Author Topic: shields turning off by themselves on startup  (Read 15511 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

REDACTED

  • Guest
shields turning off by themselves on startup
« on: May 01, 2017, 05:20:44 AM »
I shutdown my computer every night. Every day lately, when the computer starts up, the Avast tray icon has an exclamation point on it and when I open it it says "Some shields are turned off" and gives me a button to click to turn them back on. It doesn't say what shields or why they are turned off. I'm not turning anything off so why are they turning themselves off automatically? It's rather annoying to have to turn them back on every day not to mention unsafe, especially if I forget and start doing things on the internet before I remember or notice the icon. I have the free version of Avast on Windows 7.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76034
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #1 on: May 01, 2017, 07:50:47 AM »
Repair Avast:
1. Control Panel -> Add/Remove programs -> Avast
2. Click on 'Repair'.
3. Follow instructions.
4. Reboot.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89267
  • No support PMs thanks
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #2 on: May 01, 2017, 09:55:16 AM »
Whilst an avast repair may well resolve the problem.

I would suggest before doing this you restart your system, if you see the Avast tray icon with an exclamation point, try opening the UI to identify what Shield, Component, that hasn't started.  Right click on the tray icon and select About Avast > Components and see if you can find the one not running.

There have been occasions when a shield or component is slow to start.

You may also check the avastUI > Settings > General > Status Monitoring and check if a component that you aren't running has status monitoring enabled.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.5.6116 (build 24.5.9153.762) UI 1.0.808/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

REDACTED

  • Guest
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #3 on: May 01, 2017, 05:43:56 PM »
I followed your instructions, it's the Behavior Shield that's turned off. I checked under Status Monitoring and it's not checked there. Program Version and Definitions auto updates are also unchecked but everything else is checked. The shield is not slow to start, there have been times I've forgotten about the shield being off for hours and it's still off when i get to it. I'll try the repair mentioned above and come back here if it doesn't work.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76034
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #4 on: May 01, 2017, 05:46:44 PM »
OK, report back.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

REDACTED

  • Guest
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #5 on: May 01, 2017, 06:02:13 PM »
Just restarted and not getting the exclamation point this time so it looks like it worked. It says everything is ok right now. Hopefully that fixed it.

REDACTED

  • Guest
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #6 on: May 01, 2017, 07:22:13 PM »
Just letting you know I have the same problem with the Behaviour shield, but in my case it's not every time I reboot it's turned of, only now and then;
https://forum.avast.com/index.php?topic=201143.msg1388146#msg1388146

Interesting to know I'm not alone. I have also been recommended to try repair, but have not tried this yet, lazy as I am...

Offline ky331

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 303
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #7 on: May 02, 2017, 12:03:54 AM »
I've noticed the Behavior Shield was disabled on startup "a handful" of times on my Win7x64 system...
by going into Services and starting the aswbIDSAgent service, I was then able to enable the Behavior Shield from within avast's settings / components menu.
Lenovo T530 laptop, Intel Core i5-3320M @ 2.60 GHz, 8GB RAM, Windows 7 Pro SP1 (64-bit), avast! 17 Free, MBAM3 Pro, Windows Firewall, MVPS HOSTS file, OpenDNS Family Shield, Zemana AntiLogger Free, SpywareBlaster, IE11 & Firefox [both using WOT (IE set to WARN, FF set to BLOCK)], WinPatrol PLUS, uBlock Origin, MBAE, MCShield, CryptoPrevent, SAS (on-demand scanner). 
[I believe computer-users who sandbox (Sandboxie) are acting prudently.]

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2098
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #8 on: May 02, 2017, 01:16:34 AM »
All I've had to do is left right click on the Avast icon in the system tray and select Avast Shield Control | Enable all shields.
« Last Edit: May 02, 2017, 03:47:12 AM by Gopher John »
AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89267
  • No support PMs thanks
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #9 on: May 02, 2017, 01:23:15 AM »
All I've had to do is left click on the Avast icon in the system tray and select Avast Shield Control | Enable all shields.

I take it you mean 'right' click on the Avast icon in the system tray and select Avast Shield Control | Enable all shields.  As 'left' clicking on it opens the UI.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.5.6116 (build 24.5.9153.762) UI 1.0.808/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2098
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #10 on: May 02, 2017, 03:46:23 AM »
Yes, got in a hurry with a distraction in the room. :-[
AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner

REDACTED

  • Guest
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #11 on: May 02, 2017, 04:31:43 AM »
yes i was able to do that as well, but the problem for me was that i shouldn't have to remember to turn them back on, or notice the warning. they shouldn't have been turning off to begin with. there were several times I forgot and didn't notice the warning until i had been using the internet for hours and that was unsafe. however, so far, they have stayed on since doing the repair.

REDACTED

  • Guest
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #12 on: May 02, 2017, 05:39:06 AM »
Happening to my system also. But its the firewall that is disabling.
i think I did the repair once, but I will try it again. Also my firewall has "DCom service" on lowest setting. Shouldn't that be on full allow? or should i start another thread for that?

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76034
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #13 on: May 02, 2017, 05:47:38 AM »
yes i was able to do that as well, but the problem for me was that i shouldn't have to remember to turn them back on, or notice the warning. they shouldn't have been turning off to begin with. there were several times I forgot and didn't notice the warning until i had been using the internet for hours and that was unsafe. however, so far, they have stayed on since doing the repair.
Sounds good, thanks for the feedback.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Cast

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 302
Re: shields turning off by themselves on startup
« Reply #14 on: May 02, 2017, 08:08:37 AM »
Hmm guess im not alone in having the behavior shield off when I started my computer today.