Avast WEBforum

Avast Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 12:38:46 AM

Title: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 12:38:46 AM
Let me clarify.

I have three Avast services running. However, if I right click any given file to scan it, it says Avast is not running. Avast's tray icon does not appear. There are no update notifications. I have to actually start the program itself for this aspect of the program to work.

I have done absolutely everything I have been able to find to fix this. I checked the registry (There's an entry there for the program, but it apparently doesn't fire), I uninstalled with the uninstaller and reinstalled, nothing has worked. I've messed with the various troubleshooting settings, none of which has helped. I've searched the internet, only finding unrelated problems and problems answered with "it works for me."

ANY help would be appreciated. I am at my wit's end.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Pondus on August 06, 2010, 01:00:51 AM
have you uninstalled any previous installed antivirus program ?
have you run a removal tool to remove any leftovers ?
you can find one here http://uninstallers.blogspot.com/

Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 01:01:26 AM
I installed it on a clean PC, so I had no previous antivirus programs. I ran a removal tool, yes.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Tarq57 on August 06, 2010, 01:41:29 AM
Installed using an admin account?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 01:43:46 AM
Yep. Admin account.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Tarq57 on August 06, 2010, 01:48:04 AM
Check the system time and date is correct.
Sorry, just throwing ideas out there; this one is often a problem. Another stab in the dark, though, really.
OEM installed AV is commonly the problem with this sort of issue, but you say it isn't there.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 01:49:38 AM
System date and time is correct, yeah. And this isn't an OEM, so to speak. I installed a fresh copy of Windows 7 on a clean hard drive.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: SafeSurf on August 06, 2010, 07:52:53 AM
Did you reboot after doing your install of Avast?

Do you have any other security software on your machine either currently or previously including firewall (FW)?

You state that you went out on the Internet...was your AV working at the time?  If not, I suggest checking for malware with MBAM (Malwarebytes’ Anti-Malware) just to be sure:
·   Download free http://www.malwarebytes.org/ (http://www.malwarebytes.org/) for an on-demand scanner.
·   Double Click mbam-setup.exe to install the application.
·   After install, click update so you have latest database before scanning.
·   Under Settings:
o   General: Automatically Save File After Scan Completes is checked off
o   Scanner SettingsCheck all boxes
o   Updater: Download and install update if available is checked off
·   Once the program has loaded, select "Perform FULL Scan", then click Scan.
·   The scan may take some time to finish, so please be patient.
·   When the disinfection scan is complete, a log will appear in Notepad and you may be prompted to Restart. (See Extra Note).
·   Click the “remove selected” button to quarantine anything found.  You will find the infection details under the Quarantine tab.
·   The log is automatically saved by MBAM and can be viewed by clicking the Logs tab in MBAM.
·   Copy & Paste the entire report in your next reply.

If MBAM encounters a file that is difficult to remove, you will be presented with 1 of 2 prompts -- Click OK to either and let MBAM proceed with the disinfection process; If asked to restart the computer, please do so immediately.

Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 07:54:42 AM
I also stated that I had no other antivirus software installed beforehand, as it was a clean install of Windows 7.

And yes, I rebooted.

And yes, I've been manually turning Avast on every time, since I apparently have to. So I've not been unprotected. Seeing as how I spotted this problem before I went onto the internet, it can't be my problem.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: SafeSurf on August 06, 2010, 08:27:19 AM
You may want to run MBAM (on-demand) scanner to see if it picks up anything else since you have Win7 you cannot do an Avast Boot-scan with this version, this will give another opinion.

What is your FW?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 04:57:49 PM
I use the Windows firewall, but here's the thing. It has been doing this since the first second I installed Avast on a clean system from a clean disk that contained only Avast. If it is Malware, it is malware that somehow sneaked onto a reformatted system that was not connected to the internet.

So I really do not think that malware is the problem, especially since I have run plenty of scans and followed plenty of precautions since I found out that Avast would not start with Windows 7 properly.

I would really like to find the actual problem. Starting Avast manually with every boot is annoying.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on August 06, 2010, 08:25:51 PM
I would really like to find the actual problem. Starting Avast manually with every boot is annoying.
Of course. It is not supposed to work that way...
I suggest an installation from scratch:

1. Download the latest version of avast! Uninstall Utility (http://www.avast.com/eng/avast-uninstall-utility.html) and save it.
2. Download the latest avast! (http://www.avast.com/eng/programs.html) version and save it.
3. Uninstall avast from Control Panel (if possible). If, for any reason, you can't run it, try booting in Safe Mode (http://www.pchell.com/support/safemode.shtml) and doing it from there. Anyway, boot after that.
4. Run the avast! Uninstall Utility saved on 1. If, for any reason, you can't run it, try booting in Safe Mode (http://www.pchell.com/support/safemode.shtml) and doing it from there. Anyway, boot after you've run it.
5. Install avast! using the setup saved on 2. Boot.
6. Register your free copy or add the license key for Pro.
7. Check and post the results.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 06, 2010, 08:38:37 PM
I've done that already, too. Thus why I'm rather at my wit's end.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on August 06, 2010, 11:02:48 PM
Please, attach the avast log: C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\Setup\setup.log
(or the shorter C:\Users\All Users\Alwil Software\Avast5\log\Setup.log).

