Author Topic: Avast! causes system crash [Win98]  (Read 33687 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

YSB

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #45 on: April 07, 2005, 08:23:15 AM »
This is interesting! For the past few days the computer has been shutting down properly! The first few times after I added GracefulRpcShutdown=1 to the .ini file it didn't work but now it seems to be working. Could that line be working after all? Did something else change? Will this last? Stay tuned! We'll find out!  8)

fokkie

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #46 on: April 14, 2005, 12:57:13 AM »
and? :-)

With my fathers win98 pc it didn't help, but with mine it did.

monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #47 on: November 08, 2005, 03:00:16 AM »
Any update on this issue?

I've recently started using Avast.  Just installed it on two  PC's (both Dell Optiplex GX1 P2 350Mhz 256Mb) and had the same problem with both!  You can shutdown fine from the start menu but when you select restart they both just hang at the, Windows is shuting down screen.  Tried all the suggestions listed here, (adding the line to the ini, downloading patch from microsoft etc) but nothing works.

Both machines are running Win98SE and both have had fresh reinstalls of Windows on wiped and reformated Hard drives.

 ???

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67241
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #48 on: November 08, 2005, 12:03:58 PM »
Both machines are running Win98SE and both have had fresh reinstalls of Windows on wiped and reformated Hard drives.
Any firewall installed?
Any error in the avast! log files?
The best things in life are free.

monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #49 on: November 08, 2005, 03:28:35 PM »
Any firewall installed?
Any error in the avast! log files?

Hi Tech,

No Firewall and nothing in the log. 

The problem is somewhat intermittent, occasionally it'll restart fine but usually not.

Both 'puters were previously on an office network and worked fine for several years without any probs.   With  Avast uninstalled the problem goes away?

Thanx

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67241
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #50 on: November 08, 2005, 03:53:13 PM »
Both 'puters were previously on an office network
And now?

With Avast uninstalled the problem goes away?
Are you asking or making a statement?
The best things in life are free.

monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #51 on: November 08, 2005, 03:58:23 PM »
No longer on network.

It's a statement. Remove Avast and problem solved.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67241
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #52 on: November 08, 2005, 06:14:49 PM »
No longer on network.
But I suppose they're not at the office... as avast! Home is for Home non-commercial use only.

It's a statement. Remove Avast and problem solved.
If you could give us more info when the crash occurs again. Like the BSOD text message, or the dump files to be analised, etc.
The best things in life are free.

Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11811
    • AVAST Software
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #53 on: November 08, 2005, 07:24:22 PM »
Try to switch avast! to XML storage (in program Settings / Troubleshooting) and restart. Does it help?

monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #54 on: November 09, 2005, 01:03:15 AM »
Hi Igor,

Tried switching to XML, didn't work.


Just to clarify......

The computers are no longer on a network, I inherited them from the office when they upgraded.  I'm fixing one up for the kids and one for my dear old mum.

When I shutdown from the start menu the PC turns off no problem.  When I select restart the system just hangs at the, 'Windows is shutting down' screen and just sits there.  I then have switch off and on again manually.  On startup Microsoft scandisk kicks in and has the audacity to tell me off for not restarting properly.  ::)

At no stage is there an error message or the dreaded, 'blue screen of death'.

monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #55 on: November 12, 2005, 03:59:19 AM »
Anyone else have any ideas?

Anyone else having the same trouble?

Anyone know of any compatability problems with Dell PC's?

 :'(

Starfighter

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #56 on: November 12, 2005, 04:09:16 AM »
Monkeycustard (banana food?),

On my old backup computer which runs Windows 98, avast! shutsdowns fine with the database set to XML (as opposed to ODBC) and gracefulrpcshutdown=1.     

However, if I have a USB memory stick plugged in my pc, then my computer can hang on shut-down... so in my case I always unplug the mem stick before I go to shutdown...  and then it works fine.   

So... by chance do you have any USB devices plugged in?

monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #57 on: November 12, 2005, 12:57:32 PM »
Hi Mr Starfighter,

Thanks for the suggestion, no USB devices connected though.  No joy with the XML setting either.


Starfighter

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #58 on: November 12, 2005, 04:02:24 PM »
Okay... no usb devices...

Another thought... disable fast shutdown (if you haven't already).
To do so: go Start, then Run, type in msconfig.  press okay

Then a menu pops up.  Under the General Tab, click "advanced"
put a tickmark in disable fastshutdown... press apply/okay, then reboot computer, see if that helps.

Also, make sure you windows temp folder is empty.

good luck! 



monkeycustard

  • Guest
Re: Avast! causes system crash [Win98]
« Reply #59 on: November 12, 2005, 05:31:15 PM »
Howdy,

I'm using Win98 SE and it doesn't give me that option in msconfig.

Emptied the Temp and Temp Internet folders, problem persists.........