Author Topic: ashServ.exe uses 50% CPU!  (Read 63389 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mastertech

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #45 on: October 16, 2005, 04:46:07 AM »
A couple things. If oyu guys want to see everything starting up use:Autoruns
Msconfig misses some startup areas. Look at the logon tab in autoruns.

Also RAM Defragmenters don't do anything positive: Myths

To really analize what is running in memory use Process Explorer

Offline szc

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6957
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #46 on: October 16, 2005, 04:55:00 AM »
Autoruns... I have that one as well. Nothing unusual inside the startup:

MB: GIGABYTE GA-Z77X-UD3H Intel 7 Series  - LGA1155, CPU: Intel Core i5-3570K - Quad Core, 3.40GHz (3.80GHz Max Turbo), CPU COOLER: Cooler Master Hyper 212 EVO Direct Heat Pipe R2, RAM: 16 GB Kingston HyperX Blu DDR3, VIDEO CARD: Galaxy GeForce GTX 560 Ti - 1GB, GDDR5, POWER SUPPLY: Corsair Enthusiast Series TX750 V2 - 750 Watts, HD: Seagate Barracuda - 2TB, 7200RPM, 64MB, SATA 6Gb/s

darth.mikey

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #47 on: October 16, 2005, 04:58:49 AM »
Thanks for the tip on Autoruns, a great program...  ;D

Offline szc

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6957
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #48 on: October 16, 2005, 05:01:15 AM »
It's wonderfu Miha, of course...

And also Process Explorer... my readings (of course Total Commander entry is inside because I started it from there, otherwise it's never up and running, just on-demand):

MB: GIGABYTE GA-Z77X-UD3H Intel 7 Series  - LGA1155, CPU: Intel Core i5-3570K - Quad Core, 3.40GHz (3.80GHz Max Turbo), CPU COOLER: Cooler Master Hyper 212 EVO Direct Heat Pipe R2, RAM: 16 GB Kingston HyperX Blu DDR3, VIDEO CARD: Galaxy GeForce GTX 560 Ti - 1GB, GDDR5, POWER SUPPLY: Corsair Enthusiast Series TX750 V2 - 750 Watts, HD: Seagate Barracuda - 2TB, 7200RPM, 64MB, SATA 6Gb/s

darth.mikey

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #49 on: October 16, 2005, 05:05:15 AM »
Yes a great program too, i've had that one already, Polonus recomended it to me just the other day(thanks Damian) and i love it!  ;D

Offline szc

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6957
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #50 on: October 16, 2005, 05:10:01 AM »
Yes Mr. Mark Rusinovich (our leaf  ;D ) is wonderful and all his little wonderful tools.
MB: GIGABYTE GA-Z77X-UD3H Intel 7 Series  - LGA1155, CPU: Intel Core i5-3570K - Quad Core, 3.40GHz (3.80GHz Max Turbo), CPU COOLER: Cooler Master Hyper 212 EVO Direct Heat Pipe R2, RAM: 16 GB Kingston HyperX Blu DDR3, VIDEO CARD: Galaxy GeForce GTX 560 Ti - 1GB, GDDR5, POWER SUPPLY: Corsair Enthusiast Series TX750 V2 - 750 Watts, HD: Seagate Barracuda - 2TB, 7200RPM, 64MB, SATA 6Gb/s

Offline szc

  • Avast Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 6957
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #51 on: October 16, 2005, 02:50:29 PM »
Little off-topic, but Mastertech, if you haven't received a PM from me, you can go here:

http://forum.avast.com/index.php?topic=16931.0

I made a little avatar for you (of course if you want it...)

Cheers !
MB: GIGABYTE GA-Z77X-UD3H Intel 7 Series  - LGA1155, CPU: Intel Core i5-3570K - Quad Core, 3.40GHz (3.80GHz Max Turbo), CPU COOLER: Cooler Master Hyper 212 EVO Direct Heat Pipe R2, RAM: 16 GB Kingston HyperX Blu DDR3, VIDEO CARD: Galaxy GeForce GTX 560 Ti - 1GB, GDDR5, POWER SUPPLY: Corsair Enthusiast Series TX750 V2 - 750 Watts, HD: Seagate Barracuda - 2TB, 7200RPM, 64MB, SATA 6Gb/s

AMG

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #52 on: June 08, 2006, 10:15:20 PM »
Was there ever any progress on solving this issue?

I have a small business full of people reporting this behavior...and I experience it as well.
All systems are WinXP Pro SP2 on a domain...running managed client installations of Avast!.

AMG

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #53 on: June 08, 2006, 11:28:43 PM »
FWIW, this problem had been (temporarily) resolved for me by disabling the Net Shield provider and the Web Shield provider.  Seems rather unfortunate to throttle back what I would consider to be significantly important providers.

Does this help give any direction on what's happening?

Irksome

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #54 on: June 09, 2006, 10:29:16 PM »
Hi all,

I've been using Avast Home for at least 18 months without problem, in the last 48 hours my laptop has been freezing for a few seconds at the time - monitoring task manager it appears to be Ashserver.exe causing the problem.

IIRC there was a program update a couple of days ago - this appears to be the cause, as nothing else has changed.  I've done full system scans for virus (using Avast), and spyware etc using spybot and adaware all of which were clean.  Restarting XP (Home) in safe mode and there is no problem.

Ideas please?

Irksome

Irksome

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #55 on: June 09, 2006, 10:31:07 PM »
Sorry should have added that I do use utorrent constantly, and Firefox - but that I've not changed anything for weeks .

Alcyon

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #56 on: June 11, 2006, 07:24:38 PM »
i have the same problem and i follow those topic very closely... and i try something :  make rules to avoid detection by avast both in "resident" and "on demand scanner" from folders concerned by widows start...

it resolve partially the problem...boot time seem to be quicker but i watch the files scanned by standard shield and 200 files continue to be scanned...and all files not concerned by windows boot so i want try another way ...

and if the problem came with prefetch and other stuff like that ? i ll try to create "rules" against prefetch folder...

(my english is very limited...so read underline ^^ )

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 86822
  • No support PMs thanks
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #57 on: June 11, 2006, 07:55:39 PM »
What version of avast are you using ?
The latest version goes some way to reducing the number of files scanned on boot yet maintaining a compromise between protection and performance. Previously my boot count was in the region of 250, now it is around 100.

What setting do you have Standard Shield set, the High and Custom options are obviously going to scan more files. I would also suggest you review what programs start on boot, many don't need to, like media players that don't need to start until you click on a media file.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 22.5.6015 (build 22.5.7263.730) UI 1.0.711/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Irksome

  • Guest
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #58 on: June 12, 2006, 01:19:47 AM »
Sorry should have added that I do use utorrent constantly, and Firefox - but that I've not changed anything for weeks .

Disabling P2P Shield resolved the problem for me.

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67236
Re: ashServ.exe uses 50% CPU!
« Reply #59 on: June 12, 2006, 01:26:06 AM »
Disabling P2P Shield resolved the problem for me.
Sometimes, it's only necessary to exclude some files (or just one) from the application folder (AND NOT THE DOWNLOADED ONES).
For instance, for emule, you can just exclude onlinesig.dat  ;)
The best things in life are free.