Author Topic: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....  (Read 13884 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rob24

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 113
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #15 on: August 28, 2012, 03:52:08 PM »
Add-in is not shown in add-in manager of outlook 2k3 (it's feature of this outlook), but if splash screen appears, add-in is loaded.
Must have been thinking of when I had AVG when it was there for that. Strange how splash is now appearing whereas recently (last couple months maybe) it hadn't. Obviously a non-issue so won't worry. Thanks anyway.
Intel Core i5 CPU 4 x 3200 Mhz, 8Gb DDR3 RAM, Windows 10 64 bit, Malwarebytes' Anti-Malware 1.6 free, Superantispyware.
Samsung S3 mobile with Avast Mobile Pro and on Lenovo tablet.

Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #16 on: August 29, 2012, 05:45:21 AM »
Hi Petr,

Why does the log show this error? This is exactly where the error message box appears when i start outlook.

 
2012-08-28 00:54.09 :   ERROR   [3672]   Spam init failed (0x643)

Offline petr_matrix

  • Avast team
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 268
  • avast! programmer
    • AVAST Software
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #17 on: August 29, 2012, 03:07:07 PM »
Petr_matrix i am not able to remember the dir that i have installed the Avast, its probably the D: . What if i am not 64 bit outlook? Cant find it
Hope u reply
Thanks

If you are running 32 bit outlook, log file will be called asOutExt32.log.
But even if you have avast installed on another disk, log should be here "C:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log" (it is a system dir, you must enable showing of hidden and system dirs in windows)

Offline petr_matrix

  • Avast team
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 268
  • avast! programmer
    • AVAST Software
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #18 on: August 29, 2012, 03:11:25 PM »
One more point, i have recently migrated my mail files to this new laptop and have setup up outlook on this laptop. I just copied my inbox.pst and archive.pst form an old machine to this new machine and then just opened these files in outlook and made inbox.pst as my default mail file. My inbox.pst and archive.pst reside on d drive now and i am not using the default path in outlook for mail files. I don't know if that can have any impact on avast add-in procedures. Also, i have removed the default mail file automatically created on first use in outlook since i didn't need it.

I will try this scenario later. It could be a cause of the problem.

Offline petr_matrix

  • Avast team
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 268
  • avast! programmer
    • AVAST Software
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #19 on: August 29, 2012, 03:12:58 PM »
Hi Petr,

Why does the log show this error? This is exactly where the error message box appears when i start outlook.

 
2012-08-28 00:54.09 :   ERROR   [3672]   Spam init failed (0x643)
This error means, that part responsible for spam scanning is not installed. In free version it is ok :-)

Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #20 on: August 29, 2012, 06:38:16 PM »
I'll be waiting for updates from your side.

Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #21 on: August 29, 2012, 09:40:03 PM »
One more thing that just occurred to me, i have office 2007 enterprise installed. The version is 12.0.4518.1014. I do not have any updates for office installed through windows updates. I don't know if there is any update for outlook that relates to add-ins but this could be one of the reasons. Just a guess.

Offline bob3160

  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45128
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #22 on: August 29, 2012, 11:38:51 PM »
One more thing that just occurred to me, i have office 2007 enterprise installed. The version is 12.0.4518.1014. I do not have any updates for office installed through windows updates. I don't know if there is any update for outlook that relates to add-ins but this could be one of the reasons. Just a guess.
So why don't you update Office ??? It will make it safer and you would know if that took care of the problem. :)
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v20H2 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline shanoto

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #23 on: August 30, 2012, 01:57:03 PM »
Problem is solved. Thanks about. Still not sure from which step i was able to fix it but its ok now. Cheers  :)

Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #24 on: August 30, 2012, 04:03:15 PM »
Have installed all updates for office but still no luck.

@Shanoto - What steps did you try to fix the problem?

Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #25 on: September 05, 2012, 08:21:11 AM »

I will try this scenario later. It could be a cause of the problem.

Hi Petr,

Any updates on the issue?

Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #26 on: September 07, 2012, 02:08:07 PM »
Hi Petr,

Here is another update, i have disabled the outlook add-in by selecting "Yes" in the error messagebox. The add-in appears disabled in outlook trust centre but somehow, avast's mail shield is still scanning emails when i receive them. Does that mean the add-in is still working? This way i don't get any error message while opening outlook.

Offline IvanM

  • Avast team
  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 55
  • QA
    • Avast Software a.s.
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #27 on: September 07, 2012, 02:59:46 PM »
Hi Petr,

Here is another update, i have disabled the outlook add-in by selecting "Yes" in the error messagebox. The add-in appears disabled in outlook trust centre but somehow, avast's mail shield is still scanning emails when i receive them. Does that mean the add-in is still working? This way i don't get any error message while opening outlook.

Hi,
MAilShield and addin are two different "tools".
It means that if you disabled addin, MailShield will still scan your mails.
To disable it - uncheck scanning of inbound and outbound messages in MailShiled tab in avast GUI.


Offline vikrant1982

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #28 on: September 07, 2012, 05:56:20 PM »

Hi,
MAilShield and addin are two different "tools".
It means that if you disabled addin, MailShield will still scan your mails.
To disable it - uncheck scanning of inbound and outbound messages in MailShiled tab in avast GUI.

Then what is the add-in meant for? I have the free version and it has got just one add-in called "avast addin" and not another antispam add-in as in the case of paid version.

Offline petr_matrix

  • Avast team
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 268
  • avast! programmer
    • AVAST Software
Re: Outlook 2007 avast add-in problem after updating to version 7.0.1466....
« Reply #29 on: September 17, 2012, 12:31:39 PM »
It is mainly for virus scanning (in AIS for antispam too, but its always called "avast! addin") when you have SSL connection not listed in avast mailshield or you are using exchange account.