Author Topic: Avast not responding  (Read 16017 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Avast not responding
« on: January 04, 2019, 02:27:41 AM »
Hi everyone.
Just assembled this brand new computer as a Christmas gift to myself.
Been playing with it on the holidays and everything was running fine.
Avast was working like a charm all that time.
Avast Free,minimal install + Mail and quiet mode

Came back from work today and windows tell me my computer is not secure,i check to see in avast and avast refuse to launch.Restart the computer and windows stop telling me there is a problem,but avast still cannot be launched,it's active in the background but any attempt to access it,either from the windows menu,desktop shortcut or from the systray,avast open but hand with a grey circle in the center of the screen.

Uninstalled and reinstalled,problem persist.
Booted up in Safe mode and used the uninstaller,rebooted,reinstalled,rebooted,and same thing,problem persist.
I'm kind of at a loss on what to do next.

Everything was working fine yesterday,no windows update since,any idea?

Offline Be Secure

  • Long Time Avast User(9years.....) Security Enthusiast.
  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1907
Re: Avast not responding
« Reply #1 on: January 04, 2019, 09:21:18 AM »
Do u try repair?
Repair Avast:
1. Control Panel -> Add/Remove programs -> Avast
2. Click on 'Repair'.
3. Follow instructions.
4. Reboot.
PC- Windows10 EDU 64Bit,avast! free 20.4.2410,uBlock Origin,NVT_OSA,GoogleChrome(64bit),CCleaner,Unchecky,ZAM Free,Shadow Defender.
Security Enthusiast

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #2 on: January 04, 2019, 09:47:05 AM »
I did a repair,didnt work.
Went in safe mode,used the uninstaller,rebooted,reinstalled,didnt work.

Computer is brand new,not even 1 month old,so i told myself i would do a format since all my games are not yet installed.

Formatted the computer,fresh new windows 10 pro installed.
I install chrome,then search avast,click on the first link and install avast.

Same problem and now worst.
Avast is detected by windows security,but again wont lauch itself and hang if i try.
Worst part is on installation i was never asked for a custom install so now avast installed EVERYTHING without my consent.
So now i'm on a fresh windows with a non working antivirus that windows tell me is working fine ..... with

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #3 on: January 04, 2019, 09:50:47 AM »
Also love the forum not accepting 2019 as the current year before posting  ::)

Offline Be Secure

  • Long Time Avast User(9years.....) Security Enthusiast.
  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1907
Re: Avast not responding
« Reply #4 on: January 04, 2019, 11:39:26 AM »

I install chrome,then search avast,click on the first link and install avast.
What was the link?
Did you run uninstall via  avast Uninstall Utility?

Download https://files.avast.com/iavs9x/avastclear.exe on your desktop
Start Windows in Safe Mode
Open (execute) the uninstall utility
If you installed Avast in a different folder than the default, browse for it. (Note: Be careful! The content of any folder you choose will be deleted!)
Click REMOVE
Restart your computer

you can download and install from here:

Online installers (recommended):

http://files.avast.com/iavs9x/avast_free_antivirus_setup.exe

http://files.avast.com/iavs9x/avast_internet_security_setup.exe

http://files.avast.com/iavs9x/avast_premier_antivirus_setup.exe

Offline installers:

http://files.avast.com/iavs9x/avast_free_antivirus_setup_offline.exe

http://files.avast.com/iavs9x/avast_internet_security_setup_offline.exe

http://files.avast.com/iavs9x/avast_premier_antivirus_setup_offline.exe
« Last Edit: January 04, 2019, 11:41:48 AM by Be Secure »
PC- Windows10 EDU 64Bit,avast! free 20.4.2410,uBlock Origin,NVT_OSA,GoogleChrome(64bit),CCleaner,Unchecky,ZAM Free,Shadow Defender.
Security Enthusiast

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #5 on: January 04, 2019, 01:00:23 PM »
I had originally and i'm gonna try again to uninstall with avastclear in safe mode with no success,will reply as soon i try again.

