Avast WEBforum

Consumer Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: nicola73 on July 14, 2007, 12:21:26 PM

Title: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 12:21:26 PM
My problem is that after installation ashdisp.exe missing. On the system try i can't find the avast logo i can't uninstall avast and it does'nt auto update the virus database, im absolutly helpless what can i do ?? :((
As I remeber it began with two trojanas i delete it with avast and after Awast disapperad from system try.
I tryed to reinstall it but it began the problem that i written in my first rows. :(

Can Anybody HELP me ??? S.O.S im very affraid of viruses  :( i have many important data on my PC.

Thanks
Miklos
from Hungray
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 14, 2007, 01:48:32 PM
Do you have any other antivirus in your computer? Did you have in the past?
Which is your Windows?
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 01:53:42 PM
I Have Windows XP with SP1  and no other antivirus software ! Only Spyware Terminator but they worked 1 year together without any problems.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 14, 2007, 02:11:37 PM
1. Check the option in the Appearance tab of settings.
or
2. Repair your avast installation through Control Panel.
or
3. Make a link to ashdisp.exe in your startup folder
or
4. Add the path to ashDisp.exe into a value named avast! in the Windows Registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
See picture here: http://forum.avast.com/index.php?topic=26155.msg213891#msg213891

If that does not help, please, uninstall, boot, install again, boot.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 02:35:54 PM
I dont't have aspdisp.exe in my ...program fies/Awil Software/Avast4/
i have only the fallowing exe files :
ashBug.exe ashChest.exe ashLogV.exe ashQuick.exe ashSimp2.exe ashSkPcc.exe
ashUpd.exe aswRegSvr.exe copyx64.exe VisthAux.exe VisthLic.exe VisthUpd.exe

...but i have an error log file in avast4\DATA\log:
 2007.07.14.   13:39:58   1184413198   SYSTEM   1632   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.14.   13:39:59   1184413199   SYSTEM   1632   An error has occured while attempting to update. Please check the logs. 
2007.07.14.   13:45:14   1184413514   Miklós   1708   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.14.   13:45:22   1184413522   Miklós   1708   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 14, 2007, 02:53:16 PM
I dont't have aspdisp.exe in my ...program fies/Awil Software/Avast4/
It's ashdisp.exe.

Follow step 2 at least...
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 02:58:23 PM
Sorry ashdisp.exe i miswrite it. (2 step : i have 2 times reinstalled avast with the aswclear.exe file that i found in avast.com forums)
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 14, 2007, 03:24:42 PM
In which folder are you trying to install avast?
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 03:41:38 PM
Into the default location :
C:\ProgramFiles\Alwil Software\Avast4
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 14, 2007, 03:55:57 PM
I Have Windows XP with SP1
Why didn't you update to SP2?
Did you have, in the past, any other antivirus?
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 04:04:16 PM
I had big problems With SP2. I become a virus that made a message window "do you want update SP2?" and the update was a virus. I had 999 windows on my screen my PC was totaly crashed i needed reinstall XP. I never never will put SP2 on my PC (i hate all this bubbles and firewalls and messages of XP2) 

I had before Virusbuster (hungarian viruskiller) but my licence was over and i searched other antivirus software.
I found NOD32 it works (was little complicated then Avast but worked)

So pls help me to repare avast othervise i need go back to NOD

Thanks
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 14, 2007, 04:21:46 PM
I Have Windows XP with SP1  and no other antivirus software ! Only Spyware Terminator but they worked 1 year together without any problems.

Doesn't Spyware Terminator have a start-up protection function ?
There are a number of anti-spyware programs that stop new entries being added to the startup of msconfig. This will kill the ashDisp.exe avast icon, check that this isn't happening with ST, it may be advisable to disable ST, reboot and reinstall avast.

The ashDisp.exe isn't part of the avast security but an interface to settings, etc.

As a temporary measure until this is resolved you can create a desktop shortcut for this file C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashDisp.exe (the avast icon and interface to the providers).  Right click on the file and select Send To, Desktop (create shortcut). You will need to run this after each boot until the problem is resolved.

Check the option in the Appearance tab of Program Settings. Or Make a link to ashdisp.exe in your startup folder.

Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 14, 2007, 04:23:28 PM
I had big problems With SP2. I become a virus that made a message window "do you want update SP2?" and the update was a virus. I had 999 windows on my screen my PC was totaly crashed i needed reinstall XP. I never never will put SP2 on my PC (i hate all this bubbles and firewalls and messages of XP2) 
Downloading a legit copy from Microsoft won't give you *any* message on the screen...
Tons of SP2 users have it with comfort and joy.

