Avast WEBforum

Consumer Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Beta - Avast => Topic started by: Charyb on September 21, 2014, 01:40:22 PM

Title: How to know if NG is working correctly?
Post by: Charyb on September 21, 2014, 01:40:22 PM
All I know is that my computer turns on, my computer turns off, my computer is not crashing, and I see some running processes that have NG and virtualbox in the name. I see no signs of a virtual machine running. I don't see any logs that show that a virtual machine has started or failed.

How do I test NG? How do I know that the OS is virtualized? Are there any logs to view?


What does NG stand for?
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: keloo05 on September 22, 2014, 12:21:17 AM

What does NG stand for?

I hope they find another name for NG in the final version. I suggest a poll with at least 5 names and let the users decide, then register a trademark for it.
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: DavidR on September 22, 2014, 01:25:06 AM
<snip>
What does NG stand for?

I can't recall any explanation of what the abbreviation avast NG means - but it (NG) has been used in many computer areas were it has meant New/Next Generation; so I suspect it is something like that.

I can't recall if something might have been mentioned about this in the topic relating to suggestions on what should be in avast! 2015.
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: RejZoR on September 22, 2014, 07:15:06 AM
It could be NGE like New Generation Emulator. But end users don't really care most of the time for as long as it detects malware.
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: Charyb on September 22, 2014, 05:57:12 PM

I found an NG log located in Program Data -> avast, but it doesn't state that the vm has fully started it's been stuck at the last line for over 20 minutes now.


Code: [Select]
22.09.2014 09:03:38.040 | Installing VirtualBox...
22.09.2014 09:03:39.476 | Creating snapshot...
22.09.2014 09:04:27.963 | Volume shadow set: {f2ffdeaa-c8a9-49ba-b220-ee3f1174fb37}
22.09.2014 09:04:27.963 | BCD volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolume2
22.09.2014 09:04:27.963 | Windows volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy4
22.09.2014 09:04:27.963 | Creating new hive files...
22.09.2014 09:06:34.187 | Cloning NTFS volumes...
22.09.2014 09:11:11.068 | Cloning NTFS volumes...
22.09.2014 09:11:38.092 | error: InsertFile/dep_fsGetFileIdW failed, guest folder: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy4\WINDOWS\System32\config (error: 0x00000003)
error: InsertFile/dep_fsGetFileIdW failed, guest folder: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy4\WINDOWS\System32\config (error: 0x00000003)
error: InsertFile/dep_fsGetFileIdW failed, guest folder: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy4\WINDOWS\System32\config (error: 0x00000003)
error: InsertFile/dep_fsGetFileIdW failed, guest folder: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy4\WINDOWS\System32\config (error: 0x00000003)
error: InsertFile/dep_fsGetFileIdW failed, guest folder: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy4\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application (error: 0x00000003)
22.09.2014 09:11:38.092 | 22.09.2014 09:11:38.092 | Creating a new VM machine...
22.09.2014 09:11:43.858 | Starting VM machine to create initial snapshot, it can take a couple of minutes...
22.09.2014 09:36:51.501 | error: PrepareNGSource failed, error: 0x800705b4
22.09.2014 09:36:51.504 | CmdAvastRepairWrapper done (result: 0x00000000)
22.09.2014 09:36:59.888 | Installing VirtualBox...
22.09.2014 09:37:01.420 | Creating snapshot...
22.09.2014 09:37:22.923 | Volume shadow set: {10272bf0-408d-4654-adf1-577c1143a6bb}
22.09.2014 09:37:22.924 | BCD volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolume2
22.09.2014 09:37:22.924 | Windows volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy5
22.09.2014 09:37:22.925 | Creating new hive files...
22.09.2014 09:39:43.966 | Cloning NTFS volumes...
22.09.2014 09:40:42.565 | 22.09.2014 09:40:42.565 | 22.09.2014 09:40:42.571 | Creating a new VM machine...
22.09.2014 09:40:43.588 | Starting VM machine to create initial snapshot, it can take a couple of minutes...
22.09.2014 10:03:49.905 | Starting VM machine to create initial snapshot, it can take a couple of minutes...
22.09.2014 10:29:00.301 | error: PrepareNGSource failed, error: 0x800705b4
22.09.2014 10:29:00.303 | CmdAvastRepairWrapper done (result: 0x00000000)
22.09.2014 10:29:37.211 | Installing VirtualBox...
22.09.2014 10:29:38.510 | Creating snapshot...
22.09.2014 10:29:58.000 | Volume shadow set: {b50d06b3-6699-4795-8197-005303b908c3}
22.09.2014 10:29:58.001 | BCD volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolume2
22.09.2014 10:29:58.001 | Windows volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy6
22.09.2014 10:29:58.002 | Creating new hive files...
22.09.2014 10:32:02.910 | Cloning NTFS volumes...
22.09.2014 10:33:04.392 | 22.09.2014 10:33:04.393 | 22.09.2014 10:33:04.398 | Creating a new VM machine...
22.09.2014 10:33:05.497 | Starting VM machine to create initial snapshot, it can take a couple of minutes...
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: Charyb on September 25, 2014, 11:00:48 PM
I'm convinced that a virtual machine is created but I still have yet to see it running. It looks like it took around 10 minutes to create (rebooted before it completed) and while it was being created I noticed the ng commandline process at around 279MB and around 27% cpu. The process does end after creation but people are still going to complain about this.


