Author Topic: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore  (Read 3353 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NullQuadrat

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« on: June 27, 2015, 09:22:34 PM »
Hi all

I own 3 Windows 8.1 PC's and I'm using AV Pro on it.
On one of them, AV Pro doesn't start during boot and I have to start it manually.

Does anybody know something about this issue?
What can I do to fix it?

best regards and thanks in advance

nullquadrat

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83916
  • No support PMs thanks
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #1 on: June 27, 2015, 09:32:15 PM »
What is the version number of avast pro, the latest regular release version number is 2015 10.2.2218 ?

Have you tried an avast Repair ?
Control Panel > Programs and Features > Avast > Repair and OK your way out - reboot after the repair.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.8.2432 (build 20.8.5684.602) UI-1.0.564/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline NullQuadrat

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #2 on: June 27, 2015, 09:46:11 PM »
Yes, its the last version and I have done an uninstall, clear and reinstalled it.
Unfortunately nothing has changed.


Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83916
  • No support PMs thanks
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #3 on: June 27, 2015, 09:52:09 PM »
Have (or did) you another Anti-Virus installed in this system, if so what was it and how did you get rid of it ?

By not starting do you mean that there is no avast icon in the bottom right of the screen or that it has a Red X over it, reporting it isn't running ?
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.8.2432 (build 20.8.5684.602) UI-1.0.564/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline NullQuadrat

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #4 on: June 27, 2015, 10:10:10 PM »
No, I didn't install or use another AV.
... but as personal firewall I use Comodo(without AV) on all PC's.

And you are right, there is no icon in the tray.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83916
  • No support PMs thanks
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #5 on: June 27, 2015, 10:47:58 PM »
The reason I mentioned another AV is that most new systems come with one pre installed ?

Another thought is that in Win8.1 windows defender is effectively a full AV (Microsoft Security Essentials), this however, should be disabled by the OS when you install a third party AV like avast. You could check and ensure windows defender is in fact disabled.

It is a bit strange that this is only going on on one of the systems though, presumably these are all the same sort of installed applications, etc.

EDIT: if you check in the task manager is avast actually running (avastSvc.exe) and just the avastUI.exe (avast user interface, tray icon) not running ?

Outside of this I'm a little short on other suggestions as I don't use win8.1.
« Last Edit: June 27, 2015, 10:53:20 PM by DavidR »
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.8.2432 (build 20.8.5684.602) UI-1.0.564/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline NullQuadrat

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #6 on: June 28, 2015, 02:38:15 PM »
Hi,
I checked the system to answer the questions
- avastSvc.exe is running (avast Service)
- Windows Defender is disabled

All Windows updates are installed on the all systems.

I've tried a avast repair, with no impact.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83916
  • No support PMs thanks
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #7 on: June 28, 2015, 03:13:33 PM »
The one good thing is that the avastSvc.exe is running that is the main avast service/process and handles all of the scanning/shields, etc. The avastUI.exe it the user interface providing access to the user interface and settings, it doesn't have a security function.

What happens if you double click on the C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastUI.exe file ?

Since this is a User based function (not System), something may be blocking it, which may become apparent when you try to run it.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.8.2432 (build 20.8.5684.602) UI-1.0.564/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 44279
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #8 on: June 28, 2015, 03:50:15 PM »
Wonder if Comodo is blocking Avast ? Worth checking.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline NullQuadrat

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #9 on: June 28, 2015, 04:17:36 PM »
Hi all,
Thank you very much for your support.
The problem is fixed!  ;D

I have found another topic with the same problem and an hint to Microsoft One Drive, formally known as SkyDrive.
Unfortunately I had forgotten that the PC with the Problem uses an Online-Microsoft User Account. That's the difference to the other PC's.

I deactivated the start of OneDrive by using gpedit.msc
 ..... and after rebooting the system the avast icon was in the tray.

Everything is fine now.

Thanks once again

Nullquadrat

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 44279
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #10 on: June 28, 2015, 04:25:02 PM »
Glad to hear that your problem is solved.
Your explanation however doesn't make any sense to me.
I run both Onedrive and Avast. Both are functioning without problems and,
the Avast icon is in my system tray.
What does Onedrive have to do with the prevention of the Avast system tray icon ???
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83916
  • No support PMs thanks
Re: AVAST AV Pro doesn't start automaticlly anymore
« Reply #11 on: June 28, 2015, 05:06:56 PM »
Hi all,
Thank you very much for your support.
The problem is fixed!  ;D

<snip>

Everything is fine now.

Thanks once again

Nullquadrat

You're welcome.

I agree with Bob, that is certainly strange as I can't imagine any association with Microsoft One Drive and the avastUI function. There just be some coincidence along the way, you could try enabling it again and see if the interaction/conflict occurs again.

You mentioned:
Quote from: NullQuadrat
I had forgotten that the PC with the Problem uses an Online-Microsoft User Account. That's the difference to the other PC's.

If this truly has its own USER account, I just wonder if at the time your USER Account is trying to run the avastUI.exe it is connecting to OneDrive using its USER. If this is the case you could probably delay the start up for OneDrive so it doesn't conflict with avastUI.exe starting.
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.8.2432 (build 20.8.5684.602) UI-1.0.564/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security