I found NOD32 it works (was little complicated then Avast but worked)
The problem with a bad avast installation could due to the presence or remains of another antivirus. So you need to be sure that NOD32 and the other antivirus were completely removed, the registry is clean, etc.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 04:30:27 PM
May be you are in a right way. If i make a system scan with Spyware Terminator i get the fallowing error :

The 'Invalid Startup Items' are items that are linked to non-existing file in your Registry.
Registry HKLM\...\PROGRA~\AWILS~\Avast4\ashDisp.exe

Anyay ashDisp.exe is not exist after installation of Avast in any directory of my System Drive !!!
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 14, 2007, 04:39:57 PM
You have to find the culprit that is deleting it and my suspect is ST even if you had remnants of NOD remaining the avast icon would still usually be their but have a red circle with bar over the avast icon to indicate that avast isn't running correctly.

Disable ST first and ,try a repair of avast. Add Remove programs, select 'avast! Anti-Virus,' click the Change/Remove button and scroll down to Repair, click next and follow. You need to be on-line to do this.

Hopefully this should restore the ashdisp.exe file, ensure that ST is disabled and reboot.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 04:48:44 PM
If i by Add/Remove programs try to repair my Avast i get the fallowing window :

the 3rd window :
Proxy Server Settings

3 choices:
-Direct connection
-Auto Detect (default)
-Specify proxy server

under a button "Test Connection"

I DON'T HAVE ANY Connection to the AVAST SERVER !!!
But my Mozilla runs my internet connection is okey.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 14, 2007, 07:19:02 PM
You aren't in the Windows, Control Panel, Add Remove programs, you are in the avast Program settings and there is no add remove/repair option in that.

Go to My Computer, Control Panel, Add Remove Programs, see image.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 11:55:15 PM
The pictures talking :
(http://D:\avast.jpg)

(http://D:\avast2.jpg)

Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 14, 2007, 11:59:47 PM
And Here Is The Setup Log:

Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 15, 2007, 12:03:29 AM
And Here Is The Setup Log
Better than a picture, post the last 100-150 lines of avast log: C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\log\Setup.log

You can download servers.def from here: http://download1.avast.com/iavs4x/servers.def
Save it to C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\setup folder
Start the update again.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 15, 2007, 01:05:24 PM
I changed the servers.def file but i get the fallowing error messages in E:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA\log\Warning.log :


2007.07.14.   13:39:58   1184413198   SYSTEM   1632   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.14.   13:39:59   1184413199   SYSTEM   1632   An error has occured while attempting to update. Please check the logs. 
2007.07.14.   13:45:14   1184413514   Miklós   1708   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.14.   13:45:22   1184413522   Miklós   1708   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.15.   12:58:53   1184497133   Miklós   2560   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.15.   12:59:25   1184497165   Miklós   2812   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.15.   13:00:00   1184497200   Miklós   2812   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.15.   13:00:01   1184497201   Miklós   2812   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 
2007.07.15.   13:01:58   1184497318   Miklós   2812   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000019, dwRes is 20000019. 

Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 15, 2007, 02:23:42 PM
Try Windows, Run and type:
C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe "E:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\setiface.dll",RunSetup

You can copy and paste the above command into the Run window.
What do you get?

All this is doing is ensuring that the setiface is correctly setup, hopefully stopping those errors.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 15, 2007, 02:52:26 PM
It works, the setup is starting but at the end i get the same error messages
Here is the quite long log file :

