Author Topic: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.  (Read 135716 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

REDACTED

  • Guest
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #195 on: July 31, 2016, 11:24:44 PM »
Thank you Lisandro for the information. It would have been great to have that info early on when we all wrote countless topics about this issue and in the fixed thread...thank you also for using SMF software since emails can be hidden from users and only admin have the ability to "see all".

I will try the updater again, wait until I reboot and see what happens.

As for the actual .exe for Avast I did try it again, watched as everything came up on the desktop and in the taskbar (hidded ones) and saw where it came back normal then after a few seconds it got its red X again.

I have done some tech stuff before and it just doesn't like its stuff to be "normal" (where is the fun in that) but since you all say that it is a glitch and it is really working then I will try not to worry much.

I can not do anything about it claiing it is not connected since I have tried doing all the  "fixes" both with WIFI and Ethernet connection and it still says it is not connected.

I forgot to mention that with this board software you can choose to announce the articles about updates since only the one member will get it in their email without the addresses of the others....no worry of phishing.

How to get rid of Safeprice since I did not want it and with each consecutive try of re-installing it  has not given me a choice to say NO
« Last Edit: July 31, 2016, 11:27:56 PM by darkangel »

REDACTED

  • Guest
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #196 on: August 01, 2016, 01:34:28 PM »
Running

C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastEmUpdate.exe

does not fix this issue for me, so I don't see why this is being classed as 'resolved' I have also tried updating it from the settings menus. however it doe not show the current version or release date and states that a connection cannot be established

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31078
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #197 on: August 01, 2016, 01:39:08 PM »
It is classed as resolved because it is.
It doesn't work for you because there is a connection problem.
As has been explained, for the fix to work there must be a connection.

Offline lukor

  • Administrator
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1884
    • AVAST Software
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #198 on: August 01, 2016, 01:39:57 PM »
... and you also have to restart avastui.exe, preferably by reboot.

REDACTED

  • Guest
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #199 on: August 01, 2016, 03:17:41 PM »
I have restarted my PC multiple times to no avail, and everything else seems to connect fine, just avast that it having an issue on my PC

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48655
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #200 on: August 01, 2016, 03:29:17 PM »
I have restarted my PC multiple times to no avail, and everything else seems to connect fine, just avast that it having an issue on my PC

Repair Avast:
Control Panel> Program and Features (Add/remove program)>Select Avast> Select Repair. Reboot when completed
https://www.avast.com/faq.php?article=AVKB204
If Repair doesn't fix the problem, try the following:
Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

REDACTED

  • Guest
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #201 on: August 01, 2016, 03:36:05 PM »
Did a complete uninstall / reinstall and it seems to have fixed the issue cheers, hopefully this won't come up again.

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31078
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #202 on: August 01, 2016, 03:52:38 PM »
Ofcourse it should have fixed it because emupdate runs when you do that.
Easier was to follow the fix mentioned in the first post. ;)

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48655
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #203 on: August 01, 2016, 03:54:58 PM »
Ofcourse it should have fixed it because emupdate runs when you do that.
Easier was to follow the fix mentioned in the first post. ;)
What's important is that the user now has a properly working Avast. :)
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

Offline ehmen

  • Poster
  • *
  • Posts: 498
Re: You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #204 on: August 02, 2016, 01:05:59 AM »
For existing affected users, fastest way to fix it is to run C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastEmUpdate.exe and then reboot. Others are getting the fix anyway, it just takes some time.
No. Didn't work.
I still get the security center notification that Windows doesn't find any antivirus on the computer.
« Last Edit: August 02, 2016, 01:57:42 AM by ehmen »

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48655
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #205 on: August 02, 2016, 01:17:09 AM »
For existing affected users, fastest way to fix it is to run C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastEmUpdate.exe and then reboot. Others are getting the fix anyway, it just takes some time./quote]No. Didn't work.
I still get the security center notification that Windows doesn't find any antivirus on the computer.
Do a repair if that doesn't work do a clean install.
Repair Avast:Control Panel> Program and Features (Add/remove program)>Select Avast> Select Repair. Reboot when completed https://www.avast.com/faq.php?article=AVKB204

If Repair doesn't fix the problem, try the following:Clean Install of Avast:https://goo.gl/4Ptzkf
« Last Edit: August 02, 2016, 01:19:20 AM by bob3160 »
Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v24H2 64bit, 32 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 24.4.6112, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89352
  • No support PMs thanks
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #206 on: August 02, 2016, 01:32:14 AM »
For existing affected users, fastest way to fix it is to run C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastEmUpdate.exe and then reboot. Others are getting the fix anyway, it just takes some time.
No. Didn't work.
I still get the security center notification that Windows doesn't find any antivirus on the computer.

First you have put your question within petr's comments (code marker '[' missing, have fixed it in my quote).

Now to the meat of your question, this is different to the issue being discussed here.

The incorrect message You are unprotected! Avast Background service is not running. was from the avastUI. Which is why the fix hasn't had any impact.

The error you are talking is a notification from the Windows Security Centre or the Windows Action Centre. Commonly this is because of a corrupt WMI.

- Windows Security Center not recognising avast!
See http://windowsxp.mvps.org/repairwmi.htm, this also mentions Vista.

Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.5.6116 (build 24.5.9153.762) UI 1.0.808/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline ehmen

  • Poster
  • *
  • Posts: 498
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #207 on: August 02, 2016, 02:00:01 AM »
Now to the meat of your question, this is different to the issue being discussed here.
But it's the same cause, it started as soon as I rebooted from the update on Sunday.
Do a repair if that doesn't work do a clean install.
Tried a repair.
I was hoping I wouldn't have to bother with a fresh install because of Avast's screw up.

Offline moroni

  • Avast team
  • Poster
  • *
  • Posts: 629
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #208 on: August 02, 2016, 06:47:11 AM »
Now to the meat of your question, this is different to the issue being discussed here.
But it's the same cause, it started as soon as I rebooted from the update on Sunday.

No, it isn't. Please follow the steps in the link DavidR posted and/or open your own thread. Your problem is not related to this one.

REDACTED

  • Guest
Re: [FIXED] You are unprotected! Avast Background service is not running.
« Reply #209 on: October 31, 2016, 08:02:17 PM »
I am still getting the "You are unprotected! Avast Background service is not running." message periodically.  I can resolve it from the GUI or doing a reboot.  I have done the repair install several times as well as a clean install twice.

I'm running Windows 10 Anniversary 64bit with avast 12.3.2280