Author Topic: "Enable hardware-assisted virtualization" missing from Settings  (Read 4518 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline GuiARitter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
"Enable hardware-assisted virtualization" missing from Settings
« on: September 24, 2016, 10:57:44 PM »
Hi everyone.

Over one year ago, I was having trouble to run a virtual machine in VirtualBox. I eventually discovered it was Avast (Free) which was causing it. I solved it by unchecking Settings > Troubleshooting > Enable hardware-assisted virtualization.  Now I reinstalled my Windows 7 x64 on an SSD and the same problem popped up. However, I no longer see that option in the settings.

How can I disable Avast's hardware-assisted virtualization?

For the record, [1] is where I found out about this, which links to a thread [2] from here. Microsoft's HAV Detection Tool once again tells me HAV is not enabled on this computer, even though it is in the BIOS.

Thanks in advance.

[1] http://superuser.com/questions/963392/vt-x-is-enabled-but-its-not-detected-as-such

[2] https://forum.avast.com/index.php?topic=162445.0

Edit: Just logged in on the old Windows, which I was using until one or two months ago. The option is also missing there, but HAV is still working fine.
« Last Edit: September 24, 2016, 11:14:49 PM by GuiARitter »

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 69371
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.2.2451.Beta#2 [UI.599] - EEK - Firefox ESR 78.8 [NS/uBO/PB] - TB 78.8
Avast-Tools: Secure Browser 88.2 - Cleanup P 21.1 - SecureLine 5.9 - Driver Updater 21.1 - CCleaner 5.77
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline GuiARitter

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "Enable hardware-assisted virtualization" missing from Settings
« Reply #2 on: September 25, 2016, 02:53:53 PM »
Thanks! Weird thing I couldn't find that thread in my searches. Also, pk forgot to write "Reboot for the changes to take effect". I figured that out instantly, but other users might lose some time trying to figure out why it didn't work.

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31333
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
Re: "Enable hardware-assisted virtualization" missing from Settings
« Reply #3 on: September 25, 2016, 03:11:50 PM »
The search option in this webboard software isn't exactly good.
Better is to use Google to search.
e.g. keyword-1 keyword-2 site:forum.avast.com

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 69371
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: "Enable hardware-assisted virtualization" missing from Settings
« Reply #4 on: September 26, 2016, 05:45:05 AM »
You're welcome.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 21.2.2451.Beta#2 [UI.599] - EEK - Firefox ESR 78.8 [NS/uBO/PB] - TB 78.8
Avast-Tools: Secure Browser 88.2 - Cleanup P 21.1 - SecureLine 5.9 - Driver Updater 21.1 - CCleaner 5.77
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0