Author Topic: SP2-16bit programs and AVASThome Pro  (Read 6021 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Spock

  • Guest
SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« on: October 25, 2004, 10:01:50 AM »
I have notice that some 16 bit programs wont run if Service pack 2 and AVAST antivirus home or pro is instaled. When i uninstal AVAST antivirus, then those programs start normaly.
I click on icon and nothing happend. Joust sandhour comes for a second or two and that is it.

Offline RejZoR

  • Polymorphic Sheep
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9407
  • We are supersheep, resistance is futile!
    • RejZoR's Flock of Sheep
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #1 on: October 25, 2004, 11:20:55 AM »
There is some VDD2.reg registry patch,but i recommend that you install avast! 4.5 beta until Final is released. I think 4.5 has this fixed.
Visit my webpage Angry Sheep Blog

Spock

  • Guest
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #2 on: October 25, 2004, 05:00:18 PM »
O.K. where can i find this registry patch and where can i download avast beta 4.5 version??

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31197
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #3 on: October 25, 2004, 05:02:38 PM »
No need for the patch. Sofar 4.5 Beta is working fine with 16bits applications here.

Upgrade Instructions to 4.5 Beta

Spock

  • Guest
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #4 on: October 26, 2004, 08:02:41 AM »
Jp, avast 4.5 update work great. When i can expect the finale relise?  :) ::)

Strider

  • Guest
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #5 on: October 26, 2004, 09:03:05 PM »
I discovered what the problem is on Windows XP with SP2. I tried to install the following problems - Terragen, PowerBASIC 7, Dev C++ 4 and Typing Manager 2001. All these programs started to install then abruptly failed with no error message after creating temporary files beginning sc*.temp. Realising these may be 16 bit processes, I checked Autoexec.nt and Config.nt in the Windows/System32 directory. Config.nt contained the following lines:-

dos=high, umb
device=%SystemRoot%\system32\himem.sys
files=40
device=C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\aswmonds.sys

Suspecting that it may be aswmonds.sys that was preventing the installs. I changed the line containing Avast 4's aswmonds.sys to:

REM device=C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\aswmonds.sys

to test my theory. All the 16 bit programs mentioned above installed with no problems!

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31197
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #6 on: October 26, 2004, 09:07:13 PM »
Strider,

remove the REM and upgrade to Avast 4.5 Beta.
That way Avast will also protect/scan the 16bit applications.

That REM prevents Avast from protecting them.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re:SP2-16bit programs and AVASThome Pro
« Reply #7 on: October 27, 2004, 12:09:18 AM »
Strider, thanks for posting. Although, like Eddy said, this is a known theory...
If you do that, your 16bit (DOS) applications won't be protected or a virus of 16bit won't be detected by avast.

Better is upgrading to 4.5  ;)
The best things in life are free.