Author Topic: Weird problems starting Avast 4.7  (Read 3914 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

satine

  • Guest
Weird problems starting Avast 4.7
« on: August 04, 2006, 10:18:10 PM »
The first time I get Avast to start a scan, it runs the startup memory check and then doesn't open the program at all.

The second time I try, the program opens, but the option on the menu I clicked (after right-clicking the icon on the toolbar) stays highlighted, frozen on the screen like part of the background, even when I'm shutting the computer down. It's vanished upon reboot. If that makes sense.

I'm a bit worried about this. Something's not working properly and I haven't got a clue what it is. And my technician's gone to the Caribbean  :(

Can anyone help me out? I'm a bit rubbish at fixing technological stuff. I'm running XP. This has happened since I updated my version of Kerio Personal Firewall, and I wonder if it might be something to do with that.

Thanks

-Emma

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: Weird problems starting Avast 4.7
« Reply #1 on: August 04, 2006, 10:57:47 PM »
If Kerio settings block the startup of ashsimpl.exe (the skin of avast Simple User Interface) by the ashavast.exe (the memory scanner and the splash screen), it could be...

The only way - for a non-technician - will be uninstall the current version of Kerio, repair your avast installation (Go to Control Panel > Add/Remove programs > avast! antivirus > Remove. Then choose Repair function in the popup window (Repair). You must be connected to the internet while repairing.), install Kerio again.

Other, simpler, thing to test is just run:
C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashSimp2.exe
and see what you get...  ;)
The best things in life are free.

Greg D

  • Guest
Re: Weird problems starting Avast 4.7
« Reply #2 on: August 05, 2006, 04:02:02 PM »
I have exactly the same thing occuring.  It's not a firewall issue...nothing has changed on my computer to make it suddenly start.  It's a alwil programming issue.

anbu

  • Guest
Re: Weird problems starting Avast 4.7
« Reply #3 on: August 05, 2006, 04:41:08 PM »
This problem has occured for me too in the past .after uninstalling kerio personal firewall this problem has gone.i've done a bit of research on my system and found that
kerio hips driver is causing the problem.i'm now using zonealarm without any problem.

thank you
« Last Edit: August 05, 2006, 04:53:44 PM by anbu »

satine

  • Guest
Re: Weird problems starting Avast 4.7
« Reply #4 on: August 06, 2006, 12:29:05 PM »
Interesting that a couple of you have had this problem and have put it down to different things. I'm assuming from what anbu says that it is a software conflict between Kerio and Avast but I'm not sure what to do now - I had terrible trouble when I was using Zonealarm with Avast, with blue screens happening every couple of hours and multiple programs not running at all along with the weirdest screen freezes ever where the cursor would move but I couldn't do anything else - I reinstalled both programs a couple of times and the same stuff went on.

Really not sure what to do, whether to have another go with ZA or use a different antivir, which I'd rather not since I've had such a good time with Avast up until now.

Thanks for all the help.


Online DavidR

  • Avast √úberevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89033
  • No support PMs thanks
Re: Weird problems starting Avast 4.7
« Reply #5 on: August 06, 2006, 02:06:38 PM »
There are others, Jetico, Comodo, etc.
See some firewall tests for comparison, some are freeware but many are paid for versions http://www.firewallleaktester.com/tests.php. Also see http://www.thefreecountry.com/security/firewalls.shtml
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.3.6108 (build 24.3.8975.762) UI 1.0.801/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67194
Re: Weird problems starting Avast 4.7
« Reply #6 on: December 10, 2006, 01:54:41 PM »
User with Comodo troubles & avast, check here:
http://forum.avast.com/index.php?topic=25287.0
The best things in life are free.