Author Topic: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP  (Read 18600 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72213
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
[BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« on: June 16, 2015, 01:17:34 PM »
Hi guys,

there are no settings for HTTPS-Scanning on XP. Please fix.

Cheers
« Last Edit: June 25, 2015, 08:04:41 AM by Asyn »
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Alikhan

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2234
Re: [BUG] HTTPS Scanning on XP
« Reply #1 on: June 16, 2015, 02:11:37 PM »
Hi guys,

there are no settings for HTTPS-Scanning on XP. Please fix.

Cheers

Confirmed.
Windows 10 Home 64-bit • Avast Free (latest stable version) •  Malwarebytes 4 Premium (On-Demand) • Windows Firewall Control • Google Chrome • LastPass • CCleaner • O&O ShutUp10 •

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85756
  • No support PMs thanks
Re: [BUG] HTTPS Scanning on XP
« Reply #2 on: June 18, 2015, 08:29:50 PM »
Yes confirmed and I wanted to be able to disable this to see if it is the cause of some problems, some slow page loads avast.forum and problems with uk.yahoo.com portal, layout completely messed up. https://forum.avast.com/index.php?topic=172470.msg1224548#msg1224548
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.693) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline MartinZ

  • Moderator
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 1069
  • Product Manager
Re: [BUG] HTTPS Scanning on XP
« Reply #3 on: June 19, 2015, 03:20:11 PM »
Thanks for reporting, it will be fixed soon.

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85756
  • No support PMs thanks
Re: [BUG] HTTPS Scanning on XP
« Reply #4 on: June 19, 2015, 04:37:02 PM »
Thanks for reporting, it will be fixed soon.

I have just uploaded an OS manual crash dump -
Whilst browsing my system completely locked up, nothing I tried could get the mouse or keyboard to close the browser (firefox 38.0.5) and 2015.10.3.2219 R3 beta of avast free. So I initiated an os manual crash dump.

Uploaded to the avast ftp incoming as file name DavidR_manual-crash-dump.7z. I hope this is helpful.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.693) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72213
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: [BUG] HTTPS Scanning on XP
« Reply #5 on: June 20, 2015, 08:34:16 AM »
Thanks for reporting, it will be fixed soon.
NP, thanks Martin.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72213
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: [BUG] HTTPS Scanning on XP
« Reply #6 on: June 25, 2015, 08:03:59 AM »
Fixed in Build 2220. :)
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline g5540066

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #7 on: June 25, 2015, 11:46:40 AM »
Maybe just me? Not quite fixed. After automatic updates, enable HTTPS scanning appeared, but HTTPS traffic is not inspected. Test on: http://www.eicar.org/85-0-Download.html
« Last Edit: June 25, 2015, 11:49:20 AM by g5540066 »

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72213
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #8 on: June 25, 2015, 01:08:56 PM »
It works for me (see screenshot), did you reboot after the update..!?
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline g5540066

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #9 on: June 25, 2015, 03:17:41 PM »
Night updated. I turned off the computer and went to bed. Day turned on the computer to run services was the error in the form of the red cross. Automatically start the service bug report. I started the interface, the red cross is gone. I looked at what appeared the enable HTTPS. I read on the forum Asyn the answer. I started the restore Avast, received not working Avast. I uninstall Avast through "Add and remove programs", turned off the computer. Install R3 AVAST 2015 Beta 2 (build number 2015.10.3.2220). The Scanning HTTPS enabled, file to HTTPS is not blocked, skips. Files through HTTP blocks. I not see errors in work R3 AVAST 2015 Beta 2 (build number 2015.10.3.2220). Only not scan HTTPS.

To scan through HTTPS in Win. XP Avast installs a new service?
« Last Edit: June 25, 2015, 03:35:11 PM by g5540066 »

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85756
  • No support PMs thanks
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #10 on: June 25, 2015, 03:34:24 PM »
Night updated. I turned off the computer and went to bed. Day turned on the computer to run services was the error in the form of the red cross. Automatically start the service bug report. I started the interface, the red cross is gone. I looked at what appeared the enable HTTPS. I read on the forum. I started the restore Avast, received not working Avast. I uninstall Avast through "Add and remove programs", turned off the computer. Install R3 AVAST 2015 Beta 2 (build number 2015.10.3.2220). The Scanning HTTPS enabled, file to HTTPS is not blocked, skips. Files through HTTP blocks. I not see errors in work R3 AVAST 2015 Beta 2 (build number 2015.10.3.2220). Only not scan HTTPS.

To scan through HTTPS in Win. XP Avast installs a new service?

HTTPS scanning is working on my XP system, whilst it did on the 2219 build, it took a long time to load pages and some pages didn't load correctly.

Since XP didn't have the functionality to scan https previously I feel they would have to have done something to achieve this - what I did notice was something being launched as part of the update. See attached image of that action.

What was also fixed was the lack of a means of disabling https scanning in the Web Shield customize. That too is also there now, so I would suggest checking that setting to see that https scanning is in fact enabled. EDIT see image2.
« Last Edit: June 25, 2015, 03:38:42 PM by DavidR »
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.693) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72213
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #11 on: June 25, 2015, 03:49:43 PM »
Since XP didn't have the functionality to scan https previously I feel they would have to have done something to achieve this - what I did notice was something being launched as part of the update. See attached image of that action.
Also noticed it. (Btw, if you're interested in the log, check your win folder.)
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 85756
  • No support PMs thanks
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #12 on: June 25, 2015, 04:00:46 PM »
Since XP didn't have the functionality to scan https previously I feel they would have to have done something to achieve this - what I did notice was something being launched as part of the update. See attached image of that action.
Also noticed it. (Btw, if you're interested in the log, check your win folder.)

If you are talking about the setupapi.log or windowsupdate.log I don't see anything relating to the KB970158_x86.exe mentioned in my previous attached image.

This was why I queried it, in the hope someone from avast could say why it was done.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 21.8.2487 (build 21.8.6586.693) UI 1.0.666/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 72213
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #13 on: June 25, 2015, 04:06:06 PM »
If you are talking about the setupapi.log or windowsupdate.log I don't see anything relating to the KB970158_x86.exe mentioned in my previous attached image.
No, it had another name, but as i already ran CCleaner, I can't tell you the exact name.
You could search by date, it is a .log file with the date and time of the avast update.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.9.6660.IBC [UI.670] - EEK - Firefox ESR 78.15 [NS/uBO/PB] - TB 91.2
Avast-Tools: Secure Browser 94.0 - Cleanup 21.3 - SecureLine 5.13 - Driver Updater 21.3 - CCleaner 5.85
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline g5540066

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
Re: [BUG Fixed] HTTPS Scanning on XP
« Reply #14 on: June 25, 2015, 04:22:35 PM »
Difficult to read translation software.

Https enabled i see.  I see the installation process KB970158.  Need to have installed patch KB970158 on Win XP?

I see the error in this log i show.