Author Topic: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity  (Read 6246 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

JocBayer

  • Guest
v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« on: July 01, 2012, 03:20:34 PM »
Hi,  I have been using Avast on my desktop without any issues for the past year, so at renewal time, I upgraded to a 3 PC license to cover my laptop as well.

The email link downloaded v 7.0.1407 and, after activating the license, I can no longer access the internet (unless I deactivate Web Shield).  Even with Web Shield off I cannot update to the latest version.

Can anyone help to resolve this issue?

My laptop is running the 64 bit version of Windows 7.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #1 on: July 01, 2012, 03:43:57 PM »
- Which avast!..?? (Pro/IS)
- Other security related software installed..??
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

JocBayer

  • Guest
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #2 on: July 01, 2012, 04:22:44 PM »
Avast IS

McAfee was previously used (free version pre installed on laptop), but was uninstalled prior to Avast IS installation

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #3 on: July 01, 2012, 05:03:41 PM »
First, be sure to get rid of all remnants of your prior installed AVs.
-> https://support.avast.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=574
-> http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/

1. Download avast! Internet Security: http://files.avast.com/iavs5x/avast_internet_security_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

tlbowman

  • Guest
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #4 on: July 01, 2012, 06:10:07 PM »
Today I had major problems with Avast and I think the updates for the past week have caused my issues too.  A couple of days ago I lost ownership of all my files.  I credited a windows update for that problem, but now I wonder if it was a Avast update instead because of today's problems.  I went online and no problems until safezone started popping up over and over.  I made a couple of changes in the options on Avast looking for a solution.  I then restarted my computer.  No way was it going to let me back online, no matter what I tried.  I finally gave up and did a restore to about a week ago.  Now my system is working perfectly again.  If the Avast updates are causing me this much trouble, I will uninstall it ASAP and switch to another virus protection program.  (yes, I am a paying customer, not using "FREE")  I have 2 years of another program to use and if this problem still exists after the next update, it is bye bye Avast.

Offline mikaelrask

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1556
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #5 on: July 01, 2012, 06:25:40 PM »
welcome to the forum. i suggest you start your own thread on this problem. but do you have any other security program installed? what os you using?

you could try a clean installation of avast and see if that could solve your problem.

good luck
Windows 8.1 amd a10-5700 64 bit
12 GB ram 1 tb hard drive. Avast 18, MBAM

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #6 on: July 01, 2012, 06:27:35 PM »
I went online and no problems until safezone started popping up over and over.  I made a couple of changes in the options on Avast looking for a solution.

It's a bug and will be fixed soon: -> http://forum.avast.com/index.php?topic=100276.msg801406#msg801406
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

chiliconcarnage

  • Guest
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #7 on: July 01, 2012, 06:58:57 PM »
with this last update i also have lost IE connectivity.  it only works if i disable WebShield.  I have tried all other fixes that were given in other threads and none work.

I also tried the below and still didnt work. 

First, be sure to get rid of all remnants of your prior installed AVs.
-> https://support.avast.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=574
-> http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/

1. Download avast! Internet Security: http://files.avast.com/iavs5x/avast_internet_security_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.


3 fresh installs and still avast webshield prevents my IE from working unless disabled. 

I have;
windows 7 Pro 64 bit
Emsisoft Online armor (free)
avast free

I dotn have any other Av software except malwarebytes but that doesnt interfere with avast or any other av product.


EDIT:   I didnt do Step 1, as i didnt want to pay for AIS, instead i downloaded the free version
« Last Edit: July 01, 2012, 08:04:00 PM by chiliconcarnage »

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #8 on: July 01, 2012, 07:52:58 PM »
with this last update i also have lost IE connectivity.  it only works if i disable WebShield.  I have tried all other fixes that were given in other threads and none work.

Try switching ON 'Use fast checksums' in the Firewall 'expert settings' bit, then reboot.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

chiliconcarnage

  • Guest
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #9 on: July 01, 2012, 07:59:02 PM »

Try switching ON 'Use fast checksums' in the Firewall 'expert settings' bit, then reboot.

I didnt see any option to do this on my firewall.  Dont think it would be an issue, as Avast has always worked with this firewall.  After this last update, is the first tiem i have seen this problem.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #10 on: July 01, 2012, 08:03:02 PM »

Try switching ON 'Use fast checksums' in the Firewall 'expert settings' bit, then reboot.

I didnt see any option to do this on my firewall.  Dont think it would be an issue, as Avast has always worked with this firewall.  After this last update, is the first tiem i have seen this problem.

Your edit above was too late, as you answered to an IS issue. ;)
Anyway, if you want to dig deeper, please open a new topic, as you're hijacking the OP's thread. Thanks.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

chiliconcarnage

  • Guest
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #11 on: July 01, 2012, 08:07:57 PM »
IS issue?  Whats IS?

I just got around installing avast free v. 7.01.1426 ( version just before this last update) and everything works fine.  I'm going to stick with that version until a new update comes around. 

JocBayer

  • Guest
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #12 on: July 01, 2012, 08:50:46 PM »
First, be sure to get rid of all remnants of your prior installed AVs.
-> https://support.avast.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=574
-> http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/

1. Download avast! Internet Security: http://files.avast.com/iavs5x/avast_internet_security_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.

Asyn,

I followed your instructions and I am back online.

Thanks!

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: v.7.0.1407 install leads to loss of internet connectivity
« Reply #13 on: July 01, 2012, 09:01:58 PM »
Asyn,

I followed your instructions and I am back online.

Thanks!

You're welcome.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0