Avast WEBforum

Avast Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: SusanLeake on January 06, 2019, 08:39:40 AM

Title: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 06, 2019, 08:39:40 AM
Avast Internet Security 19.1.2360

Outlook add-ins centre tells me that avast com add-in failed "Not loaded: runtime error occurred during the loading of the Com Add-in."  This is since the update of yesterday. 
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Asyn on January 06, 2019, 10:57:21 AM
Might be a bug, wait for one of the devs and/or submit a ticket: https://support.avast.com/contact
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 07, 2019, 09:26:18 AM
Thanks. Raised a ticket
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Asyn on January 07, 2019, 09:42:02 AM
You're welcome.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: HK on January 07, 2019, 12:13:49 PM
Hi SusanLeake,

thanks for reporting the issue. Can you please specify Windows and Office (Outlook) version?

Thanks in advance,
HK
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 07, 2019, 12:33:35 PM
Office 2016 and Win10. I am getting some emails marked as spam but they are not being moved and the toolbar is missing
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: HK on January 07, 2019, 02:39:37 PM
Thanks for the info. I tried to reproduce it with Win10 64bit + Outlook 2016 and did not find any issue with avast add-in. Could you please try to reinstall Anti-spam component?

- click Start button > Settings > Apps
- select Avast and click Modify button
- on Avast setup screen deselect Anti-spam component and click Change button
- when operation is finished click Done button and restart computer
- after reboot repeat previous steps and when Avast setup screen appears select Anti-spam component to install it

Hope it will help.
HK
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 07, 2019, 04:00:29 PM
Thanks- I cannot do this today but hopefully tomorrow - I will let you know if it works
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: kolar on January 08, 2019, 09:25:34 AM
Office 2016 and Win10. I am getting some emails marked as spam but they are not being moved and the toolbar is missing

Hi,

are you using 64bit version of Office 2016 or 32bit?

Thanks,
Petr
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: hfback on January 08, 2019, 05:38:44 PM
i'm having the same issue.  I cannot get the Avast COM Add-in to load.  I have uninstalled and reinstalled.  Did not work.  I have Microsoft Windows 10 64 bit, and Outlook from Office 365 32 bit.  It has been this way since last update.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: harrym1 on January 08, 2019, 06:20:20 PM
I am having the same problem, Win 10 64 and Office Pro Plus 2016. Tried the uninstall feature/re-install, made no difference.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 09, 2019, 08:05:10 AM
Office 2016 and Win10. I am getting some emails marked as spam but they are not being moved and the toolbar is missing

Hi,

are you using 64bit version of Office 2016 or 32bit?

Thanks,
Petr

Win 10 =  64bit MS Office = 32bit.  Have not tried the uninstall/reinstall as yet but judging from the replies below it will not work.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Asyn on January 09, 2019, 08:16:23 AM
Hi Susan, see: https://forum.avast.com/index.php?topic=224313.msg1489281#msg1489281
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 09, 2019, 08:22:46 AM
Hi Susan, see: https://forum.avast.com/index.php?topic=224313.msg1489281#msg1489281
Thanks Asyn.  I did raise a ticket when you suggested it
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Asyn on January 09, 2019, 08:31:48 AM
NP Susan, now it's up to the devs to fix it asap.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 11, 2019, 07:34:33 AM
I have had a response to my ticket and it is now confirmed that this is a bug to be fixed in the next update.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Asyn on January 11, 2019, 07:51:58 AM
I have had a response to my ticket and it is now confirmed that this is a bug to be fixed in the next update.
Latest info from Martin: https://forum.avast.com/index.php?topic=224223.msg1489781#msg1489781
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Be Secure on January 11, 2019, 10:03:17 AM
Latest info from Martin:https://forum.avast.com/index.php?topic=224223.msg1489863#msg1489863 (https://forum.avast.com/index.php?topic=224223.msg1489863#msg1489863)
Quote
We just released a hotfix for this bug. Please restart your PC.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: SusanLeake on January 11, 2019, 03:34:21 PM
Well Done Avast! Silent update and it is all back WORKING.
Title: Re: Antispam in MS Outlook not loading
Post by: Asyn on January 11, 2019, 04:28:52 PM
Thanks for the feedback.