Author Topic: Avast not working and will not register  (Read 30361 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Avast not working and will not register
« on: March 26, 2013, 04:06:34 AM »
I'm using the Avast! Free Antivirus program and it  has stopped working and will not update. I'm running a win xp 32 bit system and using Avast 8.0.1483

Under the Maintenance Tab it says - not yet registered (0 days remaining).

I've used the "Register Now" button, it tells me that it is retrieving information and then stops. Under the Registration Information it tells me that I have registered on the 3/26/2013 and that the currant registration will expire on the 4/25/2013. But Avast will still not work and I still can't get it to update?

So I'm unsure what to do now? Any help will be greatly appreciated.

I have attached a screen shot of the Maintenance Tab

Tia,
michael

Offline Diddy

  • Poster
  • *
  • Posts: 594
Re: Avast not working and will not register
« Reply #1 on: March 26, 2013, 04:51:31 AM »
HI I would try a repair go into control panel and go to programs and features and double click on avast and scroll down to repair and do a repair after it has repaired it will say program is up to date and then exit and restart your computer.

If things do not work after you repair avast you should uninstall avast free and go to avast.com and re download avast free to your desktop and install it.

have a good evening.
Windows 10 Home Edition  64 Bit
Avast free 11.1.2253

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #2 on: March 26, 2013, 11:14:06 AM »
Hi Diddy,
thanks for your help, I did a repair using add/remove in the control panel and got a Error processing package. Please use full update. Here is the log entry, hope this will help.

