Author Topic: Web Shield is killing my bandwidth  (Read 17527 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Web Shield is killing my bandwidth
« on: December 18, 2013, 04:44:50 PM »
First off the bat, I've scanned in both normal and safe-mode with avast and malwarebytes, and do not have anything.

Basically, ever since the update, Web Shield is absolutely killing my bandwidth. I can't watch a YouTube video for more than ten seconds without it having to buffer and after that, it won't even stream and of the rest of the video.

After loads of different testing I did on my own (different routers, noise margin test, speedtests, test sockets), I had the idea to turn off Web Shield to see if that was causing the problem. The problem was solved straight and I had my regular bandwidth back.

So basically, is anyone else getting this and what the hell is going on with Web Shield avast!

Offline Para-Noid

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6711
  • Trust only what you test yourself!
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #1 on: December 18, 2013, 04:47:24 PM »
Which version of avast?
The latest is v2014.9.0.2011

http://forum.avast.com/index.php?topic=142936.msg1036519#msg1036519

edit: The web shield has been modified in the latest update.
Dell Inspiron, Win10x64--HP Envy Win10x64--Both systems Avast Free v17.9.2322, Comodo Firewall v8.2 w/D+, MalwareBytes v3.0, OpenDNS, Super Anti-Spyware, Spyware Blaster, MCShield, Unchecky, Vivaldi Browser and, various browser security tools.

"Look before you leap!" Use online scanners before you click on any link.

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #2 on: December 18, 2013, 04:52:16 PM »
programme version 9.0.2011

virus definitions 131218-0

I'm on the latest everything.

Offline Para-Noid

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6711
  • Trust only what you test yourself!
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #3 on: December 18, 2013, 04:55:25 PM »
What is your OS?
Any other security software?
Firewall?
Dell Inspiron, Win10x64--HP Envy Win10x64--Both systems Avast Free v17.9.2322, Comodo Firewall v8.2 w/D+, MalwareBytes v3.0, OpenDNS, Super Anti-Spyware, Spyware Blaster, MCShield, Unchecky, Vivaldi Browser and, various browser security tools.

"Look before you leap!" Use online scanners before you click on any link.

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #4 on: December 18, 2013, 04:59:24 PM »
What is your OS? - 7 ultimate 64 bit
Any other security software? - malwarebytes
Firewall? - Only Windows firewall on and that's not supposed to be a problem with avast! (I heard)

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 36992
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #5 on: December 18, 2013, 05:17:00 PM »
Quote
First off the bat, I've scanned in both normal and safe-mode with avast and malwarebytes, and do not have anything.
just some info ....
Malwarebytes is not designed for safemode scanning, safe mode should only be used if normal scan does not work
It will work in safe mode, but all drivers are not loaded and therfor crippled....


Offline Para-Noid

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6711
  • Trust only what you test yourself!
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #6 on: December 18, 2013, 05:20:27 PM »
You are correct the windows firewall isn't an issue.
How did you update you avast, through the GUI or a clean install? 

Have you tried a repair...Control Panel>Uninstall a Program>double click "avast">click "repair">reboot (it might take more than one reboot)
Dell Inspiron, Win10x64--HP Envy Win10x64--Both systems Avast Free v17.9.2322, Comodo Firewall v8.2 w/D+, MalwareBytes v3.0, OpenDNS, Super Anti-Spyware, Spyware Blaster, MCShield, Unchecky, Vivaldi Browser and, various browser security tools.

"Look before you leap!" Use online scanners before you click on any link.

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #7 on: December 18, 2013, 05:39:22 PM »
Quote
First off the bat, I've scanned in both normal and safe-mode with avast and malwarebytes, and do not have anything.
just some info ....
Malwarebytes is not designed for safemode scanning, safe mode should only be used if normal scan does not work
It will work in safe mode, but all drivers are not loaded and therfor crippled....

That's more than true, but I like to do both just to be sure. It always kept me out of trouble anyway  :)

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #8 on: December 18, 2013, 05:42:08 PM »
You are correct the windows firewall isn't an issue.
How did you update you avast, through the GUI or a clean install? 