If the file is too big, select the latest 500 lines for example...
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 07, 2010, 07:14:17 PM
Hm. The log seems to be small enough, but I'm having troubles uploading the file. I'll try again later. Might be because of other people on the network downloading things.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on August 09, 2010, 03:42:54 AM
I'm afraid the forum is glitching oddly every time. It's acting like I'm trying to make a new post utterly empty of information. So, workaround get!

http://www.megaupload.com/?d=CXQL5D47
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 08, 2010, 06:41:11 PM
I guess that log didn't help? If this can't get fixed, I'm really going to have to swap to something else. But I've had horrendous luck with antivirus programs, and I'd rather not swap unless I have to.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 08, 2010, 09:23:56 PM
I guess that log didn't help?
I was traveling and couldn't analyze it. Give me some time.
Maybe someone from avast team could help!
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 08, 2010, 09:58:46 PM
http://www.megaupload.com/?d=CXQL5D47
A real pain trying to download it... Please, upload here (200kb of limit) or post the last 400-500 lines of the file.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 09, 2010, 12:23:37 AM
Okay, let's try this again:
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 09, 2010, 01:03:34 AM
MidnightVoyager, I can't find anything wrong in your log.
What exactly is happening with avast at startup right now?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 09, 2010, 01:04:38 AM
The same exact thing as always. No icon. If I click anything and say to scan it, it says it's not on. I have to turn it on every startup.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 09, 2010, 01:08:07 AM
The same exact thing as always. No icon. If I click anything and say to scan it, it says it's not on. I have to turn it on every startup.
Any old antivirus installed in this machine?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 09, 2010, 02:12:47 AM
No. No other antivirus, yes, I have already uninstalled it with the uninstaller and then installed it fresh, I installed this on a completely clean system, it's Windows 7 34 bit, I installed it on an admin account, I have not installed any new firewalls, I haven't had firewalls installed before, I used Windows firewall, Malware and viruses are not the problem as this happened out of the box on a fresh system install without internet connection, and I've done absolutely everything anyone has asked me to do while troubleshooting.

Do I just need a new antivirus program? Because I'm answering the same questions and all anyone will tell me is that it works for them and that it's compatible with 7.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 09, 2010, 02:56:06 AM
I'm empty also... can't understand why can't avast be installed in your computer... Sorry.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 09, 2010, 02:57:54 AM
Avast IS installed. It installed fine. Installing was not the problem, it just won't run itself on boot. I have to start it up manually every time. It's terribly frustrating.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 09, 2010, 03:07:40 AM
Avast IS installed. It installed fine. Installing was not the problem, it just won't run itself on boot. I have to start it up manually every time. It's terribly frustrating.
Well... Is any tool deleting avastUI.exe from startup?
If you run it manually, will the icon appear? Is the protection on?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 09, 2010, 03:10:01 AM
If I run it manually, it works fine. Nothing is deleting it from startup. I can even find the startup entry in my registry. It just doesn't actually start up.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 09, 2010, 03:28:05 AM
Did you uncheck the option for the icon on system tray?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: MidnightVoyager on September 09, 2010, 03:28:33 AM
No.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 09, 2010, 03:51:44 AM
No.
Mystery...
The GUI is not loading...
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: mulyana_khaifa on January 20, 2011, 08:40:54 AM
Let me clarify.

I have three Avast services running. However, if I right click any given file to scan it, it says Avast is not running. Avast's tray icon does not appear. There are no update notifications. I have to actually start the program itself for this aspect of the program to work.

I have done absolutely everything I have been able to find to fix this. I checked the registry (There's an entry there for the program, but it apparently doesn't fire), I uninstalled with the uninstaller and reinstalled, nothing has worked. I've messed with the various troubleshooting settings, none of which has helped. I've searched the internet, only finding unrelated problems and problems answered with "it works for me."

ANY help would be appreciated. I am at my wit's end.
\




same,,,me avas not run in the xp my laptop,,pleas help me to,,,im is avas free,,but not on this system tray and not run on the system,,,pleas me,,,mulyanagitar@yahoo.co.id  please contact me and help me,,,
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Tarq57 on January 20, 2011, 09:19:56 AM
Hello mulyana_khaifa, welcome to the forum.

It would be better to start a new topic in the forum, this thread is not really pertinent to your problem.
(If you start a new thread, more people are likely to see it and respond.)

What I would be checking is that there is no other antivirus installed, your Windows is up to date, and try a repair of your installation. Security software should be installed using an administrator account.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: dvirkk on September 15, 2011, 05:10:05 PM
Any chance you managed to solve this issue? I am having the same now...
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: CraigB on September 15, 2011, 06:16:52 PM
Any chance you managed to solve this issue? I am having the same now...
As this topic is originally from a year ago it would be best to start a new topic or if your issue is the same as your earlyer topic please revert to asking your question there.
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on September 16, 2011, 03:19:17 AM
Can you try to repair your installation?
Go to Control Panel > Add/Remove programs > avast! antivirus > Remove. Then choose Repair function in the popup window (Repair).
If this does not help, can you uninstall / boot / install / boot again?
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: AtlBo on October 02, 2011, 02:11:51 PM
Tech, thanks for covering this issue so long after the fact.  The repair worked for me.  I had this exact same problem but not on a freshly formatted disc.  Midnight Voyager's problem (sorry you had the problem MV, but it helped me that you posted it, so thanks) kept me from reinstalling along with your help.  My problem wasn't on a freshly formatted HD as I stated, but, since MV's was, I know I would have been in alot of trouble without your help.  Also thanks to Avast for taking this problem seriously and covering it with the repair tool.  Literally, one press of the button and Avast is back running in the system tray...and on reboot too!

Edit...sorry I forgot to say that I am using Windows XP, so this can happen in more than just 7...
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: Lisandro on October 02, 2011, 08:28:48 PM
Tech, thanks for covering this issue so long after the fact.
You're welcome and welcome to forums! :)
Feel free to come back any time you need help or just to change experiences 8)
Title: Re: Windows 7 - Avast does not start on startup
Post by: AtlBo on October 03, 2011, 01:31:20 AM
I will...thanks again!