26.03.201323:07:22Started: 26.03.2013, 23:07:22
26.03.201323:07:22Operation set to INST_OP_UNKNOWN
26.03.201323:07:22Old version: 5cb (1483)
26.03.201323:07:22Cmdline: /uninstwiz
26.03.201323:07:22SYNCER: Agent=Syncer/5.00 (ais-1483;p)
26.03.201323:07:22Running SETUP_AIS-5cb (1483)
26.03.201323:07:22Operating system: Windows XP ver 5.1, build 2600, sp 3.0 [Service Pack 3]
26.03.201323:07:22Memory: 27% load. Phys:2097151/2097151K free, Page:4194303/4194303K free, Virt:2097151/2097151K free
26.03.201323:07:22Computer WinName: HOPE
26.03.201323:07:22Windows Net User: HOPE\Michael
26.03.201323:07:22Old version: 5cb (1483)
26.03.201323:07:22Deleted registry: Software\AVAST Software\Avast\UpdateReady
26.03.201323:07:22Using temp: C:\DOCUME~1\Michael\LOCALS~1\Temp\_asw_aisI.tm~a02476 (5249M free)
26.03.201323:07:22SGW32AIS::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled and m_bIsOldVersionDetected to 1
26.03.201323:07:22DldSrc set to inet
26.03.201323:07:22SYNCER: Agent=Syncer/5.00 (ais-1483;p)
26.03.201323:07:22Computer DnsName: Hope
26.03.201323:07:22Computer Ip Addr: 192.168.1.19
26.03.201323:07:22Setup GUI has been successfuly loaded from DLL.
26.03.201323:07:22Installed in: C:\Program Files\AVAST Software\Avast (5249M free)
26.03.201323:07:22LoadState: Edition=1
26.03.201323:07:22SYNCER: Type: use IE settings
26.03.201323:07:22SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
26.03.201323:07:22Part prg_ais-5cb is installed
26.03.201323:07:22Part vps_win32-13032502 is installed
26.03.201323:07:22Part setup_ais-5cb is installed
26.03.201323:07:22Part jrog-a7 is installed
26.03.201323:07:22Part jrog2-74c is installed
26.03.201323:07:22Debug: Windows Server registry key not retrieved.
26.03.201323:07:22Old version: 5cb (1483)
26.03.201323:07:22Debug: Windows Server registry key not retrieved.
26.03.201323:07:23SetExistingFilesBitmap: 1198->419->418
26.03.201323:07:23GUID: c2070c1c-a8df-4534-b101-57cc1e597ce9
26.03.201323:07:23Server definition(s) loaded for 'main': 110 (maintenance:0)
26.03.201323:07:23SelectCurrent: selected server 'Download314 AVAST5 Server' from 'main'
26.03.201323:07:23SYNCER: Type: use IE settings
26.03.201323:07:23SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
26.03.201323:07:23Debug: Windows Server registry key not retrieved.
26.03.201323:07:31Operation set to INST_OP_REPAIR
26.03.201323:07:31Debug: Windows Server registry key not retrieved.
26.03.201323:07:31Entered SetupProcessAIS::Do( INST_OP_REPAIR )
26.03.201323:07:31Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_REPAIR )
26.03.201323:07:31Entered SetupProcessWin32::Do( INST_OP_REPAIR )
26.03.201323:07:31Entered SetupProcess::Do( INST_OP_REPAIR )
26.03.201323:07:31Debug: Windows Server registry key not retrieved.
26.03.201323:07:31Entered SetupProcessAIS::Do( INST_OP_UPDATE_INSTALL_PACKAGES )
26.03.201323:07:31Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_UPDATE_INSTALL_PACKAGES )
26.03.201323:07:31Entering:UpdateInstallPackages
26.03.201323:07:31LoadPartInfo: jrog = jrog-a7 returned 00000000
26.03.201323:07:31LoadPartInfo: jrog2 = jrog2-74c returned 00000000
26.03.201323:07:31LoadPartInfo: program = prg_ais-5cb returned 00000000
26.03.201323:07:31LoadPartInfo: setup = setup_ais-5cb returned 00000000
26.03.201323:07:31LoadPartInfo: vps = vps_win32-13032502 returned 00000000
26.03.201323:07:31FilterOutExistingFiles: 419 & 418 = 1
26.03.201323:07:32IsFullOkay: vps_32-a65.vpx - not okay (DSA_FileVerify failed 0x2000000B)
26.03.201323:07:33Vpu: C:\Program Files\AVAST Software\Avast\Setup\vps_32-a65.vpx, size: 100404583. md5: 249DB60661A2FA23265969B9678C99D6, computemd5 returned 0x00000000, sig: 524E56436CA41DA4D6470DC4196DA5C6FAE2DE1B85F064EB43C36FF2D232F3BB1E11AB5E1AFAFDF3 returned 0x00000000
26.03.201323:07:33IsFullOkay: vps_32-a65.vpx - not okay (DSA_FileVerify failed 0x2000000B)
26.03.201323:07:34Vpu: C:\Program Files\AVAST Software\Avast\Setup\vps_32-a65.vpx, size: 100404583. md5: 249DB60661A2FA23265969B9678C99D6, computemd5 returned 0x00000000, sig: 524E56436CA41DA4D6470DC4196DA5C6FAE2DE1B85F064EB43C36FF2D232F3BB1E11AB5E1AFAFDF3 returned 0x00000000
26.03.201323:07:34SetFullAsMarked: Package vps_32 set to 1
26.03.201323:07:34ArePartsInstallable: 0
26.03.201323:07:34Error processing packages. 0x20000011
« Last Edit: March 26, 2013, 11:15:46 AM by michaeltoo »

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 70192
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast not working and will not register
« Reply #3 on: March 26, 2013, 11:22:03 AM »
1. Download avast! Free Antivirus: http://files.avast.com/iavs5x/avast_free_antivirus_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
W 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.4.2462.B3 [UI.616] - EEK - Firefox ESR 78.10.1 [NS/uBO/PB] - TB 78.10.1
Avast-Tools: Secure Browser 90.0 - Cleanup 21.1 - SecureLine 5.11 - Driver Updater 21.1 - CCleaner 5.78
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #4 on: March 27, 2013, 01:14:46 AM »
Hi Asyn,
downloaded avast uninstall-utility, ran it in safe mode, rebooted reinstalled avast. Avast will not install and give me error saying there is a previous antivirus program installed. I have checked through my add/remove programs and there's no antivirus programs listed, I even got rid of things that had a hint of antiviral behavior but still nothing. Here's an attachment with the log, hopefully someone maybe able to spot something I'm missing.
« Last Edit: March 27, 2013, 01:17:00 AM by michaeltoo »

