Avast
I think Avast makes invalid entry in registry, and he can't read it later.

How can I attach log?
(http://www.screencast-o-matic.com/screenshots/u/Lh/1364586648102-58221.png)
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on March 31, 2013, 07:10:17 PM
There is my OTL log.
If anyone can look at?
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on March 31, 2013, 10:08:59 PM
Hi there first I would like to look at the services

Download and run farbar service scanner (http://download.bleepingcomputer.com/farbar/FSS.exe)

(http://i1224.photobucket.com/albums/ee362/Essexboy3/Farbar/FSS-1.jpg)

Tick "All" options.
Press "Scan".
It will create a log (FSS.txt) in the same directory the tool is run.

Please copy and paste the log to your reply.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 01, 2013, 11:02:39 AM
Here is FSS log
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 01, 2013, 12:03:33 PM
Could you go to control panel > device manager and let me know if there are any yellow triangles showing
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 02, 2013, 12:47:08 PM
1.
Now, I don't have any yellow triangle.
Now, I don't have any "... avast! Firewall NDIS Filter Miniport # ..."

2.
But, I had "yellow triangle" with ""... avast! Firewall NDIS Filter Miniport # ..." before reinstallation.

Error, which I wrote are still the same (in case 1 & 2).
They completely disappear when I uninstall avast.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 02, 2013, 08:48:09 PM
Could you go back to control panel > Device manager
Under the view drop down select show hidden devices
Under network how many asw tdi entries are there
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 02, 2013, 09:29:42 PM
I have more than 50 devices "Unknown device", wich Manufacturer is "ALWIL Software
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 02, 2013, 09:31:30 PM
OK right click and select uninstall for all of them
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 02, 2013, 09:53:14 PM
I uninstalled "Unknown devices", and all avast software.
And after that, I installed "Avast Internet Security" again.
Now I have Error 1,2
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 02, 2013, 09:54:15 PM
Still the aswtdi problem ?
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 02, 2013, 10:04:56 PM
I still have 2 errors:
Error 1 - from "Event viewer"
Error ID=6:
An I/O operation initiated by the Registry failed unrecoverably.The Registry could not flush hive (file)

Error 2 - from "Event viewer"
Warning ID=16001:
Source=AFD
Description unavailable

Additional data:
\Device\Afd
\Driver\aswTdi

The same problem is here, but I have Avast Internet Security:
http://forum.avast.com/index.php?topic=116738.0 (http://forum.avast.com/index.php?topic=116738.0)
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 02, 2013, 11:14:53 PM
Quote
An I/O operation initiated by the Registry failed unrecoverably.The Registry could not flush hive
OK just checking out this main error
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 11, 2013, 05:49:57 PM
Did you found anything essexboy?
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 11, 2013, 05:54:15 PM
So far I have only been able to find data on servers as this is the area in which it appears

It may be related to the size of your paging file.. How big is it
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 12, 2013, 08:48:54 AM
Now pagefile has 2GB.
I tried different sizes (2GB-16GB)
I have pagefile on SSD drive. If pagefile is bigger then every boot increases big amount of Total Nand Writes.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 12, 2013, 03:21:48 PM
Is Avast loaded on the SSD drive or a hard drive ?
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 12, 2013, 03:31:01 PM
Avast is installed on SSD drive
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 12, 2013, 03:48:28 PM
OK that has thrown one other idea out of the window

Is the system running normally now ?

Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 13, 2013, 09:29:42 AM
System is running perfectly (except Avast).
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 13, 2013, 12:12:36 PM
Are you using the latest beta ?   As this appears to be a system problem rather than Avast
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 13, 2013, 08:40:42 PM
I'm using Windows 8 OEM
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 13, 2013, 08:45:59 PM
What version of Avast though ? as the latest is 8.0.1485
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 13, 2013, 08:55:45 PM
8.0.1483 - (my avast shows as newest version)
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 13, 2013, 08:58:46 PM
Could you try the latest beta... Download link http://files.avast.com/iavs5x/avast_internet_security_setup.exe
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 13, 2013, 09:37:27 PM
I unistalled avast, and installed version you placed.
But I still see version 8.0.1483 and identical problems like before.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 13, 2013, 09:51:32 PM
Hmm that is odd as the link is for  .1845 could you run aswclear to ensure all the old version has gone.  Also use the new link in this post (in case I put the wrong link before) 

Download Uninstall Utility (http://www.avast.com/uninstall-utility) to your Desktop.
Download the beta version of Avast 
http://files.avast.com/test5beta/avast_internet_security_setup.exe
Disconnect from the net
Uninstall Avast via control panel

(https://dl.dropbox.com/u/73555776/aswclear.JPG)
----------
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 13, 2013, 10:12:22 PM
Yes, I uninstalled using aswClear.
Version you placed is 8.0.1843.72.
I already downloaded it on 2013.03.28. These are the same versions, I compared files binary.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 13, 2013, 10:33:23 PM
The beta link should be .1485
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 14, 2013, 08:36:00 AM
I installed beta. No difference, the same errors.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 14, 2013, 01:30:21 PM
OK I am now at a loss.  Can you install any other AV with no problem ? 
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 14, 2013, 05:02:39 PM
Commodo Internet Security works without any errors.

I don't know whether Avast Internet Security is working properly or bad.
But I only see these errors in System Log.
When I run client interface it seems to be ok.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 14, 2013, 05:09:01 PM
OK so Avast is functioning it is just the errors that you are seeing ?
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: januszkowal on April 14, 2013, 07:17:52 PM
Yes, I only see 2 errors in System Log.
Should I have "Firewall NDIS FIlter Miniport" device? I don't have such device.
Title: Re: Windows Errors after Avast Internet Security installation
Post by: essexboy on April 14, 2013, 08:43:49 PM
In that case the errors are immaterial, I was under the impression that Avast was not functioning