Author Topic: loose internet connection when avast starts  (Read 5701 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fernlea

  • Guest
loose internet connection when avast starts
« on: March 02, 2005, 07:51:01 AM »
Tried everything to find why phoneline disconnects after only being connected for 30seconds approx . To connect to internet i must dial-up 2 or 3 times before the connection becomes stable.
After that it stays connected.  This co-incides with Avast coming on. I have temporily disabled Avast and the problem stopped.
This has been happening only for about 1 month,.before this
everything was OK. and I am very happy with the way Avast operates. I cannot understand why.this happens. Today i tried to update spybot and also got disconnected.? Our phone company has checked all the lines and slowed modem and did tests..No answers. About 10 days ago, i had WIN32:Trojan-gen[other]
and Avast put it in the chest. After Avast also found similar in
Winamp .I deleted all of Winamp to be sure, because this is the first time this has happened to us.,and we are not very familar with virus type things..Any advise would be so much appreciated. I will check back daily in hopes of answers.Thanks

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31130
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #1 on: March 02, 2005, 12:22:03 PM »
Please provide more information like:

What OS are you using?
What exact version of Avast?
Is it Avast in total who is causing this or just one provider? (if just one provider, which one?)

etc etc etc.
remember, we are not mind readers ;)

fernlea

  • Guest
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #2 on: March 04, 2005, 05:13:15 AM »
Thanks, Please forgive me that I neglected to provide adequate info, sorry.
                  Hope this helps; OS     Win98se
                                             250mhz Cyrix M11 processor
                                             64 primary memory cache
                                           512 kb secondry  ..      ..
                                            4.31 GB hard drive
                                            56 mb RAM
           
                           The AVAST version is 4.6 home edition
                                             built Mar 2005  4.6.603
                                              Xtreme tool kit version 1.9.4.0
                                               Reg Key.w1406950h140QA0306
                                               [NB the Q maybe an 0 ?]
                                                VPS file 1.03.05 File 0509-3
    The only solution so far[ to save several phone calls to dial up the net]is to turn off Avast for a few minutes[5] during a session.,leaving us unprotected. Being a self taught newbie
any advise is much welcomed. thanks

[[nb don;t have zone alarm or any other programmes running]
« Last Edit: March 04, 2005, 05:39:50 AM by fernlea »

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31130
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #3 on: March 04, 2005, 11:02:19 AM »
Disable the providers in Avast one at a time to see if it is just one or all that are causing this.
Ofcourse try to connect after disabling one.
This will cost some money dialing in, but we have to find where exactly the problem is before we can look for a solution.

fernlea

  • Guest
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #4 on: March 05, 2005, 02:24:29 AM »
Thanks, will give it a go. Unsure how to do that- but I'm sure
its in the help section. Will get back and let you know.
          thanks for the great  informative forum. Cheers

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #5 on: March 05, 2005, 03:36:22 AM »
Unsure how to do that

Left click the 'a' blue icon.
Choose WebShield provider at left and terminate it on the proper button.
You'll see a message...
Answer 'yes' to persist the changes.
Test.
If you cannot connect correctly, start with the other providers.
Let us know  8)
The best things in life are free.

fernlea

  • Guest
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #6 on: March 14, 2005, 08:02:12 AM »
 Hello, So far, [although only connecting up 4 or 5 times,] it seems to be fixing the problem by disabling the webshield
provider. If this proves continually sucessful, how can I still
protected against viruses? thanks . Cheers

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67235
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #7 on: March 14, 2005, 03:01:47 PM »
If this proves continually sucessful, how can I still protected against viruses? thanks . Cheers

Just set the Standard Shield provider to High sensitivity.
The best things in life are free.

fernlea

  • Guest
Re: loose internet connection when avast starts
« Reply #8 on: March 21, 2005, 05:26:39 AM »
Hello and thanks, so far, the Web shield seems to be the culprit.
It cut-off once, so far, but I'm happy if only occasional. Have'nt yet proved it completely though-need more time testing. Will let you know, when certain. .
            When this problem first happened, I had the modem slowed down to see if it helped. It did'nt. It now runs at 44000bps instead of around 50000bps. Do you think it would be OK to speed it up again?given that this was not the problem. Its painfully slow, especially on the weekends.Cheers