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 70192
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast not working and will not register
« Reply #5 on: March 27, 2013, 06:52:46 AM »
- OS..?? (32/64 Bit..? - which SP..?)
- Other security related software installed..??
- Which AV did you use before avast!..??
W 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.4.2462.B3 [UI.616] - EEK - Firefox ESR 78.10.1 [NS/uBO/PB] - TB 78.10.1
Avast-Tools: Secure Browser 90.0 - Cleanup 21.1 - SecureLine 5.11 - Driver Updater 21.1 - CCleaner 5.78
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #6 on: March 27, 2013, 09:26:08 AM »
Hi Asyn,

I'm using Windows XP with SP 3
I have no other security related software installed
I used AVG 2012 and tried out Microsoft Security Essentials before moving to Avast

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 70192
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast not working and will not register
« Reply #7 on: March 27, 2013, 09:28:44 AM »
I used AVG 2012 and tried out Microsoft Security Essentials before moving to Avast

First, be sure to get rid of all remnants of your prior installed AVs.
-> https://support.avast.com/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=574
-> http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/

1. Download avast! Free Antivirus: http://files.avast.com/iavs5x/avast_free_antivirus_setup.exe
2. Follow instructions: http://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed avast! versions..!!)
3. Reinstall avast! with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
W 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.4.2462.B3 [UI.616] - EEK - Firefox ESR 78.10.1 [NS/uBO/PB] - TB 78.10.1
Avast-Tools: Secure Browser 90.0 - Cleanup 21.1 - SecureLine 5.11 - Driver Updater 21.1 - CCleaner 5.78
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #8 on: March 29, 2013, 09:39:14 AM »
Hi,

Have worked with a friend to make sure that there are absolutely no traces left of any other Virus Program.

Then used Wbem to reset the Security Manager settings so that Windows stated that there was no other Virus checker present.

Also used the Avast-Uninstall utility successfully.

Started doing a clean install of Avast 8

It complained in the log at end of install that a file signature for something it was downloading was wrong and would not complete the install (Red unhappy face appeared).

Happened three times in a row.

Re-downloaded the Avast 8 free install program.

Install went well, but...

Now right back at the beginning of the original problem (all over again)...

Avast! Free Antivirus program  does not work and will not update. I'm running Avast 8.0.1483

Under the Maintenance Tab it says - not yet registered (0 days remaining).

But also says STATUS: Registered.

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/Maintainence-Status-Registered-but-also%20not-registered.jpg

I've used the "Register Now" button, it tells me that it is retrieving information and then stops. Sometimes it goes through the process of starting the Registration screen then it disappears with no further error message.

Also strangely it nearly let me use the Recommend to others button, and asked for my email address, and then asked for the password then a new screen appeared, flickered and disappeared.

It fails to reset to factory settings...

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/reset_TO_fACTORY_Settiungs_FAILS.jpg

It fails to update...

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/failed_to_update.jpg

Fails to reset Software Updater database

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/failed_to_reset_Software_Updater_database.jpg

For many things often says "retrieving information please wait" but does nothing.

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/Acount_Conect_retrieving_information_please_wait.jpg


Any help much appreciated please.

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #9 on: March 30, 2013, 06:07:41 AM »
Hi guys,

After going around in circles for the last 4 days uninstalling and re-installing things, I was going to uninstall Avast from my system and install another antivirus program. I had to reboot my system, probably the 3-4 reboot since my last post.

I had a pop up appear against the Avast Icon in the system tray, I clicked on it and it opened up Avast on the Maintenance tab ...

Subscription Status: Trial Period Not Activated

with a button underneath - Activate Trial Period

Followed by the words - "The trial period is not activated. In order to start receiving updates, the trial period must be activated."

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/Trial_Period_Not_Activated.jpg

So thinking that this was finally sorting out my problem (and knowing that I obviously do need updates)  I had to  hit the Activate trial period button.

I now find that I have a subscription for a trial version of the Pro Antivirus version, and that I have 20 days to buy it?

Hang on where has my free Version gone?!

And why did this Activation panel suddenly appear for me to click - when I did absolutely nothing at all to make it happen?

What is going on here please?

