Author Topic: Windows reports no Virus-Protection  (Read 7843 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Windows reports no Virus-Protection
« on: November 22, 2005, 09:49:20 AM »
I have
Avast 4.6 HomeEdition
  Build Nov2005 4.6.731
  Xtreme Toolkit Version 1.9.4.0
  ActiveSkin 4.2.7.3
VPS
  Compilingdate 20.11.2005
  File-Version 0546-6

Since today my Windows XP reports that my Virus-Protection is not available.
In the Windows-Security-Center it reports in the section Virusprotection "not found"

I have german Versions - so i hope i translated everything correct.

mfg
Markus
Markus Strauss

Offline Cloussau

  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 897
  • AVAST! antivirus with balls
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #1 on: November 22, 2005, 10:14:11 AM »
can you check your task manager for any of the 5 avast programs?
see pic
« Last Edit: November 26, 2005, 10:23:29 AM by Cloussau »
sys- p4  3.0D ,  1024mb ddram ;arsenal :Avast IS 5.0 pro / Firefox / adblock /noscript : win xp/pro/sp3 32 bit

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #2 on: November 22, 2005, 10:40:04 AM »
They run
Markus Strauss

Offline Cloussau

  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 897
  • AVAST! antivirus with balls
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #3 on: November 22, 2005, 10:44:43 AM »
Have a look at this link it may help you  :)
http://forum.avast.com/index.php?topic=7900.msg64069#msg64069
sys- p4  3.0D ,  1024mb ddram ;arsenal :Avast IS 5.0 pro / Firefox / adblock /noscript : win xp/pro/sp3 32 bit

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #4 on: November 22, 2005, 10:49:30 AM »
I have the SecurityCenter running
Markus Strauss

Offline Cloussau

  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 897
  • AVAST! antivirus with balls
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #5 on: November 22, 2005, 10:57:20 AM »
can you right click blue ball and try to update either program or IAVS?
This sounds wierd
sys- p4  3.0D ,  1024mb ddram ;arsenal :Avast IS 5.0 pro / Firefox / adblock /noscript : win xp/pro/sp3 32 bit

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #6 on: November 22, 2005, 10:59:57 AM »
I did this today after i first noticed this -  i had to reboot my machine because of the 4.6.731 Update

the updates now only report the following:

Information über aktuelles Update:
Gesamt-Zeit: 4 s

- Programm: Bereits aktuell
  (aktuelle Version 4.6.731)
- Vps: Bereits aktuell
  (aktuelle Version 0546-6)

Server: www.iavs.cz (217.31.49.244)
Download-Dateien: 3 (0,03 KB)
Download-Zeit: 1 s
Markus Strauss

Offline Cloussau

  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 897
  • AVAST! antivirus with balls
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #7 on: November 22, 2005, 11:14:33 AM »
maybe this one will help a little more
http://forum.avast.com/index.php?topic=16141.0
sys- p4  3.0D ,  1024mb ddram ;arsenal :Avast IS 5.0 pro / Firefox / adblock /noscript : win xp/pro/sp3 32 bit

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #8 on: November 22, 2005, 11:52:07 AM »
Answers for XP Security Center not detecting anti-virus program could be found here: http://support.microsoft.com/kb/883792 (the link was kindly found by David...).
The best things in life are free.

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #9 on: November 22, 2005, 11:54:30 AM »
found this in my Event-Logs

maybe this depends on that.
Markus Strauss

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #10 on: November 22, 2005, 11:56:00 AM »
Did this post simultan to Tech - he had the same idea
thx
Markus
Markus Strauss

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #11 on: November 22, 2005, 12:17:18 PM »
I never dived in so deep into windows - but now i need - so i tried the thing with the gpedit.msc - it will not work - same reason like reported there - Snap in will not work -
tried the
sfc /scannow
realy it needed the cd and copied dll's
the snap in will still not work.

than i looked into the event-log - i saw there the Time32 is not synchronized - thought i remove every error when i am busy with this - that brought me to a MS-Page where i should enter
"net start time32"

i entered that and recogniced - ther is no path set to my C:\Windows\System32 - is this normal?

I think i have to fix some more problems - the red icon was only the startsignal to look what's going wrong.

btw this all started when i installed WinFS Avalon CTP,... and all releated lastweek - have the final-version from the DeveloperStudio2005 running with Framework 2.0 and
this installed 2.0 Beta beside - nothing worked - i removed all 2.0 releated and 2.0 Beta releated - reinstalled the VS2005 and now that all is happening. BTW the SnapIn for the MSSQL-Enterprisemanager is not working anymore.
« Last Edit: November 22, 2005, 12:19:08 PM by Markus.Strauss »
Markus Strauss

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #12 on: November 22, 2005, 12:22:31 PM »
Path is set in the Panel - i had to enter "PATH" in the Console-window - than it worked - whats the reason therefore?
Markus Strauss

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67247
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #13 on: November 22, 2005, 12:24:46 PM »
There is no path set to my C:\Windows\System32 - is this normal?
No. It should be there into System > Advanced > Environment variables > Path

Ops... your system has deep troubles... I can't even guess a solution easily...
Maybe overinstalling Windows.
The best things in life are free.

Offline Markus.Strauss

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
  • I'm no llama!
Re: Windows reports no Virus-Protection
« Reply #14 on: November 22, 2005, 12:29:13 PM »
The time-thing is solved - was:
Dieser aktuelle SNTP-Wert ist: time.windows.com,0x1
now i changed it and mySNTP-Server is my Domain-Server.
This is blocked by myrouter i think - mycomputer is only allowed for webserfing - the Domainserver has mor rights there - and i got the time from the server correkt.
Markus Strauss