Author Topic: Automatic avast update and jetico pf  (Read 13154 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

icefox

  • Guest
Automatic avast update and jetico pf
« on: April 07, 2006, 04:52:06 PM »
Hi to all,
i have a problem with the automatic update of avast and I think it is caused by jetico pf, but I don't understand the why.

I created the rules for avast.setup, aswUpdSv and all avast components which asked me the connection to the internet, but the automatic update doesn't work: a red pop up tells me, every time
Quote
An error has occured while attempting to update. Please check the logs.
.
but if I disable Jetico or if I run the update manually, it works well,
can someone help me?

thanks in advanced

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89422
  • No support PMs thanks
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #1 on: April 07, 2006, 05:32:41 PM »
That seems strange that if you disable Jetico it works or with Jetico enabled and do a manual update that works but not automatic updates. I would expect it not to work for either auto and manual updates as the process is the same, just the initiation is different.

What is in the logs, avast! Log Viewer, anything more detailed ?

you should only need access for avast.setup, ashMaiSv.exe (avast! mail scanner) and ashWebSv.exe (avast! web shield).

You could try a repair of avast. Add Remove programs, select 'avast! Anti-Virus,' click the Change/Remove button and scroll down to Repair, click next and follow. You need to be on-line to do this. Not sure if this would make a difference since the manual update works.

You could also try deleting the entry for avast.setup in Jetico pf and try updating again, this would force Jetico to ask again and possibly correct a permissions data error.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.6.6121 (build 24.6.9241.848) UI 1.0.809/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

icefox

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #2 on: April 07, 2006, 05:56:08 PM »
Quote
That seems strange
I know that  :(


Quote
What is in the logs, avast! Log Viewer, anything more detailed
well these are two line of my log, about a failed automatic update

Quote
07/04/2006 16.35.31   admin   1372   Function setifaceUpdatePackages() has failed. Return code is 0x20000004, dwRes is 20000004.

Quote
07/04/2006 16.35.32   admin   1372   An error has occured while attempting to update. Please check the logs.   


I have already tried to delete all avast entry.

I will try to repair avast.

I will tell you something soon.
thanks


Quote

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89422
  • No support PMs thanks
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #3 on: April 07, 2006, 07:34:44 PM »
Well a forum search for 0x20000004 returns many hits (some of which are quite old), a number relating to the auto update.

Some suggest looking at the setup/log file, which is more detailed, C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\Setup\setup.log (in a text editor, etc.) this might be too big for notepad so wordpad or another editor and paste the last entries (newest entries are at the bottom of the file). Try and find the section/bit relevant to the failed Auto Update and post them here.

Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.6.6121 (build 24.6.9241.848) UI 1.0.809/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

icefox

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #4 on: April 07, 2006, 08:57:58 PM »
this is a small part of the log file

Quote
20:27:51 nrm/int  SYNCER: Type: use IE settings
20:27:51 nrm/int  SYNCER: Auth: another authentication, use WinInet
20:27:51 dbg/gen  Entered SetupProcessPro::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
20:27:51 dbg/gen  Entered SetupProcessWin32Avast::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
20:27:51 dbg/gen  Entered SetupProcessWin32::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
20:27:51 dbg/gen  Entered SetupProcess::Do( INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES )
20:27:51 min/pkg  ERROR:HttpGetWininet, catch returned 0x00002EE7
20:27:51 min/pkg  ERROR:HttpGetWininet, catch returned 0x00002EE7
20:27:51 nrm/gen  InvalidateCurrent: invalidated server 'Download29 AVAST server' from 'main'
20:27:51 nrm/gen  SelectCurrent: selected server 'Download8 AVAST server' from 'main'
20:27:51 min/pkg  GetPackages - set proxy for inet


I have copied and pasted the lines from the start of the automatic update.

some of those lines are rewritten after, but only because avast! tries the connection with others server

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67185
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #5 on: April 07, 2006, 09:18:00 PM »
A successfull log, for comparison:

