Avast WEBforum

Consumer Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: aritzilla on March 02, 2011, 08:21:10 PM

Title: Avast 6 Free and smb problem
Post by: aritzilla on March 02, 2011, 08:21:10 PM
Hi,

I use Windows 7 32 bits, I have just install Avast 6 and I usually use Wiimc, as client smb, to play videos and music.

Using Avast 5.x.xxx, I had no problem, but using Avast 6 I can´t use smb, because I get incomplete listings (it doesn´t show files) from the share drive.

I have uninstalled Avast 6 and reinstalled Avast 5.1.889 and all works correctly again.

It´s possible to fix this problem?

Thanks
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: R. Hansen on March 03, 2011, 07:09:16 AM
I am having the same problem. My only option was to uninstall Avast! and install Microsoft Security Essentials. For some reason, SMB shares on the Wii are not working properly with Avast 6. I get incomplete listings from the share drive.

If this can be fixed, I would consider reinstalling avast!, but for now, it doesn't work with my network.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: aritzilla on March 03, 2011, 09:40:52 AM
I have tried to uninstall all previous versions, using Avast Uninstall Utility, and reinstall an Avast 6 Free clean version, but it hasn´t worked.

Any idea to fix the problem?
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Artlover on March 03, 2011, 10:16:38 AM
Make that 3 people. Running Win7 x32.

I've got the exact same problem. SMB shares are either missing entirely or incomplete.

Disabling Avast doesn't help, but uninstall and everything works again.

Tobad I wasted a day beating my head trying to figure out why the Wii & Xbox weren't seeing all my media before finally finding this out. Honestly never would have suspected AV software, but yup, that's what it is.

Shame too because Avast 6 actually "seemed" to work otherwise, unlike 5.1 which was a big bundle of fail.

Guess I have to go back to 5.0.677 AGAIN. That or switch to something else. I've been swaring by Avast for years and it's always been solid, but lately, it's just not the same solid product it used to be. Wish Avast would stop pushing features and fluff and go back to pushing functionality & stability. I'll give it one more version tho, 3rd times the charm as they say. We'll see.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: sonjamichelle on March 03, 2011, 07:06:21 PM
Having the same problem with Avast 6 and WiiMC along with 3 others on the WiiMC forum.

Uninstalling Avast 6 fixes the problem.

Running Win7 64bit and Avast 6.0.1000

I dropped back to Avast 5.0.396 and smb is working properly again.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: isthisnamefree on March 03, 2011, 09:18:46 PM
I have this issues too with Avast 6.0.1000, Windows 7 SP1(x32).

If it's blocking this simple data, what else is it blocking?  Is there anyway to workaround this problem without going back to v5 or switching AV's?
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: R. Hansen on March 04, 2011, 02:51:53 AM
Double checked. It isn't just my Wii SMB's. The computer upstairs, running Windows XP SP3, is missing folders from shares, too. I can connect to the folders, they just don't show up on a browse of the network.

Most notably, my "Photos" folder is missing from my "Pictures" share, until I downgrade (upgrade?) to Avast! 5.1.889. Then I can see the "Photos" folder without a problem.

Avast! 6 is doing something serious to LANManager/NetBios over TCP/IP shares. It doesn't work on Wii, it only marginally works in XP SP3. Given that I depend on my network for a number of things, I can't use this version of Avast! and I certainly am going to stop recommending it.

Is there anything we can do to help troubleshoot this bug?

(P.S.: I tried the Microsoft Security Essentials, but would still rather have Avast! 5.1.889. Didn't like MSE one bit)
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: aritzilla on March 05, 2011, 08:46:27 AM
Nobody knows what to do to fix this problem??
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Yuuichi on March 06, 2011, 06:14:17 PM
Would just like to also confirm this issue.

Disabling Avast services does nothing, the only fix is to uninstall completely and either use an older version or another AV all-together.

