Author Topic: Rebooting takes too long  (Read 4240 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AndreiRC

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Rebooting takes too long
« on: November 12, 2013, 08:16:56 PM »
Hello,

I've been experiencing some unusually long boot times since upgrading to 9.0.2007 version of Avast Free. I am now on 9.0.2008 and I am getting the same issue. It's particularly the shutdown part that is the problem. Usually this part takes about 30 seconds ... Now it takes up to 4 minutes!

Let me explain how this happens: after the desktop clears of icons, it remains frozen like that between 2 and 3 minutes, before going off to 'Logging off' screen, then 'Shutting down'. Sometimes even 'Logging off' freezes another minute or two.

The booting process works normally, as far as I can tell.

Anyone knows how to fix this particular problem?

My system is a Windows Vista SP 2. Not sure if you need any more details.
Windows Vista SP2, IE 9, Firefox 27.0.1 (NoScript, Adblock Plus), Google Chrome 32.0 (ScriptSafe, AdblockPlus), Avast! Free 9.0.2013

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Rebooting takes too long
« Reply #1 on: November 12, 2013, 08:26:28 PM »
Difficult to troubleshoot.
Can you try closing all your programs (and also the ones on system tray) before shutting down.
Another test, disable avast until next reboot and try to shutdown.
The best things in life are free.

Offline AndreiRC

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Re: Rebooting takes too long
« Reply #2 on: November 12, 2013, 08:40:53 PM »
Programs were already all closed (except Avast) when doing the reboot ... So that didn't affect it.

Will attempt it with Avast disabled tomorrow ...




EDIT

Quick question: how do I disable Avast again? Not entirely sure with version 9.



Nevermind: found it by right-clicking the Avast icon in the taskbar.
« Last Edit: November 12, 2013, 08:43:37 PM by AndreiRC »
Windows Vista SP2, IE 9, Firefox 27.0.1 (NoScript, Adblock Plus), Google Chrome 32.0 (ScriptSafe, AdblockPlus), Avast! Free 9.0.2013

Offline chris..

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2513
Re: Rebooting takes too long
« Reply #3 on: November 12, 2013, 09:43:29 PM »
Hello,

I've been experiencing some unusually long boot times since upgrading to 9.0.2007 version of Avast Free. I am now on 9.0.2008 and I am getting the same issue. It's particularly the shutdown part that is the problem. Usually this part takes about 30 seconds ... Now it takes up to 4 minutes!

Let me explain how this happens: after the desktop clears of icons, it remains frozen like that between 2 and 3 minutes, before going off to 'Logging off' screen, then 'Shutting down'. Sometimes even 'Logging off' freezes another minute or two.

The booting process works normally, as far as I can tell.

Anyone knows how to fix this particular problem?

My system is a Windows Vista SP 2. Not sure if you need any more details.
Same trouble here for my 2 winxp SP3.
As when updated 9.0.2007 I have to wait more than 5 minutes for reboot after 9.0.2008 (3 minutes to "logging off" and 3 minutes to "shutting down")

Nb: 2 others guys in french forum had the same.

Offline AndreiRC

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Re: Rebooting takes too long
« Reply #4 on: November 13, 2013, 06:25:00 AM »
Just tested it with shields disabled. The issue repeats itself.

And there seems to be another topic with same issue: http://forum.avast.com/index.php?topic=139189.0
Windows Vista SP2, IE 9, Firefox 27.0.1 (NoScript, Adblock Plus), Google Chrome 32.0 (ScriptSafe, AdblockPlus), Avast! Free 9.0.2013

Offline AndreiRC

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Re: Rebooting takes too long
« Reply #5 on: November 20, 2013, 10:59:54 AM »
Any news on this? Still experiencing a 3-minute shutdown. I paid close attention to it this time: it hungs exactly 90 seconds on the desktop background, then exactly 90 seconds on the 'Logging off' screen, before resuming the regular shutdown (which completes in about 15-20 seconds, which is normal for me). Not sure if this precise timing on the 'hung' time helps with figuring out the issue.

Restart seems to be normal.
Windows Vista SP2, IE 9, Firefox 27.0.1 (NoScript, Adblock Plus), Google Chrome 32.0 (ScriptSafe, AdblockPlus), Avast! Free 9.0.2013

Offline Tetsuo

  • Poster
  • *
  • Posts: 594
Re: Rebooting takes too long
« Reply #6 on: November 20, 2013, 02:40:03 PM »

Offline AndreiRC

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Re: Rebooting takes too long
« Reply #7 on: December 19, 2013, 09:23:49 AM »

Also, the issue that I had with the long shutdown (about 3 minutes long), that seems to have vanished.

