Author Topic: Mirror problem(s)  (Read 10120 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Mirror problem(s)
« on: June 29, 2006, 10:59:01 AM »
On my "child" AMS I've just discovered that the mirroring process never happens.
If I go to the console, click settings -> mirror and set the standard mirroring settings

auto-sync mirror every = 30 minutes (and checkbox flagged)
mirror http port = 5033
and click OK
Just after that, I come back to the settings window , re-click mirror and boom, the settings are not set (everything is unset).
And in fact with netstat -a -n I can verify that the mirror http server is not running, EVEN IF in the services console it's running ok.

If I manually edit the file
AMS\mirror\config\httpd.ini and put the port 5033 (it was 0 before i set it) and restart the Avast! iAVS4 mirror http server it correctly starts and I can access it.

BUT if I click again on the settings button and try to access the mirror settings the httpd.ini file reverts back to the wrong settings.
ALSO, I tried to set it read-only, and this way it isn't overwritten.

Following one of Vlk's suggestions (from another topic I found) I tried to run the mirror.exe manually, and it correctly updated the mirror. (and my clients can update from it).

But if I don't run it manually it doesn't run.

I already tried to repair the AMS and also I updated it, but with no luck.

Thank you in advance
Live long and prosper

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Mirror problem(s)
« Reply #1 on: June 29, 2006, 01:04:36 PM »
I assume you're using the latest version of ADNM (on the leaf server) - that is, 4.7.531.

It seems that the server things that it is not who it is. I.e. the properties you're setting in the Settings window are not saved where they should be (to the properties of the local server).

Please check the file <ADNM>\Data\Avast4.ini. Is there a line

ServerId=<something>

?
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Re: Mirror problem(s)
« Reply #2 on: June 29, 2006, 01:20:32 PM »
I assume you're using the latest version of ADNM (on the leaf server) - that is, 4.7.531.

Yes I'm using 4.7.351
Quote
It seems that the server things that it is not who it is. I.e. the properties you're setting in the Settings window are not saved where they should be (to the properties of the local server).

Please check the file <ADNM>\Data\Avast4.ini. Is there a line

ServerId=<something>

?

I have this line

ServerID=27120680

Thank you
Live long and prosper

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Mirror problem(s)
« Reply #3 on: June 29, 2006, 02:15:03 PM »
Has the "avast management server" service (or the whole machine) been restarted since making the AMS subscription? Can you try to restart the service, and see if it makes any difference? (that is, if you can then set the stuff via ADNM console).


Thx
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Re: Mirror problem(s)
« Reply #4 on: June 29, 2006, 03:17:18 PM »
I didn't remember if I had restarted the service, so I did it and then tried to reopen the console and re-set the mirror parameters but it still "forgets" them.

I'm puzzled, also because the primary AMS was installed the very same way and does indeed mirror ok.

Any suggestions?

Thanks in advance
Live long and prosper

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Mirror problem(s)
« Reply #5 on: June 29, 2006, 04:29:21 PM »
I'll try to simulate the problem here. I'll get back to you as soon as I find out more.
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Mirror problem(s)
« Reply #6 on: June 29, 2006, 04:37:42 PM »
Could you please check one more thing for me?

In the ADNM console, go to the Management Servers folder, highlight the leaf server we're talking about, and in the lower pane, verify that it says

Server ID: 27120680


Thanks
Vlk
« Last Edit: June 29, 2006, 05:29:06 PM by Vlk »
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Re: Mirror problem(s)
« Reply #7 on: June 29, 2006, 04:54:17 PM »
Could you please check for more thing for me?

In the ADNM console, go to the Management Servers folder, highlight the leaf server we're talking about, and in the lower pane, verify that it says

Server ID: 27120680


Thanks
Vlk

You are right!
In the console the SRV-ASL04 server shows another id

Server ID : 7901400

How can it be????

But more importantly, what should I do now?

Thank you again  :)
Live long and prosper

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Mirror problem(s)
« Reply #8 on: June 29, 2006, 05:01:43 PM »
There was more than one subscription attempt, actually, if I'm not mistaken...?

Anyway, try changing the value in the INI file to

ServerId=7901400

and restarting the service. That should do the trick.


Somehow, the server thinks its ID is 27120680 while it is completely different. That's why it's not saving the properties correctly (it doesn't know it's actually its own settings :))

Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Re: Mirror problem(s)
« Reply #9 on: June 29, 2006, 05:12:31 PM »
There was more than one subscription attempt, actually, if I'm not mistaken...?

Yes, when I had problems with the replication I had tried to uninstall and reinstall the leaf AMS, and I had subscribed it.
I guess it left some traces.

Quote
Anyway, try changing the value in the INI file to

ServerId=7901400

and restarting the service. That should do the trick.

I'll try as soon as I can, just now I have to leave.
In the late evening or tomorrow morning I'll be able to try and will report back to you.

Quote
Somehow, the server thinks its ID is 27120680 while it is completely different. That's why it's not saving the properties correctly (it doesn't know it's actually its own settings :))

Thanks
Vlk

Thanks to you Vlk! (I'm quite confident it will work ^_^ )

Good evening

       Michele
Live long and prosper

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Re: Mirror problem(s)
« Reply #10 on: June 29, 2006, 11:36:44 PM »
I've just tried to correct the serverid field in the avast4.ini file and restarted the service but it still doesn't save the fields nor update the mirror...
I have just a question...on the root AMS, under the second-level mirrors, should I put in the address of the leaf AMS?
From the documentation I'd guess not, but now I am dubious...

Also, in the registry (HKLM\Software\Alwil Software\Avast\av_mgm\4.0\SS) I've noticed a serverid value...does it matter?

Thanks for any help
Live long and prosper

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11665
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
Re: Mirror problem(s)
« Reply #11 on: June 30, 2006, 09:04:37 AM »
Quote
HKLM\Software\Alwil Software\Avast\av_mgm\4.0\SS

Oh yes, I forgot about this one. This one needs to be deleted when changing the INI file...


Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline 10nico

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 49
  • I'm a gnu!
Re: Mirror problem(s)
« Reply #12 on: June 30, 2006, 10:15:09 AM »
I deleted the value , restarted the service and now I can confirm it works!

The mirror settings remain set and the mirror itself is being updated.

Thank you Vlk!

Michele
Live long and prosper