Hope this problem gets fixed soon as I was quite enjoying Avast 6, but depend on my computer for streaming and sharing files.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: kelemvor on March 08, 2011, 02:23:31 AM
Registered here just to post that I have this problem as well.  My shared seem to work fine for a while and then just Poof and they are no longer accessible from the WiiMC program.  Haven't played to find what parts of it are causing the problem though.

Ah well.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: R. Hansen on March 08, 2011, 02:53:36 AM
Bump. Could someone at least tell us "We're working on it?" Or that it was fixed with the next set of signatures. It does not only affect the Wii. It affects :o Windows XP :(

If it were just the Wii, that's one thing, but my kids can't get their photos off the family sever, and that means this bug is a deal-killer.

If there's any procedure I can follow, I'm willing to install Avast 6 (or even Wireshark) and get the development team some logs. PM me with a link to instructions if I can help out.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Pialojo on March 08, 2011, 08:50:23 AM
Hi, I also have this problem with Avast 6.0.1000, Windows 7 64bit, and my Beyonwiz media centre - I get incomplete listings of files shared on the network. Disabling all shields does nothing but uninstalling Avast fixes the probelm. I tried using the IRPStackSize fix but that didn't work either. This seems to have started after the update to 6.0.1000.

Looking forward to seeing an answer to this soon. Thanks
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: kelemvor on March 08, 2011, 12:33:44 PM
For anyone that hasn't already, you can uninstall Avast 6 and then install avast 5.1.889.  Everything should start to work then.  Just be sure to est the Program Updates to Manual so you don't accidentally upgrade back to 6.

Here's a link if you need it:
http://www.filehippo.com/download_avast_antivirus/9090/
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: aritzilla on March 11, 2011, 04:25:53 PM
Any solution?

Can i try anything to fix this problem?
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: tpogculture on March 15, 2011, 10:55:12 PM
Just to re-iterate what's already been said,

Completely removing Avast 6 by,
1. downloading awsclear from avast website
2. boot to safe mode
3. run awsclear, uninstall program

Will restore your file sharing, seems to be a problem with Avast 6 Version 6.0.1000

As I'd paid for the professional license I opened a support case, no response though. Very disappointed.

Oh Well, time to search for a new anti-virus provider
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Igorella on March 19, 2011, 04:38:56 AM
Similar problem here: after 6.0 update smb client (Mac desktop) sees only limited number of subfolders shared on the Win 7 machine; as experiment, I created the following situation: shared folder has N folders, of which only N-1 are showing in Mac's Finder. If I add 1 more subfolder preceding the original N subfolders in the sort sequence, then the last shown folder "drops off the radar", i.e. only N-2 folders showing, and missing folders are the last 2 in the sequence. I got an impression that alpha named and numerically named subfolders are treated separately, so that in the subfolders named
100
200
300
...
...
999
abc
bbc
ccc
ddd
 when I create subfolder 001, 999 disappears from smb client, but ddd stays visible.
I read elsewhere, that the problem can be solved by reverting to the previous version of Avast! but am reluctant to give 6.0 up, and am holding my breath for a quick bug fix

Over to you, avast!
 
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Assimilator on March 20, 2011, 12:12:00 AM
I can also confirm that this broke my abillity to view certain files and folders while browsing my win 7 64bit SMB shares from XBMC running on an old XBOX and an apple TV2.

Uninstalled Avast and went back to Avira

glad I never paied money for it nice work guys.
Guess this improtant issue sliped the QA testing.
Pitty becasue avast was loking to be the best free AV I had found. 
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: doktornotor on March 20, 2011, 12:25:19 AM
glad I never paied money for it nice work guys.
Guess this improtant issue sliped the QA testing.
Pitty becasue avast was loking to be the best free AV I had found.  

I have been waiting a couple of months for Avira to fix even the most ridiculous issues in their shiny new v10 when they released it. No luck, plus all I got was completely useless antispam-restricted forum where people cannot reply to threads started by others and moderators asking for completely irrelevant HTJ or whatnot logs. Good luck with whatever AV you choose anyway.

