Avast WEBforum

Consumer Products => Avast Free Antivirus / Premium Security (legacy Pro Antivirus, Internet Security, Premier) => Topic started by: scrub on May 06, 2011, 11:18:16 PM

Title: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 06, 2011, 11:18:16 PM
would it be possible to install comodo firewall and stop the AIS firewall permanently?

would it be safe?

Is Comodo firewall better?

please help me...
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: mag on May 06, 2011, 11:37:03 PM
Yes - but you'd need to uninstall the AIS firewall component, not just stop it (control panel, uninstall programs, ais, change, untick firewall, reboot).

Why would you want to do that though?

Are you having problems with AIS firewall - users here might be able to help?

Are you looking to install a HIPS (D+)?
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 05:20:08 AM
Yes - but you'd need to uninstall the AIS firewall component, not just stop it (control panel, uninstall programs, ais, change, untick firewall, reboot).

Why would you want to do that though?

Are you having problems with AIS firewall - users here might be able to help?

Are you looking to install a HIPS (D+)?

nothing. been searching for best firewall and most of the articles say it's Comodo.

AIS firewall is working fine so far, no probs. i just want to give it a try.

sorry but what's HIPS (D+)? noob here.  ??? ??? ???
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 07:33:20 AM
sorry but what's HIPS (D+)? noob here.  ??? ??? ???

http://en.wikipedia.org/wiki/Intrusion_Prevention_System
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 07:53:15 AM
sorry but what's HIPS (D+)? noob here.  ??? ??? ???

http://en.wikipedia.org/wiki/Intrusion_Prevention_System


thanks. so would it be safe to enable D+ then in comodo?
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 07:56:23 AM
1. thanks.
2. so would it be safe to enable D+ then in comodo?

1. You're welcome.
2. See my sig. ;)
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 08:11:01 AM
1. thanks.
2. so would it be safe to enable D+ then in comodo?

1. You're welcome.
2. See my sig. ;)


hahahah. cool. no probs encountered?

Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 08:14:06 AM
no probs encountered?

No problems.
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 08:22:58 AM
no probs encountered?

No problems.


thanks dude.  ;D ;D ;D
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 08:37:33 AM
thanks dude.  ;D ;D ;D

You're welcome..!
asyn
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 09:29:11 AM
thanks dude.  ;D ;D ;D

You're welcome..!
asyn


ei, last question dude. i enabled the defence+ and at the same time my AIS antispyware is enabled as well. would that be okay or should I disable one of them?

thanks
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: mag on May 07, 2011, 09:32:40 AM
no probs encountered?

No problems.

@scrub
Asyn is very knowledgeable.

Most inexperienced users (such as myself) can expect a bit of a steep learning curve with D+. (The latest version is a lot more user friendly in default setup though).

You shouldn't need to disable or uninstall anything in AIS except the FW component.

There are some debates about potential clashes between BS and D+ when a detection is actually made, but I certainly haven't ever seen any.
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: mag on May 07, 2011, 10:27:24 AM
Forgot to mention - you should disable the autosandbox in one of them - I suggest D+
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 04:42:15 PM
i enabled the defence+ and at the same time my AIS antispyware is enabled as well. would that be okay or should I disable one of them?

What do you mean with AIS antispyware..??

1. You shouldn't need to disable or uninstall anything in AIS except the FW component.

2. There are some debates about potential clashes between BS and D+ when a detection is actually made, but I certainly haven't ever seen any.

1. +1
2. There are no clashes. ;)
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 05:34:13 PM
i enabled the defence+ and at the same time my AIS antispyware is enabled as well. would that be okay or should I disable one of them?

What do you mean with AIS antispyware..??

1. You shouldn't need to disable or uninstall anything in AIS except the FW component.

2. There are some debates about potential clashes between BS and D+ when a detection is actually made, but I certainly haven't ever seen any.

1. +1
2. There are no clashes. ;)


you guys rock! hahaha

may i know the best settings for D+ then?

thanks thanks thanks  ;D ;D ;D
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: mag on May 07, 2011, 05:47:21 PM
Why not just leave it essentially as it is on default setings if that isn't causing you any problems?

As I said though, you may want to disable D+ autosandbox. I have never run avast and D+ autosandbox at the same time. They may play nicely together, but I don't know and so couldn't comment.

Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Lisandro on May 07, 2011, 05:50:00 PM
may i know the best settings for D+ then?
Default.
Proactive Mode.
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 05:54:01 PM
may i know the best settings for D+ then?
Default.
Proactive Mode.

Apparently there are only 5 modes to choose from:

Paranoid mode
Safe mode
Clean PC mode
Training mode
Disable

Where can I find Proactive mode?  ??? ??? ???
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 05:58:03 PM
Why not just leave it essentially as it is on default setings if that isn't causing you any problems?

As I said though, you may want to disable D+ autosandbox. I have never run avast and D+ autosandbox at the same time. They may play nicely together, but I don't know and so couldn't comment.



thanks thanks thanks  ;D ;D ;D
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 06:40:25 PM
may i know the best settings for D+ then?
Default.
Proactive Mode.

