Author Topic: Mail-shield problem?  (Read 4422 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kumapon

  • Guest
Mail-shield problem?
« on: August 20, 2012, 12:36:46 PM »
Hello,
The Kernel_task is rapidly increased if I switch the mail-shield to ON, and therefore all operations slow down... :'(
Is there anyone who have the same situation here?

avast! Mac Free Version 7.0(37431)
iMac 2.4GHz Core2Duo(4GB)
Mac OS X 10.6.8
« Last Edit: August 20, 2012, 05:17:19 PM by kumapon »

Offline tumic

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 723
Re: Mail-shield problem?
« Reply #1 on: August 20, 2012, 03:23:56 PM »
Never seen such issue. Are there any interesting messages in the system log (/var/log/system.log)? Is this permanent or only if there is an active IMAP/POP3 connection? If it happens only during a connection, what server are you connecting to and what mail client do you use?

kumapon

  • Guest
Re: Mail-shield problem?
« Reply #2 on: August 20, 2012, 05:16:17 PM »
Thank you for your response! Due to your advice, I found a lot of errors. (Error connecting to AV daemon: connect(): Connection refused)
And it may be caused by my e-mail settings...   :(
I am using Apple Mail with plural accounts (IMAP/POP3). So, I will check them one by one.

Thank you so much again!

Offline tumic

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 723
Re: Mail-shield problem?
« Reply #3 on: August 21, 2012, 10:41:11 AM »
This looks like the scan engine (daemon) is broken. Are there any launchd messages in the system log about being unable to start the daemon?

kumapon

  • Guest
Re: Mail-shield problem?
« Reply #4 on: August 21, 2012, 11:07:35 AM »
Hi again,
Is this what you mentioned? >> com.apple.launchd[1] (com.avast.account[16330]): Exited with exit code: 2

Should I re-install avast anyway?

Offline tumic

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 723
Re: Mail-shield problem?
« Reply #5 on: August 22, 2012, 09:33:10 AM »
Is this what you mentioned? >> com.apple.launchd[1] (com.avast.account[16330]): Exited with exit code: 2

No. com.avast.account is a tool for managing the avast! account which does not run permanent. In other words, there is no problem with it.
Only com.avast.MacAvast.MAD related messages are relevant.

Should I re-install avast anyway?

You can try it, but a better way would be to find what went wrong. Also, a reinstall may not solve the issue.

kumapon

  • Guest
Re: Mail-shield problem?
« Reply #6 on: August 22, 2012, 10:14:41 AM »
Well, I never found any other errors which you mentioned.
So, I see this situation for a while as is.

Thanks anyway!