Code: [Select]
25.09.2014 15:19:57.095 | Installing VirtualBox...
25.09.2014 15:19:58.581 | Creating snapshot...
25.09.2014 15:21:27.270 | Writer is in failed state. (state: 10, result: 0x800423f2)
25.09.2014 15:21:27.270 | CreateSnapshotSet failed, result: 0x800423f2 (WriterResult, GatherWriterStatus.DoSnapshotSet, )
25.09.2014 15:21:27.333 | Creating snapshot again.
25.09.2014 15:26:18.083 | Creating snapshot...
25.09.2014 15:27:01.307 | Volume shadow set: {83bfbb75-1f74-4913-95ee-f29c646128cf}
25.09.2014 15:27:01.307 | BCD volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolume2
25.09.2014 15:27:01.307 | Windows volume: \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy7
25.09.2014 15:27:01.307 | Creating new hive files...
25.09.2014 15:29:03.905 | Cloning NTFS volumes...
25.09.2014 15:30:32.482 | 25.09.2014 15:30:32.482 | 25.09.2014 15:30:32.485 | Creating a new VM machine...
25.09.2014 15:30:34.310 | Starting VM machine to create initial snapshot, it can take a couple of minutes...
25.09.2014 15:37:37.724 | OK
25.09.2014 15:37:38.273 | New Ng_2e82ff45-1b57-4fe6-829e-6902cd8257d9 machine has been created, uuid: 68a03f44-97ad-4e25-b18e-7af7a2dbf809
25.09.2014 15:37:38.804 | New Ng_c48ce4e4-e6f2-4237-bf60-2e7abb2b1b1f machine has been created, uuid: 0f88a391-4919-426d-b66e-6ff045ac9eb3
25.09.2014 15:37:39.425 | New Ng_8d0bae57-e65f-4080-8a26-9dbd07f9df00 machine has been created, uuid: 982018e9-994c-4726-8305-c7d7787a7872
25.09.2014 15:37:39.441 | CmdAvastRepairWrapper done (result: 0x00000000)
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: RejZoR on September 26, 2014, 12:07:20 PM
Is there any other obvious indication if VM is working correctly or not? If this is problematic, avast! should have some sort of self-test feature which would re-check VM functionality automatically.
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: broadcast23 on October 10, 2014, 12:58:23 AM
My log shows error upon installing NG.  I have win7 ultimate sp1, 64bit.  The thing is I have tried virtual box 4.3.16 and it doesn't work.  However 4.3.12 does.  I have attached the log file
Title: Re: How to know if NG is working correctly?
Post by: RejZoR on October 14, 2014, 10:13:49 AM
I was looking for NG logs but couldn't find any. How do i know it's even working? There s no indication in avast! like "NG is working correctly" entry or anything. And i just have that kind of bad feeling it's not really working but i don't know why... We really need some clear way to tell that.