Apparently there are only 5 modes to choose from:

Paranoid mode
Safe mode
Clean PC mode
Training mode
Disable

Where can I find Proactive mode?  ??? ??? ???

I reinstalled Comodo Firewall with Proactive defense. thanks
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 06:51:10 PM
I reinstalled Comodo Firewall with Proactive defense. thanks

Reinstall wasn't needed, but good you have what you want now. :)
asyn
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: scrub on May 07, 2011, 07:00:13 PM
I reinstalled Comodo Firewall with Proactive defense. thanks

Reinstall wasn't needed, but good you have what you want now. :)
asyn


what do you mean Sir?

I am totally confused with Proactive security though. I know this is not the right place to discuss it though. lol
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 07:31:18 PM
I know this is not the right place to discuss it though. lol

https://forums.comodo.com/index.php
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: jason7619 on May 07, 2011, 07:46:24 PM
I have Comodo in one of my pc's. I have D+ and Firewall component. I either disable AIS's AutoSandbox or CIS's. I run only one autosanbox. As for Avast Sandbox it's not enabled because I have Sandboxie paid. Yes the D+ HIPS can be quite unfamiliar and hard to learn but it takes patience to see it's value. I like it better than the Behavioral Shield of AIS.

Do not forget to set exclusions for Comodo folders(Program Files and Program Data) in the Avast Settings>Exclusions and in File System Shield>Expert Settings>Exclusions. Likewise place Avast folder in the D+ Trusted files and place all Avast processess in the Firewall>Define a New Trusted Application. I exclude Avast folders in the D+ Settings>Execution Control Settings. For starters I place the D+ Settings in Clean PC mode then after a week in Safe Mode. The firewall I have my own config for that. 

You may want to save/export your configuration settings so if needed you can reload it. You can save more than one config settings. You can browse the user guide here

http://help.comodo.com/uploads/helpers/Comodo_Internet_Security_2011_ver.5.3_User_Guide.pdf

Drop by at the comodo forums also there are members there who use Avast and will help you with settings they use to make your experience with Avast/CIS a good experience. Both forums (avast/comodo) help out their members. Just ask and someone will assist you here or there.
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Lisandro on May 07, 2011, 10:10:16 PM
Yes the D+ HIPS can be quite unfamiliar and hard to learn but it takes patience to see it's value.
You can run it without the antivirus and with the firewall disabled. I mean this for the ones who want to test it with another firewall and antivirus, like AIS. See here (https://forums.comodo.com/defense-sandbox-help-cis/install-defense-only-as-hips-tool-t72395.0.html;new#new).
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 10:33:57 PM
You can run it without the antivirus and with the firewall disabled. I mean this for the ones who want to test it with another firewall and antivirus, like AIS.

Well, sure.
But is it really worth to install the whole suite to use only D+...??
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Lisandro on May 07, 2011, 10:37:40 PM
But is it really worth to install the whole suite to use only D+...??
1. Do you have any other suggestion for a good HIPS freeware?
2. Did you heard about Malware Defender (http://download.cnet.com/Malware-Defender/3000-2162_4-10873988.html)?
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 10:41:46 PM
1. Do you have any other suggestion for a good HIPS freeware?
2. Did you heard about Malware Defender (http://download.cnet.com/Malware-Defender/3000-2162_4-10873988.html)?

1. Not really, just don't think it makes much sense to install D+ without the FW.
2. Don't like it.
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Lisandro on May 07, 2011, 10:52:53 PM
1. Not really, just don't think it makes much sense to install D+ without the FW.
Well, it's a HIPS not a firewall :)

2. Don't like it.
But did you test it?
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Asyn on May 07, 2011, 10:58:45 PM
1. Well, it's a HIPS not a firewall :)
2. But did you test it?

1. It is, therefore it would be quite strange to install the whole package just for D+
2. No, why should I - I already have a good HIPS. ;)
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Lisandro on May 07, 2011, 11:29:11 PM
1. It is, therefore it would be quite strange to install the whole package just for D+
No other way to get only HIPS of D+. So, it's the only way...
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: jason7619 on May 08, 2011, 09:31:09 PM
You can run it without the antivirus and with the firewall disabled. I mean this for the ones who want to test it with another firewall and antivirus, like AIS.

Well, sure.
But is it really worth to install the whole suite to use only D+...??


Thanks. I did try that before. Installed firewall then disabled it. I think that was last year. Reminded me of Mamutu. But I like ti with the firewall. Realtime punch there!
Title: Re: AIS 6 + Comodo Firewall
Post by: Dch48 on May 08, 2011, 10:53:10 PM
If you go to Comodo's forums, you will see there have been some big problems in the Firewall with the latest release. People have been losing connectivity due to a bug in the ARP protection. There's a fix scheduled for tomorrow so you may want to wait before trying it out.