Have you tried a repair...Control Panel>Uninstall a Program>double click "avast">click "repair">reboot (it might take more than one reboot)

Did the repair, no such luck I'm afraid :(

I install updates through the UI yes.

Offline Para-Noid

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6711
  • Trust only what you test yourself!
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #9 on: December 18, 2013, 05:55:08 PM »
Try a clean install...

Download and save aswclear
Download and save your choice...
Free
Pro
AIS
Premier

Run uninstaller from above. You will directed to reboot into safe mode, click "yes".
Reboot
Install choice from above.
Reboot and register or insert license.
Reboot.
Dell Inspiron, Win10x64--HP Envy Win10x64--Both systems Avast Free v17.9.2322, Comodo Firewall v8.2 w/D+, MalwareBytes v3.0, OpenDNS, Super Anti-Spyware, Spyware Blaster, MCShield, Unchecky, Vivaldi Browser and, various browser security tools.

"Look before you leap!" Use online scanners before you click on any link.

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #10 on: December 18, 2013, 06:10:40 PM »
Try a clean install...

Download and save aswclear
Download and save your choice...
Free
Pro
AIS
Premier

Run uninstaller from above. You will directed to reboot into safe mode, click "yes".
Reboot
Install choice from above.
Reboot and register or insert license.
Reboot.

Uninstalled, rebooted, cleared registry with CCleaner, installed avast again - still the same problem :/

I think I'm just going to disable Web Shield at this point. I know this solves the problem, so I see it as my only option at the moment. Hopefully this will be fixed in a future update. As I said before, I've scanned with both normal and safe mode with avast and malwarebytes and there's nothing. Clearly a very small problem that doesn't affect many people, but I'm unfortunately one of them :(

Offline Para-Noid

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6711
  • Trust only what you test yourself!
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #11 on: December 18, 2013, 06:26:06 PM »
Start a new thread here http://forum.avast.com/index.php?board=4.0
Follow the instructions here http://forum.avast.com/index.php?topic=53253.msg451454#msg451454

It sounds as if there is something else going on.
Be patient as a malware expert will catch up to you.
Sorry I couldn't help you more but there is definitely something
else going on.
Dell Inspiron, Win10x64--HP Envy Win10x64--Both systems Avast Free v17.9.2322, Comodo Firewall v8.2 w/D+, MalwareBytes v3.0, OpenDNS, Super Anti-Spyware, Spyware Blaster, MCShield, Unchecky, Vivaldi Browser and, various browser security tools.

"Look before you leap!" Use online scanners before you click on any link.

Offline suNdancE92

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #12 on: December 18, 2013, 06:27:52 PM »
Start a new thread here http://forum.avast.com/index.php?board=4.0
Follow the instructions here http://forum.avast.com/index.php?topic=53253.msg451454#msg451454

It sounds as if there is something else going on.
Be patient as a malware expert will catch up to you.
Sorry I couldn't help you more but there is definitely something
else going on.

It's not a malware problem.

Offline Arnold72

  • Poster
  • *
  • Posts: 564
  • RIP.Jay "padre" Miner.(May 31, 1932 – June 20, 19
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #13 on: December 18, 2013, 06:29:55 PM »
Which previous security solutions did you have installed.?

Have you gone into computer management and then device manager and removed phantom network drivers.
This worked wonders for me.
Avast Free V9.0.2006.||Comodo Firewall 6.3||Sandboxie.||SUA.||Firefox Web Browser.

Offline Lord Ami

  • Avast translator
  • Full Member
  • ***
  • Posts: 149
    • My site
Re: Web Shield is killing my bandwidth
« Reply #14 on: December 18, 2013, 06:43:54 PM »
You can try disabling new webshield (so it will be back to normal e.g old technology):

Go to C:\programdata\avast software\avast,
Find WebShield.ini, add the following lines:
 
[General]
UseStreamFilter=0

Restart PC. You may need to disable avast self defense (Settings - Troubleshooting).