Code: [Select]
16:15:12 min/gen  Started: 07.04.2006, 16:15:12
16:15:12 min/gen  Running setup_av_pro-2fb (763)
16:15:12 nrm/sys  Operating system: WindowsXP ver 5.1, build 2600, sp 2.0 [Service Pack 2]
16:15:12 vrb/sys  Computer WinName: XXX
16:15:12 min/sys  Windows Net User: XXX\XXXl
16:15:12 min/gen  Cmdline: /downloadpkgs /noreboot /silent /progress /tray 
16:15:12 vrb/gen  DldSrc set to inet
16:15:12 vrb/gen  Operation set to INST_OP_UPDATE_GET_PACKAGES
16:15:12 min/gen  Old version: 2fb (763)
16:15:12 nrm/gen  SGW32P::CheckIfInstalled set m_bAlreadyInstalled to 1
16:15:12 vrb/sys  Computer DnsName: delta
16:15:12 vrb/sys  Computer Ip Addr: 192.168.0.1
16:15:12 nrm/int  SYNCER: Type: no proxy
16:15:12 nrm/int  SYNCER: Auth: no authentication
16:15:12 vrb/pkg  Part prg_av_pro-2fb is installed
16:15:12 vrb/pkg  Part vps-61403 is installed
16:15:12 vrb/pkg  Part news-4a is installed
16:15:12 vrb/pkg  Part setup_av_pro-2fb is installed
16:15:12 min/gen  Old version: 2fb (763)
16:15:14 vrb/fil  SetExistingFilesBitmap: 815->201->201
16:15:14 min/gen  GUID: d16fe4b4-470e-483e-88cb-60383af1f740
16:15:14 nrm/gen  Server definition(s) loaded for 'main': 52 (maintenance:0)
16:15:14 nrm/gen  SelectCurrent: selected server 'Download33 AVAST server' from 'main'
16:15:14 min/pkg  GetPackages - set proxy for inet
16:15:14 nrm/int  SYNCER: Type: no proxy
16:15:14 nrm/int  SYNCER: Auth: no authentication
16:15:16 nrm/gen  Server definition(s) loaded for 'main': 52 (maintenance:0)
16:15:16 nrm/gen  SelectCurrent: selected server 'Download4 AVAST server' from 'main'
16:15:16 min/pkg  GetPackages - set proxy for inet
16:15:16 nrm/int  SYNCER: Type: no proxy
16:15:16 nrm/int  SYNCER: Auth: no authentication
16:15:18 min/pkg  Load C:\Util\Antivirus\Avast\Setup\prod-av_pro.vpu
16:15:18 vrb/pkg  LatestPartInfo: news = news-4a
16:15:18 vrb/pkg  LatestPartInfo: program = prg_av_pro-2fb
16:15:18 vrb/pkg  LatestPartInfo: setup = setup_av_pro-2fb
16:15:18 vrb/pkg  LatestPartInfo: vps = vps-61403
16:15:18 vrb/pkg  FilterOutExistingFiles: 201 & 201 = 0
16:15:18 vrb/pkg  FilterOutExistingFiles: 201 & 201 = 0
16:15:21 nrm/pkg  vps: same as previous [061403]
16:15:21 vrb/pkg  FilterOutExistingFiles: 201 & 201 = 0
16:15:21 vrb/pkg  FilterOutExistingFiles: 201 & 201 = 0
16:15:21 nrm/pkg  Transferred files: 3
16:15:21 nrm/pkg  Transferred bytes: 30
16:15:21 nrm/pkg  Transfer time: 3001 ms
16:15:21 vrb/fil  NeedReboot=false
16:15:21 min/gen  Return code: 0x20000001 [Nothing done]
16:15:21 min/gen  Stopped: 07.04.2006, 16:15:21
The best things in life are free.

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89422
  • No support PMs thanks
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #6 on: April 07, 2006, 11:41:03 PM »
I'm at a loss, as the elements of the log you pasted, seems incomplete when checked against Tech's and one in my setup.log.

The only thing I see is the line:
20:27:51 nrm/gen  InvalidateCurrent: invalidated server 'Download29 AVAST server' from 'main'
This I would have thought might possibly be a problem with the servers.def file, but that seems unlikely if the same servers.def file is used for a manual update, which works.

If you have tried the repair, I suggest you wait for the next time avast checks for an update and see what happens. If there is another failed update all I can suggest is that you uninstall avast, reboot, reinstall and boot again.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.6.6121 (build 24.6.9241.848) UI 1.0.809/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

mauserme

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #7 on: April 09, 2006, 01:01:17 AM »
Hi icefox,

There are so many update servers that writing a rule in Jetico to cover them all might not work.

Have you tried the option to handle avast! updates as a browser?  This worked for me when I was testing Jetico.


icefox

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #8 on: April 09, 2006, 06:00:12 PM »
i have handled avast! as application trusted zone. i think it is better than browser.

tomorrow I will try do uninstall avast! and delete all avast! entry in jetico, reinstall it and test the automatic update.

I will say you something after an automatic update.

thanks for your support

icefox

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #9 on: April 10, 2006, 04:21:23 PM »
also after uninstalling avast!,rebooting,installing,booting again, automatic update doesn't work

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67185
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #10 on: April 10, 2006, 05:19:32 PM »
also after uninstalling avast!,rebooting,installing,booting again, automatic update doesn't work
Can you post four screenshots (windows)?
1. Update (Basic).
2. Update (Basic) > Details.
3. Update (Connections)
4. Update (Connections) > Proxy.
The best things in life are free.

icefox

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #11 on: April 12, 2006, 02:42:02 PM »
sure,








Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67185
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #12 on: April 12, 2006, 04:41:53 PM »


4. Update (Connections) > Proxy.

On the fourth, change proxy settings to 'Direct Connection' instead of automatic detection.
Test  8)
I suppose you're not using a local proxy.
The best things in life are free.

icefox

  • Guest
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #13 on: April 12, 2006, 04:52:00 PM »
I have already tested the connection whit the button in the low of the window, and both the configuration are ok: avast! says Proxy Server settings are correct.

However, I have modified that setting. I hope this solution works

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67185
Re: Automatic avast update and jetico pf
« Reply #14 on: April 12, 2006, 05:02:39 PM »
The best things in life are free.