Author Topic: New Beta version 18.6.2344  (Read 7979 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 66147
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: New Beta version 18.6.2344
« Reply #15 on: July 26, 2018, 09:29:29 AM »
Ever since I installed this beta version 18.6.2344 a few times a day Windows 10 stops getting responses from DNS resolvers.
A system restart fixes the issue. Could be Avast as this update is the only change I've made since a week.

DNS servers ping fine and other devices on my network have no issues resolving hostnames from DNS but sometimes it just stops working on my laptop as of the 23:rd July.
What avast edition are you using (Free, Pro, IS, Premier)? I had a similar issue yesterday with Premier.
Hi guys, can't confirm the issue here - maybe W10 only..??
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.7.2422.B#2 [UI.547] - CC 5.70 - EEK - FF ESR 68.11 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.11 - SB/CP/SL/DU.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Vitdom

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 29
Re: New Beta version 18.6.2344
« Reply #16 on: July 26, 2018, 09:39:30 AM »
I have confirmed that the DNS issue is caused by Avast. I am personally using Avast Internet Security version 18.6.2344 (build 18.6.3946.0) on Windows 10 version 1803 build 17134.191 (10.0.17134.191).

After clicking Avast shields control > Disable permanently, the issue was immediately resolved. I was able to toggle all Avast Shield on again without encountering the issue. Why the issue sometime occurs, I don't know...

By analyzing network traffic in detail with WinPcap and Wireshark, I have determined that the issue lies in Sending the DNS queries, not in reciving the responses. DNS queries fail(no trace of them) to send to the DNS servers. Ping works fine.

I have attached all of my logs from Avast: https://www.dropbox.com/s/moat1drytlswcfo/avastdnsissuelogs_18.6.2344.zip?dl=1

I will try to disable Real Site and Web Shield respectively the next time the issue occurs to find out if those components could be causing this.
Update: Disabling Web Shield wasn't enough. But when I also disabled Real Site, the issue was resolved.
Have you tried just disabling just Real Site to see if that bypasses the problem ???
Disabling Webshield is never a good thing.
On the most recent event I tried disabling only the Real Site component, but it didn't work. Then I also disabled Web Shield and immediately the issue was resolved.

So both Real Site and Web Shield must be toggled off and then on to solve the problem.

Update: I tried to only disable the Real Site component again and this time it worked.
Update: I tried it again and it didn't work this time...
« Last Edit: July 26, 2018, 07:26:10 PM by Vitdom »

Offline Filip Braun

  • Avast team
  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 98
Re: New Beta version 18.6.2344
« Reply #17 on: July 26, 2018, 11:04:16 AM »
Hello everyone,

Thanks for reporting the DNS resolve issue.
We are working on a fix for next weeks beta.

Filip

Offline junmed

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: New Beta version 18.6.2344
« Reply #18 on: July 26, 2018, 11:55:54 AM »
Hello,
With this new beta version installed, the problem "proxy server setting being deleted" is back again. My proxy setting is being deleted right after I set it. See procmon log below for your reference.

Time of Day   Process Name   PID   Operation   Path   Result   Detail
5:33:21.9205463 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ProxyServer   SUCCESS   
5:33:21.9207117 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ProxyOverride   SUCCESS   
5:33:21.9208767 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\AutoConfigURL   NAME NOT FOUND   
5:33:21.9209628 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\AutoDetect   NAME NOT FOUND   
5:36:19.5160799 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ProxyServer   SUCCESS   
5:36:19.5161367 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ProxyOverride   SUCCESS   
5:36:19.5161674 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\AutoConfigURL   NAME NOT FOUND   
5:36:19.5161864 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\AutoDetect   NAME NOT FOUND   
5:36:41.9242883 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ProxyServer   SUCCESS   
5:36:41.9243913 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ProxyOverride   SUCCESS   
5:36:41.9244762 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\AutoConfigURL   NAME NOT FOUND   
5:36:41.9245179 PM   avastsvc.exe   4984   RegDeleteValue   HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\AutoDetect   NAME NOT FOUND