Author Topic: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.  (Read 2404 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Sass Drake

  • MyCity AMF R2
  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 826
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #15 on: March 15, 2019, 12:11:12 AM »
  • Open Notepad (click Start button -> type notepad.exe -> press Enter)
  • Copy text from code block below and paste it into Notepad
Code: [Select]
HKLM\...\Policies\Explorer: [DisableLocalMachineRun] 1
HKLM\...\Policies\Explorer: [DisableCurrentUserRun] 1
HKLM\...\Policies\Explorer: [DisableLocalMachineRunOnce] 1
HKLM\...\Policies\Explorer: [DisableCurrentUserRunOnce] 1
GroupPolicy: Restriction - Chrome <==== ATTENTION
CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Restriction <==== ATTENTION
  • Go to File -> Save As
  • Make sure that  UTF-8 is selected as Encoding (left side of Save button)
  • Save it as fixlist.txt on Desktop
  • Open again FRST and click on button Fix
  • Wait until FRST finishes
  • fixlog.txt should be genereted and opened. Attach it your post and wait further instructions.




What is Avast status now?

Offline v1sionmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #16 on: March 15, 2019, 06:26:44 PM »
Hi Sass
Well that's an improvement!!!  ;D ;D ;D - You're an absolute star!!!
Avast now loads into the notification area, but the UI then opens on the desktop. The UI now als shows that I'm using the Beta which it didn't before  :) (I had opted for Beta previosly).
The attached 'system restore' notification appeared on 1st re boot.
I also note that 3 other items re appeared in the notification area - I hadn't realised they were missing!  ::) ;D ;D.
So is there a next step to prevent the UI from opening on Boot?
Is it also possible for you to try to explain the process behind the fix?

THANK YOU SO MUCH!!!!!

Offline Sass Drake

  • MyCity AMF R2
  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 826
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #17 on: March 15, 2019, 07:12:24 PM »
There was configured group policy which prevented loading startup items including Avast tray icon. As for loading Avast GUI on startup that should not happen. Does it after each restart?

Offline v1sionmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #18 on: March 15, 2019, 07:44:22 PM »
Goodness knows how that happened!
I've re booted three times and the GUI appeared on each occasion.
If I look in Task Manager/Startup I see that 'Avast AntiVirus' and 'AVLaunch Component' are enabled. Is that correct?
Thanks again :-)


Offline v1sionmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #19 on: March 16, 2019, 03:06:44 PM »
I've disabled Avast Antivirus (which points to AvastUI.exe) in Task Manager/Startup and now as well as your fix which lead to avast appearing in the sys tray, the avast UI no longer opens automatically  :)
I hope that is an acceptable thing to do -
What do you think Sass?

Offline Sass Drake

  • MyCity AMF R2
  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 826
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #20 on: March 16, 2019, 08:03:25 PM »
UI shouldn't appear on boot but anyway that would be everything.

Offline buccola78

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #21 on: March 17, 2019, 02:59:16 PM »
Hello. I have the same problem. I updated to the new Avast version (19.3.2369) and it does not seem to work at all. No icon on System Tray and when i try to scan a file by pressing right mouse buttom, a Windows message appears: "Avast UI.exe process is not running. First execute the application before scanning". Could you help me please? I attach FRST log file. Thanks.
« Last Edit: March 17, 2019, 03:02:12 PM by buccola78 »

Offline Sass Drake

  • MyCity AMF R2
  • Avast Evangelist
  • Advanced Poster
  • ***
  • Posts: 826
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #22 on: March 18, 2019, 09:24:15 PM »
Can you reinstall Avast?

Offline buccola78

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: GUI / Avast Service Still not loading - all fault finding done.
« Reply #23 on: March 20, 2019, 11:25:40 PM »
Thanks for your answer. I did it using the offline installer but nothing changed. I tried to reinstall 2018 version (18.3.2338) and it works properly. So i'm using this version right now.