Link from chrome for the download of avast was
https://install.avcdn.net/iavs9x/avast_free_antivirus_setup_online_a3a.exe

that was a redirect from the following search result from chrome

https://www.avast.com/fr-ca/lp-ppc-hp?ppc=a3&gclid=EAIaIQobChMIlJTbutHT3wIVyluGCh2vRwrAEAAYASAAEgLUR_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #6 on: January 04, 2019, 01:13:32 PM »
Uninstalled in safe mode with avastclear
used the link http://files.avast.com/iavs9x/avast_free_antivirus_setup.exe to reinstall
Same problem,avast not working.

Going to work now so gonna check over it again tonight  :'(

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #7 on: January 04, 2019, 01:33:49 PM »
At the very least i was asked for the custom install this time however.

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #8 on: January 04, 2019, 01:42:29 PM »
Tryed before going to work to install with the offline line,same result.

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 66802
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast not responding
« Reply #9 on: January 04, 2019, 02:38:16 PM »
- Which Avast..? (Free/Pro/IS/Premier)
- Which version..?
- OS..? (32/64 Bit..? - which SP/Build..?)
- Other security related software installed..?
- Which AV(s) did you use before Avast..?
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.8.2427.B#2 [UI.562] - CC 5.71 - EEK - FF ESR 78.3 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.12 - SB/CP/SL/DU.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #10 on: January 04, 2019, 04:18:31 PM »
Avast Free,for the version will have to look back home but wathever latest that installer use
http://files.avast.com/iavs9x/avast_free_antivirus_setup.exe
Os is windows 10 pro 64 bit wih latest automatic update.
No other security software installed,fresh copy of windows
None,been using avast for 10+ years without issue on different computer,this machine is 1 month old and was running fine until two day ago,and fresh format dont seem to fix the issue

Computer is ryzen 7 2700x
crosshair vii hero
32g memory 3600@3200
rtx 2080 ti
Os installed in a amd raid1 array of 2 sata ssd
system also have a nvme drive and another sata drive,no optical drive

Offline Asyn

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 66802
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast not responding
« Reply #11 on: January 04, 2019, 06:57:27 PM »
Update to the latest version (19.1.2360): https://forum.avast.com/index.php?topic=224223.0
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 20.8.2427.B#2 [UI.562] - CC 5.71 - EEK - FF ESR 78.3 [NS/AOS/uBO/PB] - TB 68.12 - SB/CP/SL/DU.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #12 on: January 04, 2019, 11:36:08 PM »
Clean uninstall again,reinstalled latest version (19.1.2360) ,antivirus working according to windows,again clicking either on the icon or the systray don't open the program and prevent future interaction with it.

Event manager while the program hang,translated from my french Os

Quote
The program AvastUI.exe version 19.1.4142.0 stopped interacting with Windows and was closed down. To see if more information about the problem is available, check the problem history in the Security and Maintenance Control Panel.
  Process ID: 22ac
  Start time: 01d4a402c26d020c
  Stop time: 4294967295
  Path to the application: C: \ Program Files \ AVAST Software \ Avast \ AvastUI.exe
  Report ID: 0d1f0ca1-e8f0-4ecc-8a48-2ca37b21e56e
  Full name of the defective package:
  Application ID for a faulty package:
  Blocking type: Unknown

No other problem are listed in the security and maintenance panel

Offline Mytenia

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 33
Re: Avast not responding
« Reply #13 on: January 05, 2019, 07:26:15 AM »
No matter what i try i can't get it to work at all,i'm out of idea now

Created a new user and try to install from it - don't work
Safe-mode avast clear then reinstall using offline link - don't work
Install in diagnostic mode - don't work
Formatted again - don't work
Reinstalled and booting before trying to open it - don't work
Reinstall and booting multiple time before opening it - don't work
Disabled desktop scaling - don't work
Had a go at different screen resolution - don't work

Just spent close to 6h of uninstalling and reinstalling it
Any insight from anyone would be welcome

Offline mchain

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5416
  • Spartan Warrior
Re: Avast not responding
« Reply #14 on: January 05, 2019, 07:32:55 AM »
I've never installed avast in a raid setup, maybe time to try using default standard install settings, install to C: drive only-no RAID?
Windows 10 Home 64-bit 1909 Avast Premier Security version 20.1.2397 (build 20.1.5069.559) UI version 1.0.460.