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/Subscription_Status_-_In_Trial_Mode.jpg

How do I get the free version going properly please? 

Or is this all just a plan to make people use the paid version?  ;)

Michael

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #10 on: March 30, 2013, 06:41:20 AM »
Wow!

It did a scan and found some old archive files it wanted to remove to the chest, so I let it do that.

It then said it needed to Update, so I let it.

Then it wanted a Reboot.

So I let it do that.

After restart it said that it was not working and to use the Fix It button.

But nothing would "Fix" ...

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/UNSECURED_the_following_components_could_not_be_started.jpg

There is no protection for my computer now.

Plus it says that my license (supposedly a 20 trial period) has expired (all in one hour)!

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/Your_subscription_has_expired.jpg

Please, please, get an application developer on to these issues.

What should I do now please?

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 70192
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast not working and will not register
« Reply #11 on: March 30, 2013, 06:57:44 AM »
Repair avast!:
1. Control Panel -> Add/Remove programs -> avast!
2. Click on 'Repair'.
3. Follow instructions.
4. Reboot.
W 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.4.2462.B3 [UI.616] - EEK - Firefox ESR 78.10.1 [NS/uBO/PB] - TB 78.10.1
Avast-Tools: Secure Browser 90.0 - Cleanup 21.1 - SecureLine 5.11 - Driver Updater 21.1 - CCleaner 5.78
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #12 on: March 30, 2013, 12:36:20 PM »
Hi Asyn,
I did as you instructed and repaired avast! and then rebooted, but to no avail still did not fix it.

I hadn't noticed before  but the version that I'd installed was for Avast 7! version 7.0.1455.  :o I have no idea how ended up installing version 7 as I have been downloading the install for the free version 8?  :( Anyway I uninstalled  Avast 7! using the uninstall-utility

I downloaded a fresh version of the free Avast 8 and went through the install process and got an error took a screen capture of it below. I tried to repair Avast but Avast is not appearing in the add/remove programs list.

https://dl.dropbox.com/u/14138377/Images/Setup_Finished_-_There_was_an_error.jpg

the error log was too long to add to the post so here's a link to the txt file,
https://dl.dropbox.com/u/14138377/error_log.txt

Offline g_b_hall

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Avast not working and will not register
« Reply #13 on: April 01, 2013, 12:01:49 PM »
Based on the dates in this thread the problem appears to have surfaced recently.

I'm running Windows XP SP3 (fully patched).
I installed Avast Free; it appeared to install, register and run correctly. After one or two reboots, however, the registration is "lost" ("not yet registered (0 days remaining" as quoted at the head of this thread) and the ONLY thing I've got to work successfully is an uninstall!

Either Avast is getting out of the free anti-virus business, or there is a bug in the version I downloaded yesterday (31-Mar-13)?!

I repeated the process... twice! I.e. no AV running; install and register Avast; it runs OK; reboot (sometimes it was only on the second reboot) and the System Tray icon has a white cross on red background and the main Avast home screen says "Unsecured" (as well as the "not yet registered yada yada").

PS: I also ran a registry cleaner to ensure Avast wasn't being tripped up by old software, but to no avail. Then I hopped on to this forum and discovered that a ton of us are having a similar problem.

I guess we need Avast support... probably quickly if they want to keep us as "customers" :-)

Cheers, Geoff

Offline michaeltoo

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
Re: Avast not working and will not register
« Reply #14 on: April 04, 2013, 01:58:44 AM »
First I would like to say a big thank you, to all those from the forum who took the time to read to this thread and offer assistance especially Asyn.  :)

Well after waiting 5 days for help I guess that there's no point in waiting any longer. I'm just going to have to find another Antivirus program.

Avast 7 free version worked so well and effortlessly on my system so I just don't understand why Avast 8  free version refuses to install properly on the same machine now? With Avast 8's weird registration problem and error messages telling you it would not install, then forcing you to upgrade to the paid version to get updates.

It would have been nice if someone from Avast actually looked at the error logs for me but expecting the forum community to tell other users just to use repair and uninstalling their software is useless customer support.

For now this has certainly put us off even considering buying Avast 8 for our machines.

Again thank you to all the other user who helped.

Micheal