Avast WEBforum

Business Products => Archive (Legacy) => Avast Business => Avast Endpoint Protection => Topic started by: Jereck on December 14, 2015, 07:20:29 PM

Title: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Jereck on December 14, 2015, 07:20:29 PM
I have upgraded all my client computers (Windows 7) to version 8.0.1606 and I have now and error in Windows' Action Center on these computers.

I tried to reboot a 2nd time, but that did not help.

Any clues ?

Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: lee66 on December 15, 2015, 10:06:15 AM
I've got this too, plus it has turned the consoles on my SBS2011 installations into a sea of red. The clients are reporting no antivirus installed...BUT it does look to be working.....
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: IT-KAV on December 15, 2015, 02:04:00 PM
Same here.
On every W7, W8 PC I tried.
New installation from exe file is OK (after uninstallation and avastclear), but when you upgrade from old version in program menu -> error in security center.

Really need solution for this one, 350 PCs waiting for update.  :(
No responses from my reseller for this problem.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: adynes on December 15, 2015, 04:22:34 PM
Ditto, having same issue for those that have updated.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: adynes on December 16, 2015, 02:28:09 PM
I just want to add something to hopefully help troubleshoot.  If you do a UPGRADE you get the security center alert.  If you do a fresh install you do not.  At least in my experience.

-Allan
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: ghall on December 16, 2015, 04:06:00 PM
I posted about this too. Also, on my workstation, after the update, the password to access the UI no longer works.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Jereck on December 16, 2015, 04:11:05 PM
I posted about this too. Also, on my workstation, after the update, the password to access the UI no longer works.
No such problem here.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Jürg2 on December 19, 2015, 01:37:53 AM
I have absolutely the same problem as Jereck on all Win7pro PCs and Notebooks too. Windows Security center doesn't recognize neither the avast eps Antivirus program nor the protection for mal- and spyware. The only solution found was to deactivate the corresponding functions in Windows security center.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Jürg2 on December 19, 2015, 04:02:05 PM
The problem with v 8.0.1606 becomes significant now! As member of a TeamViewer Group, the Win7prof clients will be reported as unsafe! I think avast must issue a patch immediately or at least a guide to solve the problem.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error / Problem solved!
Post by: Jürg2 on December 19, 2015, 04:55:26 PM
At least for me (I have 5 clients with win7prof only) I was able to solve the problem with the security center.
1. uninstall Avast eps
2. restart computer
3. download from Avast website the newest setup_av_eps.exe and install!
4. enter your licence-file
5. check security center of Windows and activate Virus- and Mal/Spyware monitoring (avast will report that it does the jobs) :)
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Kirk1978 on December 21, 2015, 03:58:37 PM
Same problem here.

I've tried reinstalling invidual clients and the console but it still shows as a problem in the Windows Action Center.

Any other ideas?


EDIT:  Clearing Avast with avastclear.exe and reinstalling did work.   I'd rather not have to do this on all our machines though.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: olkkonen on December 22, 2015, 08:08:47 AM
Same here. Any solutions?

Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Theo@IC on December 22, 2015, 01:28:34 PM
Same issue here. So far the only solution we found is an uninstall and reinstall of Avast to get rid of the error.

1) Uninstall Avast client
2) Reboot computer
3) Deploy Avast from the server console (which is update to the latest version)
4) Reboot

Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: Kevin169 on December 26, 2015, 10:59:48 PM
I also had the warning in system center that my system did not have anti-virus protection
after upgrading Avast endpoint protection.

I looked at Microsoft's knowledge base, and they claimed this was a known issue with Windows 7 and
Windows 2008 - not specifically with Avast, but in general.. you may want to go take a look at this:

https://support.microsoft.com/en-us/kb/2482947
( System health report doesn't detect antivirus programs in Windows 7 )

There is a US hotfix - I'm not sure about other countries, but after reading the description and obtaining
the hotfix, I applied and rebooted and it resolved the problem without uninstalling and re-installing Avast...
in my case, my avast installation was the result of an update from within the program, and not a fresh
install.

Windows action center no longer reports that my system is not secured.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: K.J. on January 04, 2016, 02:00:48 PM
for me the hotfix didn't resolve the problem.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: mcoleran on January 04, 2016, 02:11:02 PM
Having the same issue on all Win 7 PCs. This release ALSO causes a BSOD on all Win 8.1 PCs : https://forum.avast.com/index.php?topic=180767.0
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: gibsont on January 08, 2016, 03:47:06 PM
The suggested hotfix is from 2011.  I don't think that is related to this problem.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: studio_two on January 11, 2016, 04:30:05 PM
Same issue here. So far the only solution we found is an uninstall and reinstall of Avast to get rid of the error.

1) Uninstall Avast client
2) Reboot computer
3) Deploy Avast from the server console (which is update to the latest version)
4) Reboot

Many thanks. Same here also.

Just to add, the official uninstaller is here (uninstalling through add / remove programs was not sufficient in our case): https://www.avast.com/uninstall-utility.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: drSancheZ on January 13, 2016, 12:26:08 PM
Solved for me, thanks!
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: kmiller2 on January 13, 2016, 05:11:29 PM
We are seeing this issue with Win 7 and 8.1 units. However, I am also posting in another group (Windows 8.1 Blue Screens), because ever since we upgraded to this newest version, we have had machine randomly BSOD with the Critical Structure Corruption message. So be prepared if you haven't started seeing this issue already. Most of problems are occurring on Win 8.1, but just had a call from a Win 7 user. Kind of wondering if anyone from Avast is even listening or paying any attention to these post.
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: LUCA74 on January 13, 2016, 06:41:34 PM
ok
uninstall, reboot, safe mode, avastclear, redeploy.

I can do this on one pc but we have hundreds of PC, I can not believe you can't find another solution  :( :(
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: klomp on January 29, 2016, 01:13:16 PM
Is there still no solution for this problem?

Avast We are waiting. The work around is not a solution for a company wide deployment.

First we have to wait for 3 months, for a windows 10 client, and now again waiting to long for an update.

Frustrated!
Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: IT-KAV on April 27, 2016, 12:20:13 PM
So...
In windows 8.1 BSOD topic (https://forum.avast.com/index.php?topic=180767.75 (https://forum.avast.com/index.php?topic=180767.75)). I asked Che Johnson if this problem will be solved in the new 8.0.1607 version too and he gave me YES, BUT IT WASN'T.
I was trying to migrate from 8.0.1603 to 8.0.1607 because of this bug don't let me go for 8.0.1606 and here we go.
Our users are reporting no antivirus alerts from security center with Avast in green status all shields running and I must disable antivirus related alerts or cleanly reinstall AVAST.

I'm tired, from all this crap Avast brought on us for the last two years of using. This is just last nail to the coffin and I will not recommend extension after our licence runs out next year.

IT-KAV

Title: Re: v 8.0.1606 and Security center error
Post by: studio_two on November 10, 2016, 09:43:40 AM
Well, the problem is back again within 8.0.1609 (updated from 8.0.1608 using SOA console). I'm not relishing visiting each workstation to remove and re-install manually.

Anyone else finding the same?

Kind Regards, Stephen