Avast WEBforum

Consumer Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: jay21317 on March 04, 2015, 12:37:52 AM

Title: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 12:37:52 AM
I just updated to the latest version of avast, and I have noticed, a weird issue where if i open a web site for the first time since installing latest version of avast, it takes ages for it to load, and watching the web shield it self, it takes for ever for it too even show up in the shield as being scanned.

for instance, opening facebook for the first time after install took a minute to load and show up in the shield logs, BUT reopening the tab or closing the browser and opening it again and going to facebook yet again, its loads instantly.

its doing this with all websites, anyone else noticing this?
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: lukor on March 04, 2015, 12:45:46 AM
If you stop webshield and start it again - do the pages start being slow again. Is the "first open" after WebShield is started or after it is installed.

Is this specific to some type of sites only? Such as https:// only?
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 12:47:45 AM
I am noting this on all websites the first time I visit them, and when i click a link and then watch the statistics page and the real time data, it takes upwards of a minute for these sites to show up in the last scanned item section.

but as I said after  I have visited the site once, it loads fast.

I am going to reboot my computer and see if the issue is still their,
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 12:50:12 AM
Rebooted computer, issue is still their, but its not as bad, stuffs loading quicker.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 01:05:43 AM
I just updated to the latest version of avast, and I have noticed, a weird issue where if i open a web site for the first time since installing latest version of avast, it takes ages for it to load, and watching the web shield it self, it takes for ever for it too even show up in the shield as being scanned.

for instance, opening facebook for the first time after install took a minute to load and show up in the shield logs, BUT reopening the tab or closing the browser and opening it again and going to facebook yet again, its loads instantly.

its doing this with all websites, anyone else noticing this?

I've noticed it as well.  The first time to load a page can take a very long time.   It wasn't a problem before the last Avast release.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: Eddy on March 04, 2015, 01:50:52 AM
What exact version of avast do you people have installed ?
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 02:29:22 AM
10.2.2214
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 06:52:28 AM
Problem noticed on 10.0.2208, but using 10.2.2214.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: mikaelrask on March 04, 2015, 12:28:53 PM
hey what browser you guys using?
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 05:50:26 PM
Firefox 36
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 07:22:01 PM
i noticed some slow downs too... 10.2.2214
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 07:30:04 PM
Firefox 36
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: Eddy on March 04, 2015, 07:34:07 PM
Problem only seems to happen with FireFox 36.
So far I've seen no issues with other browsers.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 07:50:06 PM
IE11
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 08:42:22 PM
It seems to me that Firefox 36 (which I use) and the Avast web shield may not be the only issue here.  I have a question which I hope doesn't get jumped on as stupid.  Has Avast IT Security always done script scanning on every page opened?  My reason for asking is:  I use (and keep up to date) No Script and also Ad Block Plus extensions for Firefox. 
Is it possible the slow down is also happening because NoScript on FF36 and Script scanning on Avast IT are running over each other (for lack of a more technical way of asking)? 
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: DavidR on March 04, 2015, 08:47:16 PM
Not seeing this on my XP Pro system, avast 2015.10.2.2214 and firefox 36.0. Pages appear to be loading as normal.

Note HTTPS scanning doesn't work with winXP and that is what the OP is using according to his signature, so it probably isn't that.

EDIT: the script shield and script scanning of old has been incorporated into the web shield function - I have seen no conflict in relation to NoScript and the web shield/script scanning, which I have used for some considerable time. NoScript essentially stops scripts running unless specifically allowed.

The web shield script scanning (as far as I'm aware) doesn't require the script to run it can check the script embedded in the web page.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 09:05:40 PM
Not seeing this on my XP Pro system, avast 2015.10.2.2214 and firefox 36.0. Pages appear to be loading as normal.

Note HTTPS scanning doesn't work with winXP and that is what the OP is using according to his signature, so it probably isn't that.

EDIT: the script shield and script scanning of old has been incorporated into the web shield function - I have seen no conflict in relation to NoScript and the web shield/script scanning, which I have used for some considerable time. NoScript essentially stops scripts running unless specifically allowed.

The web shield script scanning (as far as I'm aware) doesn't require the script to run it can check the script embedded in the web page.

Thanks David for the edit info in reference to my question.   :)
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 04, 2015, 09:37:15 PM
I'm using a modern operating system and am using HTTPS scanning, just to throw more variables at the problem!  ;)

Interestingly, the problem just happened on this Avast forum!  I cleared the Firefox cache, closed it, reopened it, browsed a couple sites, and then went to the Avast forum (HTTPS).  It took about 20 seconds for anything to happen after entering the URL.  Going to the next page in the forum was fast.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 09:54:19 PM
My signature is actually out of date,  actually on a Windows 7 laptop, am using malwarebyes pro and avast pro.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: DavidR on March 04, 2015, 10:41:32 PM
My signature is actually out of date,  actually on a Windows 7 laptop, am using malwarebyes pro and avast pro.

Yes I noticed you updated it after my post - so the option to uncheck the 'Enable HTTPS scanning' in the Web Shield settings is the one you should try - but that would only have an effect on https pages and you are experiencing it on http pages also.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 04, 2015, 11:38:54 PM
Yeah I figured I should update it, it was years out of date,  hope this is figured out,  and as I said it's odd,  it's only the first time a page is opened this happens,  and by first time I mean first time it's ever opened since updating to latest version,  after that no issues.
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: REDACTED on March 05, 2015, 01:36:42 AM
...and by first time I mean first time it's ever opened since updating to latest version,  after that no issues.

Interesting.  That's different from what I experience.  In my experience, it's the first time the page loads in a new browser session.

By the way, if it's the first time Avast ever encounters the site, but never after that, it's almost like Avast is keeping track of which sites you are viewing.   :-\
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: jay21317 on March 05, 2015, 01:42:34 AM
I am also noticing this issue on all other computers in the house,  all using avast and malwarebyes pro as well as latest Firefox
Title: Re: avast web shield and slow webpage loading
Post by: abruptum on March 05, 2015, 11:56:31 PM
Maybe this problem is fixed with Firefox 36.0.1

Firefox 36.0.1 fixes a number of critical issues

  http://www.ghacks.net/2015/03/05/firefox-36-0-1-fixes-a-number-of-critical-issues/

I didn't have this problem,but I had a problem with AdwCleaner not responding while scanning web browsers.
This is fixed in 36.0.1 version.