Author Topic: Problems since update  (Read 5634 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Problems since update
« on: July 17, 2015, 01:42:59 AM »
Please help!

I updated to build number 2015.10.3.2223 Avast Free today......webshield is suddenly blocking numerous pages - Google, Mozilla Data, even Avast Forum!

"Avast webshield has blocked access to the following page because the certificate is invalid"

I have had to disable all shields because I cannot open Avast to disable or sort out the webshield - nothing happens when I click on it.

?

I am using XP and an older Firefox browser ESR 24.8.1 because I have problems with later / plug-in container.

All was fine before I updated.

UPDATE

My computer just refused to shut down, had to manually switch off, that never normally happens. Received a: "This program is not responding" for Avast - clicked end now, nothing happened. Think I need to remove Avast and re-install what I had before for now (the previous version), should I do so through Add/Remove Programs or use a removal tool and where can I download the previous version please?
« Last Edit: July 17, 2015, 04:31:35 AM by alicia.rose »

Offline Charvin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 36
  • That was Clean \\
Re: Problems since update
« Reply #1 on: July 17, 2015, 04:39:00 AM »
You have to update your system first. XP ain't supported by MS any more and the software vendors are also dropping support for that. The certificate invalid issue can be due to wrong system clock.

Well, the best thing to do is Upgrade to Windows 7 or 8.1 or wait for a few more days and upgrade your system to 10. That will solve half of the issues you are facing on your system.

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Re: Problems since update
« Reply #2 on: July 17, 2015, 11:19:06 AM »
Charvin.....Thank you for your post. I have read here that some other users have had the same problem with this update. Avast are still supporting XP and promised to for some time!

Pinned in this forum under AVAST 2015 R3 (2015.10.3.2223)

AVAST 2015 R3 (build number 2015.10.3.2223) has been released:

New features and Improvements in Avast 2015 R3:

StreamFilter with HTTPS scanning  is now available also for Windows XP/Vista

I need help from an Avast specialist.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 62832
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Problems since update
« Reply #3 on: July 17, 2015, 11:28:07 AM »
- XP..? (32/64 Bit..? - which SP..?)
- Other security related software installed..?
- Which AV(s) did you use before Avast..?
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.1.2396.Beta#3 [UI.460] - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.5 - ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Re: Problems since update
« Reply #4 on: July 17, 2015, 11:38:38 AM »
Hello Asyn, Thank you for coming to my assistance.

XP SP3, 32 Bit

I previously had Avast Version number: 2015.10.2.2218 installed......I just updated it.

No other security related software installed.

Please see: Avast! Web Shield Problem topic......seems others have had this issue too.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 62832
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Problems since update
« Reply #5 on: July 17, 2015, 11:41:17 AM »
1. Download Avast Free Antivirus: https://files.avast.com/iavs9x/avast_free_antivirus_setup.exe
2. Follow instructions: https://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed Avast versions..!!)
3. Reinstall Avast with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.1.2396.Beta#3 [UI.460] - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.5 - ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Re: Problems since update
« Reply #6 on: July 17, 2015, 11:48:21 AM »
Thank you Asyn,  :)

May I ask which version that download is for. Think I may wait awhile before reinstalling 2015.10.3.2223, as others have had the same problem as me and download 2015.10.2.2218 for now.

?   

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 62832
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Problems since update
« Reply #7 on: July 17, 2015, 11:49:59 AM »
It's for the latest version, but a clean reinstall should fix your issue.
If not, please report back.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.1.2396.Beta#3 [UI.460] - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.5 - ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Re: Problems since update
« Reply #8 on: July 17, 2015, 11:51:11 AM »
Ok, will do.  :)

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 62832
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Problems since update
« Reply #9 on: July 17, 2015, 11:57:35 AM »
OK...
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.1.2396.Beta#3 [UI.460] - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.5 - ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Re: Problems since update
« Reply #10 on: July 17, 2015, 01:54:24 PM »
I have followed all your instructions and carried out a clean installation.

Unfortunately the problem remains.

Attempted to come back here...

"Avast webshield has blocked access to the following page because the certificate is invalid"(Avast.com)

I have disabled webshield......please help.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 62832
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Problems since update
« Reply #11 on: July 17, 2015, 01:57:08 PM »
Seems to be related to your outdated version of FF ESR...
Disable HTTPS-Scanning in the Web-Shield and reboot afterwards.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.1.2396.Beta#3 [UI.460] - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.5 - ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline alicia.rose

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 150
Re: Problems since update
« Reply #12 on: July 17, 2015, 02:46:26 PM »
Thank you very much for your help and useful instructions Asyn.

Yes, I think you are right - I also have an up to date Firefox ESR browser installed (31.2.0), which I am now using with all shields on - no problems encountered so far, accessed here and Yahoo Mail without being blocked or intercepted, as before.

I'll try to stick with this, but will disable HTTPS-Scanning in the Web-Shield if I have to go back to the other.  :)

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 62832
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Problems since update
« Reply #13 on: July 17, 2015, 02:48:09 PM »
OK, you're welcome. :)
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.1.2396.Beta#3 [UI.460] - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.5 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.5 - ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2096
Re: Problems since update
« Reply #14 on: July 17, 2015, 04:27:22 PM »
@alicia.rose,
Are you by chance using the extension HTTPS-Everywhere in Firefox?  If so, this could definitely be causing the problem.  Disable the extension, and restart Firefox.
AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner