Author Topic: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on  (Read 3951 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Oren_Cohen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« on: December 30, 2018, 06:31:59 PM »
Hi,

I have Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's turned off, when I click "TURN ON" nothing happens.
I tried Avast repair but it doesn't help.
How can I solve this issue?

Thanks,
Oren.

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 44138
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #1 on: December 30, 2018, 07:51:22 PM »
You didn't say which paid version of Avast you are using.
You could try the following: Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf
If you need additional help with the Clean Install, watch this:
https://youtu.be/p-h3myRD51A

Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline Oren_Cohen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #2 on: December 30, 2018, 10:30:03 PM »
As for your procedure, I:
  • Plugged out the network cable.
  • Used control panel to remove Avast.
  • Noticed that after the uninstall, many files left in Program Files, Avast folder! I had 3 years old files there!!!
  • Used the avastclear.exe, rebooted into safe-mode and finished the process.
  • Restart into regular mode.
  • Found out that no Avast folder in Program Files at all :-)
  • Plugged in the network cable.
  • Installed Avast and the notifications are gone!!! finally!!!

Last thing - after restoring my old settings (I saved configuration file, as mentioned in your procedure) and restart the computer - notifications went back again :-(
So probably it was something old and incompatible that was part of the settings.

I repeated the whole process again, re-configured Avast manually, last restart - and ALL GOOD!!! :-)

Many thanks!!!
« Last Edit: December 30, 2018, 10:33:08 PM by Oren_Cohen »

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 44138
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #3 on: December 30, 2018, 10:37:07 PM »
You're welcome. Glad the problem is solved. :)
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline mchain

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5416
  • Spartan Warrior
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #4 on: January 01, 2019, 10:51:50 PM »
Every time Avast introduces a new numerical program update, I uninstall the old and do a clean install as recommended by Bob.

Example:  Old version was 12.3.3154.0 (08/23/2016), new is17.1.3394.0 (02/27/2017).  This procedure is at the minimum standard, changing only to a clean install from version 12 to 17.  Maximum would be a clean install at every program update:  e.g., 17.3.3442.0 (03/28/2017) to 17.3.3443.0 (03/31/2017) to 17.4.3482.0 (05/04/2017), etc., depending on whether the old versions had significant bugs in it.

Otherwise updating via Avast GUI should suffice.

Save the older full executable file just in case!
Windows 10 Home 64-bit 1909 Avast Premier Security version 20.1.2397 (build 20.1.5069.559) UI version 1.0.460.

Offline Pondus

  • Probably Bot
  • ****
  • Posts: 36752
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #5 on: January 01, 2019, 11:26:24 PM »
Quote
Every time Avast introduces a new numerical program update, I uninstall the old and do a clean install as recommended by Bob.
And avast seems to be the only AV vendor where this is necessary to do to avoid bugs

All other AV i have tried manage to update there programs just fine



Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 44138
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #6 on: January 01, 2019, 11:36:41 PM »
Quote
Every time Avast introduces a new numerical program update, I uninstall the old and do a clean install as recommended by Bob.
And avast seems to be the only AV vendor where this is necessary to do to avoid bugs

All other AV i have tried manage to update there programs just fine
I haven't needed to do this with Avast. :) Using the update function from within Avast has always done the job.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.7.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline henryonthenet

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Anti-Exploit and Anti-Rootkit Shield's won't turn on
« Reply #7 on: April 29, 2019, 10:08:10 AM »
This is BS, why do I have to do a stupid three move procedure: Delete, deep clean, and re-install in order to have my Internet Security work ok? This is a class action overdue to happen. Don't know when I might have time to do this process, but if something bad happens Avast's liability goes way up. Lame that AVast freeware deposits malware on your system to keep you from loading important features.