Author Topic: Scan process running at 197 %  (Read 2827 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gibsorter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Scan process running at 197 %
« on: July 25, 2012, 08:37:26 AM »
Hello community,

today I installed "avast! Free Antivirus for Mac" on my Mac with C2D@2.4GHz, 4 GB RAM, running OSX 10.6.8. I manually scanned my home folder containing ~ 10 GB data (~ 8.000 objects). Right after the scan started, I recognized the process com.avast.MacAvast.MAD running continuously with nearly 100 % utilisation of the CPU. Only three minutes later the process runs at 197 % and left only 64 MB of free RAM. Finally I had to kill the process and reboot the computer.
Does anyone have similar experiences?

Cheers
Nils

Offline zilog

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 957
  • or #f0; daa; add a,#a0; adc a,#40
Re: Scan process running at 197 %
« Reply #1 on: July 26, 2012, 11:45:56 AM »
Hallo,
it's pretty normal that while on-demand scanning (if this was the case) the CPU utilisation is high - but, when the scan is done, the load should drop back to zero.

Could you paste the output of the top utility (or make a screenshot of System Monitor) here? This will revela more.

Regards,
pc

May's Law: Software efficiency halves every 18 months, compensating Moore's Law. (David May, INMOS)

Offline gibsorter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Scan process running at 197 %
« Reply #2 on: July 28, 2012, 06:52:52 AM »
Hm, it will be the normal way as you say, but the problem is while the manual scan is processing my computer runs out of RAM which will slow down working.