15.07.2007 14:51:03 general: Started: 15.07.2007, 14:51:03
15.07.2007 14:51:03 general: Running setup_av_pro-3e9 (1001)
15.07.2007 14:51:03 system: Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 1.0 [Szervizcsomag 1]
15.07.2007 14:51:03 system: Computer WinName: SZURI
15.07.2007 14:51:03 system: Windows Net User: SZURI\Miklós
15.07.2007 14:51:03 general: Cmdline: /uninstwiz 
15.07.2007 14:51:03 general: Old version: 3e9 (1001)
15.07.2007 14:51:03 general: Install check: 'E:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashDisp.exe' does NOT exist
15.07.2007 14:51:03 general: SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 0
15.07.2007 14:51:03 general: DldSrc set to inet
15.07.2007 14:51:03 system: Computer DnsName: szuri
15.07.2007 14:51:03 system: Computer Ip Addr: 192.168.2.104
15.07.2007 14:51:03 registry: Get registry: Software\Microsoft\Internet Explorer\Version=6.0.2800.1106
15.07.2007 14:51:03 general: Operation set to INST_OP_INSTALL
15.07.2007 14:51:03 general: GUID: 8737d91d-b681-42b7-ad3d-feb3daa3faa5
15.07.2007 14:51:03 general: Default server pseudo definition loaded as ''.
15.07.2007 14:51:03 general: SelectCurrent: selected server 'FailSafeServer' from 'main'
15.07.2007 14:51:03 package: GetPackages - set proxy for inet
15.07.2007 14:51:04 internet: SYNCER: Type: use IE settings
15.07.2007 14:51:04 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
15.07.2007 14:51:04 general: Entered SetupProcessPro::Do( INST_OP_INSTALL )
15.07.2007 14:51:04 general: Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_INSTALL )
15.07.2007 14:51:04 general: Entered SetupProcessWin32::Do( INST_OP_INSTALL )
15.07.2007 14:51:04 general: Entered SetupProcess::Do( INST_OP_INSTALL )
15.07.2007 14:51:16 internet: SYNCER: Type: use IE settings
15.07.2007 14:51:16 internet: SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
15.07.2007 14:51:17 general: progress thread start
15.07.2007 14:51:17 general: progress start - 1
15.07.2007 14:51:18 general: compatCopyFile( \servers.def.vpu, E:\DOCUME~1\MIKLS~1\LOCALS~1\Temp\_av_proI.tm~a03236\onefile ) failed with error 0x00000002
15.07.2007 14:51:18 general: InvalidateCurrent: invalidated server 'FailSafeServer' from 'main'
15.07.2007 14:51:18 general: SelectCurrent: unable to find any suitable server in 'main'
15.07.2007 14:51:18 internet: while trying to get file 'servers.def.vpu', error 0x00000002 has occured, try 1
15.07.2007 14:51:18 internet: tried 1 servers to get file 'servers.def.vpu', but failed (0x00000002)
15.07.2007 14:51:18 file: GetNewerStampedFile:GetFileWithRetry failed: E:\DOCUME~1\MIKLS~1\LOCALS~1\Temp\_av_proI.tm~a03236\onefile, servers.def.vpu, error: 0x00000002
15.07.2007 14:51:18 package: Download servers.def, servers.def.vpu failed with error 0x20000011.
15.07.2007 14:51:18 general: compatCopyFile( \servers.def, E:\DOCUME~1\MIKLS~1\LOCALS~1\Temp\_av_proI.tm~a03236\onefile ) failed with error 0x00000002
15.07.2007 14:51:18 general: InvalidateCurrent: invalidated server 'FailSafeServer' from 'main'
15.07.2007 14:51:18 general: SelectCurrent: unable to find any suitable server in 'main'
15.07.2007 14:51:18 internet: while trying to get file 'servers.def', error 0x00000002 has occured, try 1
15.07.2007 14:51:18 internet: tried 1 servers to get file 'servers.def', but failed (0x00000002)
15.07.2007 14:51:18 file: GetNewerStampedFile:GetFileWithRetry failed: E:\DOCUME~1\MIKLS~1\LOCALS~1\Temp\_av_proI.tm~a03236\onefile, servers.def, error: 0x00000002
15.07.2007 14:51:18 package: Tried to download servers.def but failed with error 0x00000002.
15.07.2007 14:51:18 general: progress end - 0
15.07.2007 14:51:18 general: progress thread end
15.07.2007 14:51:18 general: InvalidateCurrent: invalidated server 'FailSafeServer' from 'main'
15.07.2007 14:51:18 general: SelectCurrent: unable to find any suitable server in 'main'
15.07.2007 14:51:18 internet: SYNCER: Type: Invalid
15.07.2007 14:51:18 internet: SYNCER: Auth: no authentication
15.07.2007 14:51:18 general: SelectCurrent: unable to find any suitable server in 'main'
15.07.2007 14:51:18 general: progress end - forced
15.07.2007 14:51:18 general: progress thread end
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 15, 2007, 03:44:58 PM
Well error Windows 0x00000002 (assuming that is what it is) is "The system cannot find the file specified."

Now this follows the problems you have had with the missing ashdisp.exe, there is something killing files and I'm at a lose as to what that might be I asked you to Disable ST and I still don't know if you did that or what the result was, you never said.

