Author Topic: avasts!: Connection timeout  (Read 6838 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wanchan

  • Guest
avasts!: Connection timeout
« on: November 17, 2004, 07:28:40 AM »
I am keeping getting "avasts!: Connection timeout" message . Please see the attached screenshot for details. I have avast set connection timeout 300 seconds which I think is plenty. What is causing this? What adjusments do I need to make?

Please see my signature for software setup. Thanks!

« Last Edit: November 17, 2004, 07:31:15 AM by wanchan »

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #1 on: November 17, 2004, 01:44:20 PM »
I have avast set connection timeout 300 seconds which I think is plenty.

How do you connect the Internet?
Is there any file attached to that mail?
Which is the email account timeout (Advanced tab of the email account properties) ?
The best things in life are free.

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31197
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #2 on: November 17, 2004, 01:46:32 PM »
Quote
Please see my signature for software setup. Thanks!
;D

upgrade to 4.5.523 and let us know if the problem is solved.

wanchan

  • Guest
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #3 on: November 17, 2004, 03:08:16 PM »
I will pay attention to if this resurface.  I am using the latest version/build already as in my signature.

I am an ADSL line. Perhaps because the line was disconnected somehow...I will monitor if this happens again as I said.  ;)

EDIT:
Q: How do you connect the Internet?
A: ADSL
Q: Is there any file attached to that mail?
A: No.
Q: Which is the email account timeout (Advanced tab of the email account properties) ?
A: 300 seconds
« Last Edit: November 17, 2004, 03:38:14 PM by wanchan »

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31197
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #4 on: November 17, 2004, 03:11:53 PM »
Quote
I am using the latest version/build already as in my signature.
4.1.501 is not the latest. 4.5.523 is. So either you don't have the latest build or you need to adjust your signature.

And please answer Technical's questions.

wanchan

  • Guest
Re:avast!: Connection timeout
« Reply #5 on: November 17, 2004, 03:39:39 PM »
Quote
I am using the latest version/build already as in my signature.
4.1.501 is not the latest. 4.5.523 is. So either you don't have the latest build or you need to adjust your signature.

And please answer Technical's questions.

My apology. I wrote my reply in a hurry. :-[ I just edited my signature and answered Technical's questions. Please let me know if there is still anything missing.
« Last Edit: November 17, 2004, 03:44:52 PM by wanchan »

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #6 on: November 17, 2004, 03:46:02 PM »
So you're using both timeouts as 300 seconds at ADSL... Ok.
If you disable the smtp scanning into avast settings, will it help in anyway?
You can disable it deeper following this: http://forum.avast.com/index.php?board=2;action=display;threadid=7051;start=msg58367#msg58367
Can you try?
The best things in life are free.

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31197
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #7 on: November 17, 2004, 03:46:13 PM »
Did you change the timeout in both your email client as well as in avast4.ini?

What email client are you using?
What are the settings for the smtp?
Does it require authentication?

wanchan

  • Guest
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #8 on: November 17, 2004, 04:25:06 PM »
Did you change the timeout in both your email client as well as in avast4.ini?
 
No not both, the change was made only in avast4.ini. 300 seconds set in avast.ini, while 60 seconds for Outlook Express.
Quote
What email client are you using?
Microsoft Outlook Express 6 SP2
Quote
 What are the settings for the smtp?  Does it require authentication?
SMTP with server authentication

wanchan

  • Guest
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #9 on: November 17, 2004, 04:29:29 PM »
So you're using both timeouts as 300 seconds at ADSL... Ok.
No not both, the change was made only in avast4.ini. 300 seconds set in avast.ini, while 60 seconds for Outlook Express.
Quote
If you disable the smtp scanning into avast settings, will it help in anyway?
You can disable it deeper following this: http://forum.avast.com/index.php?board=2;action=display;threadid=7051;start=msg58367#msg58367
Can you try?
I will try this and report back.

Thanks a lot for the almost immediate help, Technical and Eddy :)

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31197
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #10 on: November 17, 2004, 04:31:29 PM »
Set both OE and Avast4.ini to a 600 second timeout and try again.


If it doesn't solve it, please check out THIS THREAD.

Does it solve it for you as well?

Offline Vlk

  • Avast CEO
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11660
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #11 on: November 17, 2004, 05:05:18 PM »
Is this only a problem with outbound mail? Or inbound mail as well?

thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #12 on: November 17, 2004, 05:42:46 PM »
Similar thread: http://forum.avast.com/index.php?board=2;action=display;threadid=8842

Maybe you can find a way to workaround it...
The best things in life are free.

wanchan

  • Guest
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #13 on: November 17, 2004, 06:26:34 PM »
Wow so many people helping :)

I set timeout 120 seconds for both Outlook Express (OE) and avast4.ini. I am having my OE running for a couple of hours so far, and everything seems is OK. I will try workaround in those threads, if the problem comes up agains. Again thanks!!!

wanchan

  • Guest
Re:avasts!: Connection timeout
« Reply #14 on: November 17, 2004, 06:30:15 PM »
Is this only a problem with outbound mail? Or inbound mail as well?

Inbound, I believe, since the problem occurred while Outlook Express was rountine checking for emails. Outlook Express  was set to check for emails in every 8 minuts...I just sent a couple of emais, everything went OK.