Author Topic: No Scan on Mail Shield  (Read 4899 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mustang64

  • Guest
No Scan on Mail Shield
« on: February 19, 2014, 12:52:18 AM »
Hi there,
When I open Avast GUI and under Shield on the left.

File System Shields......it shows a number of scans.

Mail Shield..............it shows 0

Web Shield.................shows a number of scans.  All show 0 infected.

It seems to me that the Mail Scans are not happening.  I wonder how I can fix this?
Thank-you.

Verne.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86663
  • No support PMs thanks
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #1 on: February 19, 2014, 01:19:51 AM »
What avast version are you using, avast 9.0.2013 is the latest ?

The 0 infected relates to the current session, if you reboot that is the start of a new session. So unless you have had an alert during the current session the 0 zero is correct.

Are you using webmail, viewed through your browser ?
If so that is monitored by the web shield.

If you aren't using web mail as mentioned above.
What is your email program, e.g. thunderbird, etc. ?
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.5.6015 (build 22.5.7263.730) UI 1.0.711/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

mustang64

  • Guest
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #2 on: February 19, 2014, 04:53:46 PM »
Hi DavidR,

I have a feeling you are talking about Avast Windows Version.

I am using the Free Avast for OS X and do have the latest version  8.0 (40527)

Thanks for your reply.

Verne

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86663
  • No support PMs thanks
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #3 on: February 19, 2014, 05:39:35 PM »
Oops missed the sub-forum before the subject.

I suspect that although using avast 4 Mac, the mail shield principal would be the same.

Hopefully someone with avast 4 Mac experience can pick this topic up.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.5.6015 (build 22.5.7263.730) UI 1.0.711/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

REDACTED

  • Guest
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #4 on: April 08, 2014, 03:43:40 PM »
I am with OSX and am having the same problem.  I do not understand how to use mail shield - should it work automatically under normal circumstances, or do I need to prompt the mail shield in some way?

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76243
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #5 on: April 08, 2014, 04:10:05 PM »
I am with OSX and am having the same problem.  I do not understand how to use mail shield - should it work automatically under normal circumstances, or do I need to prompt the mail shield in some way?

See, if that helps: http://www.avast.com/faq.php?article=AVKB72#idt_11
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

REDACTED

  • Guest
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #6 on: April 08, 2014, 04:20:46 PM »
Hi,
This looks like good information, thank you.  My email is working, it is simply that I do not know how to activate the mail shield.  The same is true for all the shields, file system and web shield, too.  I do not know how to use them.
I followed your instructions to get to the option to uncheck the "Enable IPv6" but, since I am able to use email and unable to use the mail shield, I decided to wait and seek further advice before potentially sending myself down a hole...

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76243
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #7 on: April 08, 2014, 04:25:13 PM »
...it is simply that I do not know how to activate the mail shield. The same is true for all the shields, file system and web shield, too. I do not know how to use them.

Hope this helps, else you've to wait for one of the Mac guys.
-> http://files.avast.com/files/documentation/avast-free-antivirus-for-mac-quick-start-guide-en.pdf
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

REDACTED

  • Guest
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #8 on: April 08, 2014, 04:39:04 PM »
Thank you,
I will read and learn!

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76243
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: No Scan on Mail Shield
« Reply #9 on: April 08, 2014, 04:44:16 PM »
You're welcome.
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0