Author Topic: Web Shield choking speed  (Read 2792 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zogga007

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Web Shield choking speed
« on: May 06, 2013, 05:05:05 PM »
I only recently upgraded my internet from a 32K to a 100K connection. Despite the upgrade I did not get downloadrates better than 32 MBps via http, which was weird because downloading via ftp using an ftp client gave me a full 100 MBps. I then discovered that, once I turned the avast! Web Shield completely off, my hhtp speeds were rising to 100 MBps as they should. I assume the Web Shield can't handle these speeds, so right now that is the bottleneck in my setup. I really like avast! and would like to keep on using it, but with flaws like that I'm better off with something else.
What I'm wondering is, is that really avast! being too slow, or are there any settings or tweaks I might have missed?

Offline Johnny4745

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 271
Re: Web Shield choking speed
« Reply #1 on: May 06, 2013, 07:06:32 PM »
You can exclude URLs from being scanned.

Attachment:
Compaq-Presario-AMD Athlon, 2700 Mhz-2GB RAM-1 Core-Windows 7 HP SP1 32 bit-Avast IS 8.0.1489
Windows Firewall on, Avast Firewall on, Router Firewall on.  Firefox-NoScript-Better Privacy extensions.

Offline zogga007

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Web Shield choking speed
« Reply #2 on: May 06, 2013, 07:43:02 PM »
Well that doesn't help me at all. I don't feel like adding a URL everytime I want to download something from a new website.

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84558
  • No support PMs thanks
Re: Web Shield choking speed
« Reply #3 on: May 06, 2013, 08:24:30 PM »
Well the web shield shouldn't have any impact if what you are downloading it considered infected or the site itself is considered infected.

I have a 40Mbps broadband subscription and checking on speedtest.net shows a download speed in the order of 37Mbps, which is close to my maximum. Just checked mine whilst doing this.

What would be a more realistic test would be to download a large file (something like XP SP3 download that is about 316MB) and the time taken for that.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.1.2449 (build 21.1.5968.561) UI-1.0.597/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline zogga007

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Web Shield choking speed
« Reply #4 on: May 06, 2013, 09:20:48 PM »
Speedtests get full speed with Web Shield of, only about 25-32 with it being on, downloads of any kind didn't get more than 32 with Webshield.

Offline RealNature

  • Poster
  • *
  • Posts: 437
  • Nothing without GOD
Re: Web Shield choking speed
« Reply #5 on: May 06, 2013, 09:25:00 PM »
Well for me, the web shield is delaying the page load with 1-2 sec. At download speed I don't feel any impact.

Regards RealNature,

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 84558
  • No support PMs thanks
Re: Web Shield choking speed
« Reply #6 on: May 06, 2013, 09:29:17 PM »
Speedtests get full speed with Web Shield of, only about 25-32 with it being on, downloads of any kind didn't get more than 32 with Webshield.

The avast team have said that with connection/download speeds of up to 100Mbps the web shield should be able to cope without slowing the download as such. So there has to be something else in the mix.

How long have you had avast ?
What were the connection speeds like on the old 32Mbps subscription ?

The only other thing that I can think of that may be an issue is if the system spec CPU and RAM might be the next bottleneck ?
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.1.2449 (build 21.1.5968.561) UI-1.0.597/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline zogga007

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Web Shield choking speed
« Reply #7 on: May 06, 2013, 10:44:34 PM »
I've been using avast for like 4 years plus, I have had my 32MBit connection for the last 1.5 years and always had full 32MBit. CPU/RAM are defintely not the problem (ii5-3750@4.2, 16GB DDR3-1600). I have been toggling a couple of different settings, but it always came down to the web shield.