Author Topic: Avast engine server  (Read 330 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pierogi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Avast engine server
« on: October 08, 2019, 12:06:13 AM »
Hi. So, i have latest avast free antivirus version and few hours ago i've noticed that Avast Engine Server (AswEngSrv.exe) process is not showing anymore in task manager since yesterday. Is it normal? Anyone else experienced it as well?

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82051
  • No support PMs thanks
Re: Avast engine server
« Reply #1 on: October 08, 2019, 01:30:41 AM »
There have been some changed in this area for avast 19.4 AswEngSrv.exe is the file system shield, but it is meant to be running sandboxed so I don't know if this is why you don't see it in the task manager.

See https://forum.avast.com/index.php?topic=226462.0 What's New.

As far as I'm aware that hasn't changed, see https://forum.avast.com/index.php?topic=228273.0 Release notes and that doesn't appear to have changed since Avast 19.4.

It isn't showing in my Win10 Task Manager with the latest version of avast 19.8 either.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline Pierogi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast engine server
« Reply #2 on: October 08, 2019, 01:46:26 AM »
I'm very sensitive even for smallest changes in my task manager which means I keep checking it everytime on startup and I noticed "aswEngSrv.exe" process stopped launching since yesterday. I even did a clear reinstall without any result of bringing it back. I also noticed that when I open UI by Avast icon from taskbar, two more AvastUI.exe processes are launching. When I close the window, one process stays. It disappears only when I shutdown pc. It's happening in version 19.8, didn't noticed that in previous.
« Last Edit: October 08, 2019, 01:49:13 AM by Pierogi »

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82051
  • No support PMs thanks
Re: Avast engine server
« Reply #3 on: October 08, 2019, 02:16:24 AM »
The UI is yet another area that has changed, I frequently see two instances running (well when I happen to check the task manager (after a question such as this).

Generally I don't go looking for issues unless I'm actually experiencing a problem.  I don't have the task manager open all of the time so I won't see changes like this.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Online kwiq

  • Avast team
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 232
Re: Avast engine server
« Reply #4 on: October 08, 2019, 09:06:16 AM »
Hi Pierogi,
it is on purpose, we found a bug in telemetry system and decided to fix it in 19.9 upcoming version.

Offline Pierogi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast engine server
« Reply #5 on: October 08, 2019, 09:31:20 AM »
Hi Pierogi,
it is on purpose, we found a bug in telemetry system and decided to fix it in 19.9 upcoming version.

You mean that aswEngSrv.exe process?

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 61107
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: Avast engine server
« Reply #6 on: October 08, 2019, 09:47:42 AM »
Hi Pierogi,
it is on purpose, we found a bug in telemetry system and decided to fix it in 19.9 upcoming version.
You mean that aswEngSrv.exe process?
Sure, that's what you were asking for.
Win 8.1 [x64] - Avast PremSec 19.9.2394.B1 - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 60.9 [NS/AOS/uBO] - TB 68.1.1 [EM] - ABS/ACP/ASB/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Pierogi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast engine server
« Reply #7 on: October 08, 2019, 10:27:44 AM »
Hi Pierogi,
it is on purpose, we found a bug in telemetry system and decided to fix it in 19.9 upcoming version.
You mean that aswEngSrv.exe process?
Sure, that's what you were asking for.

Okay then. Thank you for answering and explaining.