P.S. Someone reported that SMB browsing/listing is already fixed in 6.0.1035 prerelease: http://forum.avast.com/index.php?topic=74149.0 Patience FTW  ::)
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: LordDWT on April 07, 2011, 07:56:12 PM
This issue was suppose to be fixed in this build of avast according to post:
http://forum.avast.com/index.php?topic=69618.msg584532#msg584532

This apparently is still an issue because I can uninstall avast 6 and SMB works perfect.

This previous workaround is no longer valid as this is no longer an option under change:
http://forum.avast.com/index.php?topic=69618.msg584905#msg584905

Although in the new pre-release this seems to have been corrected.
You can install it from here:
http://forum.avast.com/index.php?topic=74515.0
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: simonk83 on April 08, 2011, 03:07:29 AM
I though the latest pre-release had fixed it (seemed to), but last night I noticed a new folder wasn't being picked up by my Boxee Box again so I'm assuming it's still broken.   
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: ravi16aug on April 08, 2011, 06:10:37 PM
I'll be damned, and all this time I thought that the SMB implementation between Mac-Windows was broken. I copied many folders over to my MacBook Pro from my Windows 7 notebook running avast 6. Later I found that many files were missing from those folders. Also, many times I was unable to see the Windows 7 notebook in sidebar of my Finder window. avast 6 is gonna be yanked out of my Win 7 machine for the time being. Not sure if this is limited to a particular shield.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: pk on April 10, 2011, 05:26:44 PM
This bug was fixed in Mar/17/2011 7:50 PM
build 1044 was released in Mar 23
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Ashish Singh on April 10, 2011, 06:01:22 PM
check this version plz tell if this works for you or not..
If it doesn't work then wait for a few days as a new version is coming soon

Download links:
Free AV: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1044/setup_av_free.exe
Pro AV: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1044/setup_av_pro.exe
Internet Security: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1044/setup_ais.exe
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: BlkDraggon on April 13, 2011, 09:21:13 PM
I had exactly the same problem and this beta version (free one!) worked!!!!

 ;D ;D ;D

Thanks Ashish!!!
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: LordDWT on April 14, 2011, 03:39:20 PM
check this version plz tell if this works for you or not..
If it doesn't work then wait for a few days as a new version is coming soon

Download links:
Free AV: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1044/setup_av_free.exe
Pro AV: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1044/setup_av_pro.exe
Internet Security: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1044/setup_ais.exe

In Avast 6.0.1044 the SMB share issue is fixed and I have verified working on my equipment.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: ravi16aug on April 14, 2011, 04:25:34 PM
You guys can't let one stay away for long, can you.  ;)
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: SplittingDistant on April 14, 2011, 08:22:15 PM
Hi,

I too had the missing folders problem on my WDTV Live box when streaming form my Windows 7 64 bit SP1 box. Initially I wasn't too bothered as it seemed to be the SMB bug referred to in this thread, so I was content to wait for a fix and when I noticed the forum post about the pre-release version which fixed the issue I applied it and all was again back to normal.

However, fate then too a hand, and after a power cut I discovered the partition containing my media file was corrupt. I wasn't too concerned, as a born worrier I copy (using windows explorer) my media files to a second system which resides on my network, as a backup.

When I came to look at the backup media files on this second system I discovered to my horror that there were missing folders, and that the folders missing were exactly the same as the folders missing when viewed on the original system by my WDTV Live before I applied the pre-release program fix.

It appears that I had performed my "back up" copy to my second system BEFORE I applied the pre-release fix and (possibly) this bug had prevented the same folders which were "missing" on the WDTV Live from being copied to the second machine.

Luckily I managed to recover the corrupt partition by another method so I didn't lose anything.

If I'm correct (and that's by no means a certainty!) this means that this bug may be considerably more potent than originally thought, and may have lingering effects.

I wonder if there is anyone out there who can check to see if a similar thing has happened to them, and for everyone it might well be worthwhile checking any backups made while Avast was misbehaving.

I would stress again that I might not be correct in my understanding / assumptions and I offer this only as an observation of my specific problem, and unless others can confirm my findings I'll be more than happy to continue using Avast myself, and put the whole sorry thing down to me being a Muppet.

