Author Topic: The procedure entry point GetLogicalProcessorInformation could not be located in  (Read 15698 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline anon125

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
The procedure entry point GetLogicalProcessorInformation could not be located in the dynamic link library Kernel32.dll
this is what I get when I try to install avast in XP.
does anyone know of a free antivirus that will work in XP? probably 32 not 64 bit
thanks all

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 36755
Quote
does anyone know of a free antivirus that will work in XP? probably 32 not 64 bit
Panda antivirus free (Windows XP (32-bit) SP3 or later)
« Last Edit: June 13, 2017, 12:10:19 AM by Pondus »

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31345
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
It means your cpu doesn't support the SSE2 instruction set.
About all av's nowadays need it.

Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83760
  • No support PMs thanks
The procedure entry point GetLogicalProcessorInformation could not be located in the dynamic link library Kernel32.dll
this is what I get when I try to install avast in XP.
does anyone know of a free antivirus that will work in XP? probably 32 not 64 bit
thanks all

It certainly works on this system, see my signature, but it has XP Pro SP3 and the CPU supports SSE2.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.7.2425 (build 20.7.5568.595) UI-1.0.558/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro


Offline DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83760
  • No support PMs thanks
The OP's CPU doesn't support SSE2.
https://forum.avast.com/index.php?topic=203597.msg1399776#msg1399776

Yes I only found that topic after posting in this one.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 2004 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.7.2425 (build 20.7.5568.595) UI-1.0.558/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Offline anon125

  • Newbie
  • *
  • Posts: 16
thanks all
I still have sp2
« Last Edit: June 13, 2017, 01:19:42 AM by anon125 »

Offline Eddy

  • Avast Evangelist
  • Maybe Bot
  • ***
  • Posts: 31345
  • Watching (over?) you
    • Malware removal, Biljart and other things.
You should have installed SP3 and all (at least the security ones) updates after that.
But fact remains that you CPU is too old.

Offline Jay128

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
It means your cpu doesn't support the SSE2 instruction set.
About all av's nowadays need it.

Actually it means the procedure entry point cannot be found.

I'm using an intel D525 processor on WinXP SP2. My processor does support SSE2 and I have the very same error.

Just thought you might like to know that.

Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11761
    • AVAST Software
The mentioned error has nothing to do with CPU capabilities.
It simply means that the new(er) version of Avast you are trying to install needs XP SP3 - it won't work on XP SP2 (because the specific procedure is not available there).

Offline Jay128

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Which poses a problem for those of us who couldn't get XP with SP3 to run on a particular motherboard.