The only thing I can see is that you have avast installed in a non standard location, why is this ?
This is the default location, C:\Program Files\Alwil Software\Avast4.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 15, 2007, 11:49:01 PM
1: I use as i sad ST with Avast since 2 years together there wasnt any problem. And i hardly beleave that ST doesnt disable ashdisp.exe and there isnt set any kind of files to disable. The problem that ashdisp.exe does'nt exist on my Hard Disk even if i new installed Avast.

2: Avast is in default location is for sure. May be its strange for you that its in E:\ not in C:\
    The reason of this its when i reinstalled windows i chosen E instead of C

Please only for try send me ashdisp.exe

Thanks :'(
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 16, 2007, 12:37:05 AM
1. if you don't test it you don't eliminate it.
2. I don't know if that might have an impact but probably not.

I don't see how this will help if ashdisp.exe but I will place it so you can download it, I'm not in the habit of sending exe files by email. http://rapidshare.com/files/43130970/ashDisp.exe.html (http://rapidshare.com/files/43130970/ashDisp.exe.html)
Click on the Free button, on the next page enter the letters and click the download button (ignore any payment options below, its free to download).

I would also advise removing your email from your post, it could be harvested by a spambot collecting email addresses from web pages.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 16, 2007, 01:03:44 PM
Hi DavidR

Its me again  ;)
So i tryed downoad from Rapidshare the ashdisp.exe. I go to the Free button and then i type the letters in the box and after a download window appears and i select a location to download but notthing happans.
But i made a discovery : if i rename in the save window the source file f.example to ashdisp(1).exe it works. But at the end i tryed to rename it back then i got "File Does'nt exist" error.
Ok. I Download it and click on it and on my system try the avast icon appears but if i go into the menu and select the "On Access Protection Control" i got the error message : "The AAVM Subsystem detected a RPC error. The operation could not completed" Then i read the FAQ and see i need go to the Control Panel->Services *%SystemRoot%\system32\services.msc /s) and the fallowing 4 items in need to set in automatic:
1. avast! Antivirus 2. avast! iAVS4 Control Service 3. avast! Mail Scanner 4. avast! Web Scanner
I made it and restarted Windows. Ashdisp (AVAS icon on system tray) dont started but the bigest problem
all my 4 setting (automatic) was set back to halt.
Please send me the ashdisp.exe to this FTP:
host: ftp.pantelweb.hu username:videomaster password:studio
thanx
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: DavidR on July 16, 2007, 04:39:12 PM
Done though I feel that you have other things going on with your system.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Hannu on July 16, 2007, 05:26:02 PM

2: Avast is in default location is for sure. May be its strange for you that its in E:\ not in C:\
    The reason of this its when i reinstalled windows i chosen E instead of C


You were previously talking about C:\Program Files\Avast4 ::) Did you reinstall avast to E:\ ? You may still have avast remnants in C:\Program files.... directory
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 16, 2007, 08:35:27 PM
all my 4 setting (automatic) was set back to halt.
There is another antivirus or security program that is conflicting with avast.
Or, there is an infection that is avoiding avast to be installed correctly.
Maybe it will be good to test your machine with anti-rootkit applications (http://www.antirootkit.com/software/index.htm). I suggest AVG (http://www.grisoft.com/doc/download-free-anti-rootkit/us/crp/0), Panda (http://research.pandasoftware.com/blogs/research/archive/2007/04/27/New-Panda-Anti_2D00_Rootkit-_2D00_-Version-1.07.aspx) and/or F-Secure BlackLight (http://www.f-secure.com/blacklight/try_blacklight.html).
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 16, 2007, 11:09:28 PM
Hannu please dont make me crazy  >:( My system drive called E. Yours is the C. This is not the reason why i have problem with Avast.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 17, 2007, 03:50:42 AM
Hannu please dont make me crazy  >:( My system drive called E. Yours is the C. This is not the reason why i have problem with Avast.
The drive is not not a problem... but remains of an old antivirus or infection could due to avast bad installation.
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: nicola73 on July 20, 2007, 11:15:07 AM
Tech : no old antivirus in my system

Thanx for the helps i think AVAST not good for me.
I will uninstall it today. :-\
Title: Re: MY BIG AVAST PROBLEM !!!
Post by: Lisandro on July 20, 2007, 01:59:56 PM
Can you make a last test?
You can download servers.def from here: http://download1.avast.com/iavs4x/servers.def
Save it to C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\setup folder
Start the update again.