Author Topic: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...  (Read 5048 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline grachem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
I don't have a router.

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31309
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #1 on: February 06, 2015, 05:35:33 PM »
Are you sure?
Almost all modems ISP's are providing are also routers and firewalls nowadays.

Offline grachem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #2 on: February 06, 2015, 05:39:12 PM »
Arris TM602g. No router.

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 37012
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #3 on: February 06, 2015, 06:44:52 PM »
Arris TM602g. No router.
how are you connected to the net?


found it  https://www.arrisi.com/products/product.asp?id=81

if it dont have a firewall then i guess avast is right?




« Last Edit: February 06, 2015, 06:54:43 PM by Pondus »

Offline grachem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #4 on: February 06, 2015, 06:55:07 PM »
I'd think if it's clear I have no router, it should also be clear that I must be connected to the net via this long, skinny thing called a "wire".

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 37012
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #5 on: February 06, 2015, 07:02:00 PM »
I'd think if it's clear I have no router, it should also be clear that I must be connected to the net via this long, skinny thing called a "wire".
No it is not...

i have a router ... some computers are connected with wire and some are wireless 
i can also connect direct to the cable modem ... with wire.
And there is something called 3G/4G modem, they can also be built in to the computer
and then there is the old dialup modem









Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31309
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #6 on: February 06, 2015, 11:48:45 PM »
And there are versions of that modem that support wifi.

Offline grachem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #7 on: February 06, 2015, 11:59:34 PM »
Not according to the Arris manual.

Offline stibi

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 386
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #8 on: February 07, 2015, 07:11:35 PM »
Often routers connect your LAN with a DSL-cable to the Internet. Your box instead connects to TV-cable and is called cable modem.
Besides the different wires they work similar looking from a distance.
So the message "router is open to hackers" may be right, as smart scan checks the security of that box.

Online bob3160

  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45279
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #9 on: February 07, 2015, 11:26:55 PM »
Often routers connect your LAN with a DSL-cable to the Internet. Your box instead connects to TV-cable and is called cable modem.
Besides the different wires they work similar looking from a distance.
So the message "router is open to hackers" may be right, as smart scan checks the security of that box.
More importantly, it also tells you how to fix your insecurity. Did you attempt to follow those instructions ???
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v20H2 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline grachem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #10 on: February 07, 2015, 11:50:19 PM »
yeah. when I click "Router settings" it goes to an unavailable web page. I think it's just a false positive.

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31309
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #11 on: February 07, 2015, 11:54:48 PM »
To what page/IP is it trying to go?

Offline grachem

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #12 on: February 08, 2015, 12:45:55 AM »
it's trying to go to my ip address

Online bob3160

  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 45279
  • 61 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #13 on: February 08, 2015, 01:37:05 AM »
it's trying to go to my ip address
If it's an address like http:/10.1.10.1 it's actually trying to open your router interface so you can make the needed changes to secure it.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v20H2 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31309
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: "Smart" Scan says my router is open to hackers. Only one problem...
« Reply #14 on: February 08, 2015, 02:15:10 AM »
To which of your IP addresses is it trying to go?
You have multiple.