As it turns out ... this wasn't fixed. The very next reboot, 3-minute wait.

Decided to uninstall (Control Panel, avastclear and Rejzor's tool) and do a clean install.  The reboots went fine after the uninstall ... but, as soon as Avast! was installed, the issue came back. :/
Windows Vista SP2, IE 9, Firefox 27.0.1 (NoScript, Adblock Plus), Google Chrome 32.0 (ScriptSafe, AdblockPlus), Avast! Free 9.0.2013

Offline Baz8755

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 122
Re: Rebooting takes too long
« Reply #8 on: December 19, 2013, 09:53:58 AM »
Out of interest are any of you running Zonealarm.

I had a similar issue a while back and it magically went away when Zonealarm prompted to allow Avast emergency update web access.

I was able to replicate the issue several times using a ghost image and found the best was to resolve was to disable ZA from starting at boot, leave the PC on for an hour.

Then start Zonealarm and re-enable start on boot, wait a while for access request and allow.

After following the above procedure reboots/shutdowns worked fine again.

I run several machines on XP pro but only one was ever affected by this.
Windows 8.1, i7 12GB RAM 500GB SSD, Avast Free

Offline AndreiRC

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 34
Re: Rebooting takes too long
« Reply #9 on: December 19, 2013, 12:20:32 PM »
Nope, I do not use ZoneAlarm.
Windows Vista SP2, IE 9, Firefox 27.0.1 (NoScript, Adblock Plus), Google Chrome 32.0 (ScriptSafe, AdblockPlus), Avast! Free 9.0.2013

Offline davexnet

  • Poster
  • *
  • Posts: 540
Re: Rebooting takes too long
« Reply #10 on: December 19, 2013, 02:22:42 PM »
I also had this,  the first reboot of the latest avast! clean install.
This is what UPHclean (in Windows XP) says about the problem in the even viewer:

Setup for handle remapping for process AvastUI.exe (2276) failed.  Reverting to closing handle.
Also:
The following handles opened in user profile hive AMD12ME\Dave New (S-1-5-21-1614895754-1580436667-1343024091-1010) could not be closed:
 
AvastUI.exe (2276)
  HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings (0xe8) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings (0x258) error 5
  HKCU\Software\Policies (0x260) error 5
  HKCU\Software (0x264) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings (0x3f4) error 5
  HKCU\Software\Classes (0x470) error 5
  HKCU\Software\Classes (0x538) error 5
  HKCU (0x54c) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ZoneMap (0x578) error 5
  HKCU\Software\Policies (0x594) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Network\Location Awareness (0x5ac) error 5
  HKCU\Software (0x5b4) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ZoneMap (0x5bc) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\IETld (0x5c0) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main\FeatureControl\FEATURE_LOCALMACHINE_LOCKDOWN (0x5dc) error 5
  HKCU\Software\Classes (0x660) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\SystemCertificates\Root (0x6d0) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\SystemCertificates\CA (0x6dc) error 5
  HKCU (0x6e0) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\SystemCertificates\trust (0x748) error 5
  HKCU (0x74c) error 5
  HKCU\Software\Microsoft\SystemCertificates\My (0x758) error 5
  HKCU\Software\Policies\Microsoft\SystemCertificates (0x794) error 5
  HKCU\Software\Policies\Microsoft\SystemCertificates (0x7c0) error 5
AMD FX-4300 4GB DDR3
avast free 2279 (Windows XP), MBAM free

Offline davexnet

  • Poster
  • *
  • Posts: 540
Re: Rebooting takes too long
« Reply #11 on: December 21, 2013, 05:36:19 AM »
I have two installs of XP on the same PC.
One has avast! free and the other has Avira free.

On Avira's forum, one member posted a situation that is similar to this thread.  Some kind of hang
during logoff/shutdown, with corresponding similar messages in the event viewer.
The Avira support guy suggested it was due to the self-defence module,
and for now to de-activate it.

I was wondering if this could be relevant to the avast! situation - I've never heard this mentioned as
a possibility.
AMD FX-4300 4GB DDR3
avast free 2279 (Windows XP), MBAM free