So over to you Avast users.......................................


Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: stduc on April 18, 2011, 11:54:34 AM
I have the same issue with missing files on network drives - more than 92 files in a folder and I can't see some of them. For example I can only see 109 files in a folder that has 131 files!

Any news on what Avast are doing to fix this? I'm not sure I want to try the bete version. I am currently on Avast 6.0.1000
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: pk on April 18, 2011, 12:12:35 PM
stduc: it's fixed in beta version; new official version is going to be released very soon (maybe today), so you can wait
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: Ashish Singh on April 18, 2011, 12:17:28 PM
I had exactly the same problem and this beta version (free one!) worked!!!!

 ;D ;D ;D

Thanks Ashish!!!

You are welcome..  ;)

I have the same issue with missing files on network drives - more than 92 files in a folder and I can't see some of them. For example I can only see 109 files in a folder that has 131 files!

Any news on what Avast are doing to fix this? I'm not sure I want to try the bete version. I am currently on Avast 6.0.1000


stduc: it's fixed in beta version; new official version is going to be released very soon (maybe today), so you can wait

Till then if you don't have patience then you can try this

Download links:
Free AV: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1086/setup_av_free.exe
Pro AV: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1086/setup_av_pro.exe
Internet Security: http://files.avast.com/files/beta/6.0.1086/setup_ais.exe

You can either install from scratch, or over an existing installation of avast (any version). Users of the previous pre-release builds (6.0.1021, 6.0.1027, 6.0.1035, 6.0.1044) can also use the built-in program updater.

Thanks
Ashish

Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: SplittingDistant on April 18, 2011, 01:24:48 PM
Can anyone from Avast comment on my findings that any backups / folder / file copies made whilst Avast was misbehaving may be incomplete as Avast was blocking some files or folders from being copied / archived / backed up, in addition to the known issue involving missing files / folders  when accessed by media servers such as WDTV Live?



 
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: pk on April 18, 2011, 01:25:57 PM
do you use free/pro or is?
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: SplittingDistant on April 18, 2011, 01:28:04 PM
PK,

The free version.

Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: stduc on April 18, 2011, 02:20:02 PM
stduc: it's fixed in beta version; new official version is going to be released very soon (maybe today), so you can wait

If it's going to be released in the next 48 hours I'll wait.

Does this issue effect all versions of windows or just XP?
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: SplittingDistant on April 18, 2011, 02:45:26 PM
stduc,

It happened under Windows 7 Home Premium 64 bit for me.

SplittingDistant.

PS Did you make copies / backups while the files were "missing"?
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: stduc on April 19, 2011, 11:25:31 AM
Updated to v6.0.1091 this morning. BOTH machines - Win 7 and XP needed the update before the problem was resolved. Win 7 could always see all files on the XP machine but updating the XP machine achieved nothing it wasn't until the Win 7 machine was updated that the XP machine could see all the files shared.
Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: SplittingDistant on April 19, 2011, 07:58:35 PM
Well I have to say I've lost confidence in Avast as a result of this issue - especially as Avast have failed to confirm or deny that user files backup / security copies could have been made incomplete by this bug.

I can't risk losing my cherished files and if I continue to use Avast I'll always be concerned that it could happen again and I'd never know until I needed to recover files from my back up - only to find that 1/3 of them hadn't been backed up (exactly what happened to me last week).

I need to have confidence in my chosen Anti-virus solution, and as a result of this issue I no longer feel confident using Avast, so I'm off to AV pastures new.



Title: Re: Avast 6 Free and smb problem
Post by: stduc on April 19, 2011, 08:43:30 PM
Sorry to hear that, though I 100% understand your reasons. If I can have my 2 cents worth though I would urge you to think very carefully. I have used most AntiVirus software over the years and I feel obliged to say that although Avast has its problems, so do they all. The Avast team though, in my experience are the fastest to respond and quickest to fix issues I have ever come across. I suspect they can't answer your concerns because they can't replicate your issue with any degree of confidence. I assume you are backing up over a network? I don't recall you saying exactly what your problem was.