Author Topic: UI frequently fails to start on PC Start-up  (Read 753 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline grenneam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
UI frequently fails to start on PC Start-up
« on: July 01, 2018, 02:47:54 AM »
This is a problems that appears to be occurring more and more often.  Not sure what to do about it.  Restarting the service seems to work 95% of the time.  I'm running Windows 7 Home Edition with a Core I5 2500 CPU and a SSD hard drive as the boot device.  It appears to me that Avast is checking for the UI service before it's actually activated.  Has anyone come up with a FIX for this annoyance.  If memory serves me correctly this problem has only been happening for about 5 or 6 months.  I'm running Avast version 18.5.2342.


Offline loungehake

  • Dummy Half
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 344
  • Come on lad! You've only got 70 yards to go.
Re: UI frequently fails to start on PC Start-up
« Reply #1 on: July 01, 2018, 11:50:09 PM »
Ditto with Behaviour Shield. You would think that automatically checking that modules are running and restarting them as required would be a piece of cake compared with the complex functionality of Avast. Not so apparently.

The problem when Behaviour Shield fails to start is that the little yellow alert flag on the orange system tray icon is barely noticeable so ensuring that the protection of Behaviour Shield is actually operational is dependent on user vigilance.
Windows 10 Pro x64, Avast Free 22.9,6034, Malwarebytes Anti-Exploit, Malwarebytes Anti-Ransomware

Windows 10 Pro x64 (on slow 2006 Toshiba P200 1.83GHz laptop), Avast Free 22.4.6011, Malwarebytes Anti-Exploit

Offline bob3160

  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 47448
  • 62 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: UI frequently fails to start on PC Start-up
« Reply #2 on: July 03, 2018, 04:12:12 PM »

Repair Avast:
Control Panel> Program and Features (Add/remove program)>Select Avast> Select Repair. Reboot when completed
https://www.avast.com/faq.php?article=AVKB204

If Repair doesn't fix the problem, try the following:
Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf
If you need additional help with the Clean Install, watch this:
https://youtu.be/p-h3myRD51A
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 22.5, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://