Avast WEBforum

Consumer Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: ancientevil on December 21, 2013, 09:25:04 PM

Title: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 09:25:04 PM
I have been and was running the 2008 program version of IS. I updated it to 2011, restarted, and now avast doesn't load. No program seems to load besides chrome. I can't even access the control panel for windows. I downloaded IS to reinstall it, but it wont even run. What the hell? Serious problem here.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Pondus on December 21, 2013, 09:26:49 PM
can you access safe mode?    http://www.avast.com/uninstall-utility
run for all versions ever installed and reboot

the try install again....




Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 09:27:38 PM
As I was typing this avast popped up. Um only took it 10 minutes. Prior to the install everything was running without a 10 minute delay. Umm, it isnt like I am running a slow computer. I got an ssd for the system drive and 8tbs of hdd. 16gb of ram and a hexacore processor. I suppose the processor might be shot or something. Btw, I am running windows 8.1 if I didn't mention it in original post.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Secondmineboy on December 21, 2013, 09:29:23 PM
You could try to use system restore to get the 2008 version back.

But be careful, certain Programs settings could get reset to the old ones.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 09:33:59 PM
I am just going to disable all startup programs besides avast and see if any are causing the problem.  The problem is, my computer besides chrome is completely not functional until avast loads. I cant open my computer or the control panel. I also think shadow copy ha been removed from windows 8.1. So I can't revert back can I?
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 09:46:23 PM
I have uninstalled Avast, problem doesnt persist. I think it is conflicting with Viscosity, making this the most ironic update you have had. As in you say in the change log more compatibility with vpns. :)
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 10:07:49 PM
Now I cant update windows defender. I probably got a bug. Shit.... I was running Avast right after I installed windows 8.1. Avast is refusing to download files for a clean install and Windows Defender is refusing to upload its definitions. This happens almost every time avast has a new update. Not to blame you, but going to 2008 I had to do a clean install of windows, updating from that to 11 will probably be the same thing if I can't figure out why my internet is clearly working but wont download anything related to Antivirus detections. Uhhhhhggggggggg.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 10:09:59 PM
I suppose you have this issue...

Fix : http://forum.avast.com/index.php?topic=143211.0

If this does not work:

1. Download Avastclear, Rejzors uninstall tool and the appropriate Avast program edition

http://files.avast.com/iavs9x/avast_free_antivirus_setup.exe
http://files.avast.com/iavs9x/avast_pro_antivirus_setup.exe
http://files.avast.com/iavs9x/avast_internet_security_setup.exe
http://files.avast.com/iavs9x/avast_premier_antivirus_setup.exe

Avastclear : http://files.avast.com/iavs9x/avastclear.exe
Rejzors Uninstall tool: http://rejzor.wordpress.com/avast-cleanup-tool/

2. Uninstall Avast by control panel  [If you don't have Avast in control Panel go to #4]
3. Uninstall in safe mode using Avastclear.
4. Run Rejzors Uninstall Utility in Normal Mode (removes traces avastclear doesn't) - reboot.
Check : Once uninstalled check in device manager>view>show hidden devices if there is anything related to avast with a yellow triangle.. if so, uninstall it and reboot.
5. Install the version you downloaded.
6. Reboot.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Para-Noid on December 21, 2013, 10:12:26 PM
Also disable Windows Defender and/or Microsoft Security Essentials.
You don't need the as long as you have avast.  8)
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 10:16:50 PM
For one windows defender/mse is disabled automatically when a thirdparty av is installed. I know not to enable it, but I uninstalled Avast with the cleaner, and wanted to try scanning my computer with defender. So it was just defender by itself. The problem is it keeps saying failed to connect or to download the new definitions or whatever.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 10:20:30 PM
Avast does not disable Windows Defender by default as far as I know.

Could you try a clean install as I mentioned in the previous post following all the steps.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 10:27:16 PM
I said I have uninstalled it and am now trying a fresh install. The only thing now is that avast is at 28% and has been for about 4minutes. Now it literally is saying host is unreachable. It seems to have restarted like ten times.  Gets a good amount downloaded then says host is not reachable. As I am typing it has completed. Nothing wrong with the connection itself, 50mb down and 10 up, on my macbook i am getting the correct speeds (speedtest.net). Avast also does disable windows defender by default, at least in windows 8. As defender is enabled in 8 by default and disabled when you install avast.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 10:30:24 PM
I said I have uninstalled it and am now trying a fresh install. The only thing now is that avast is at 28% and has been for about 4minutes. Now it literally is saying host is unreachable. It seems to have restarted like ten times.  Gets a good amount downloaded then says host is not reachable. As I am typing it has completed. Nothing wrong with the connection itself, 50mb down and 10 up, on my macbook i am getting the correct speeds (speedtest.net). Avast also does disable windows defender by default, at least in windows 8. As defender is enabled in 8 by default and disabled when you install avast.

Did you run the Rejzor Cleanup tool... did you check in device manager for any yellow triangle drivers? I doubt it.

Do you have MVPS host files?
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 10:33:23 PM
I used both cleanup tools. I had not checked device manager but have done so and there are no yellow exclamation point inside of a triangle :). Avast is still downloading the required files. If my internet connection was being throttled would it slow the startup of avast? Does avast require an internet connection if it can find one? I dont have any blocking hostfiles except for adblock plus which only works in chrome.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 10:36:55 PM
I had not checked device manager but have done so and there are no yellow exclamation point. Avast is still downloading the required files. If my internet connection was being throttled would it slow the startup of avast? Does avast require an internet connection if it can find one?

No it would NOT slow down the startup of Avast. Avast does require an internet connection to download VPS and streaming updates, however, it's not necessary (can be ran offline)
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 10:40:39 PM
I have got it installed again and it still has an enormously slow startup time. Atleast for the system tray icon. Still this is extremely problematic in that I cant use my computer until the startup tray icon appears and the program itself shows the splash screen for it. I cant access explorer, control panel, cant open anything besides chrome. Which I have uninstalled thinking it might be creating conflicts, but it shouldnt as it is not a startup program.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 10:44:24 PM
Start>Run (Or Windows key + R )> type "msconfig".

Go to startup and uncheck all unneeded entries for startup.

Apply them and then restart the computer.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 10:46:34 PM
That was the first thing I did. I am probably gonna have to reinstall windows. This same exact problem as mentioned happened when I updated to 2014.91.0.2008 which took about 5 - 10 mins to startup. Nothing but avast is enabled. :(
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 10:58:09 PM
Wait...

Go to Settings>Troubleshooting>Enable avast! after other system services (may be wrong, top of my head)
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 21, 2013, 11:24:20 PM
Avast doesnt show up on the list of programs. It does in the program features section of the control panel. Not windows troubleshooting. I see most if not all of the other programs listed.
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: Alikhan on December 21, 2013, 11:25:44 PM
I meant in the Avast user interface settings...
Title: Re: Ruined my computer?
Post by: ancientevil on December 22, 2013, 01:47:11 AM
Gotcha, it was already checked. This is truly a problem if I have to reinstall windows every time this program updates. Windows removed backup support, it used to be in windows 7, as in a complete system backup. They have something that only backs up personal files and documents. Is there a way I can revert back to 2008? As in you offering a downloadable offline installer? It is really bad that you dont offer this. Or avast 8 as it is stable and had worked on windows 8 without a fuss. 9 feels like a open beta you are forcing on us. Not good when we are paying for the license.