Author Topic: error: Avast Service is not running  (Read 19340 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shihtzu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #15 on: May 31, 2013, 03:54:25 PM »
Hi DavidR it says self protection enabled but when I turn it off it switches itself back on

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84585
  • No support PMs thanks
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #16 on: May 31, 2013, 04:05:28 PM »
Can you tell me exactly what it is that you are doing ?

Running aswclear from normal mode should result in a popup notification (image1), you should answer Yes as has been said. Did you get this notice and did you answer Yes ?

Only if you answer No, would you get the self-defence module notice (image2).

You must answer Yes and allow aswclear to boot into safe mode and start the uninstall utility.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.1.2449 (build 21.1.5968.561) UI-1.0.597/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 44944
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #17 on: May 31, 2013, 05:03:58 PM »
Can you tell me exactly what it is that you are doing ?

Running aswclear from normal mode should result in a popup notification (image1), you should answer Yes as has been said. Did you get this notice and did you answer Yes ?

Only if you answer No, would you get the self-defence module notice (image2).

You must answer Yes and allow aswclear to boot into safe mode and start the uninstall utility.
Slightly Off Topic but maybe the wording should be changed to say:
Pressing "Yes" will result in booting into Safe Mode and running this tool from there.
(Since that's the action the yes reply will take.)
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v20H2 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84585
  • No support PMs thanks
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #18 on: May 31, 2013, 05:38:15 PM »
Well Bob that has been mentioned in previous posts, but the OP isn't getting anywhere close to that point. The most important point/action is to answer Yes to the question, the information in the dialogue window makes it clear what is going to happen. Once the user answers
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.1.2449 (build 21.1.5968.561) UI-1.0.597/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline iroc9555

  • CCS, Vzla.
  • Avast Überevangelist
  • Starting Graphoman
  • *****
  • Posts: 7462
  • No soporte por PM.
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #19 on: June 01, 2013, 01:45:37 AM »
I do not know if this matter but I have found that aswclear does not make the computer reboot into Safe Mode if you have the computer to bypass the login window straight to the desktop in XP. I have not have the opportunity if it is the same for other OS.

So, to shihtzu. Manually boot into Safe Mode and apply aswclear.exe
 
If you are unable to boot to Safe mode tapping F8, run msconfig method:
http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/how-to-start-windows-in-safe-mode/#winxo
« Last Edit: June 01, 2013, 01:47:20 AM by iroc9555 »
Hernan.
Dim 9200. C2D E6600; 2.40GHz. 4GB DDR2RAM. XP Pro_86. Spk3. IE8 & FF41. Avast FREE 2015. CIS 5.12(FW/D+). MBAM Premium. MCShield. WinPatrol +. SpywareBlasterOpenDNS. uBlock. WOT. Sandboxie

Offline shihtzu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #20 on: June 01, 2013, 06:47:45 AM »
hi DavidR my last post gone into cyberspace when I try to open aswclear.exe it says self protection enabled but when I uncheck it goes back on by it self when I tried to download new avast I get the other message system restore no longer works I cannot get microsoft updates I went to boot up but it wants installation disc which I do not have I also have had an error 0x00000005 box come up is there no answer to all this cannot Avast do a patch of some sort more and more bits are not working do I just throw it out the window??

Offline shihtzu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #21 on: June 01, 2013, 07:58:46 AM »
Sorry all did not see there was a page 2

Offline shihtzu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #22 on: June 01, 2013, 10:19:54 AM »
Thank you all esp.iroc9555 and DavidR managed to uninstall avast at last but still probs with win update
ho hum!!

Offline iroc9555

  • CCS, Vzla.
  • Avast Überevangelist
  • Starting Graphoman
  • *****
  • Posts: 7462
  • No soporte por PM.
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #23 on: June 01, 2013, 03:27:12 PM »
Thank you all esp.iroc9555 and DavidR managed to uninstall avast...

Glad you finally did and you are welcome.

... but still probs with win update ho hum!!

This. I do not get it. What do you mean ?
Hernan.
Dim 9200. C2D E6600; 2.40GHz. 4GB DDR2RAM. XP Pro_86. Spk3. IE8 & FF41. Avast FREE 2015. CIS 5.12(FW/D+). MBAM Premium. MCShield. WinPatrol +. SpywareBlasterOpenDNS. uBlock. WOT. Sandboxie

Offline shihtzu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #24 on: June 01, 2013, 07:55:41 PM »
Hi iroc I am unable to get micro updates or use system restore got a cleaner from microsoft but it has not worked

Offline iroc9555

  • CCS, Vzla.
  • Avast Überevangelist
  • Starting Graphoman
  • *****
  • Posts: 7462
  • No soporte por PM.
Re: error: Avast Service is not running
« Reply #25 on: June 01, 2013, 10:02:46 PM »
Hi iroc I am unable to get micro updates or use system restore got a cleaner from microsoft but it has not worked

Hummm... Well that is not an Avast! issue. May be malware or a corrupt sys. Try this:

Follow this guide: http://forum.avast.com/index.php?topic=53253.0

Open a new topic state your problems and attach ( Do not copy/paste ) logs for AdwCleaner, malwarebytes', OTL, and aswMBR.exe here:

http://forum.avast.com/index.php?board=4.0

Where an expert in the removal of malware will help you.
Hernan.
Dim 9200. C2D E6600; 2.40GHz. 4GB DDR2RAM. XP Pro_86. Spk3. IE8 & FF41. Avast FREE 2015. CIS 5.12(FW/D+). MBAM Premium. MCShield. WinPatrol +. SpywareBlasterOpenDNS. uBlock. WOT. Sandboxie