Author Topic: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login  (Read 717 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Stoke

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Hi,

as the title says: I have 2 Microsoft user accounts on my Windows 10 Pro machine. At login I could choose which user I want to login.
After having installed Avast Premier, Windows 10 only shows me the last logged in user. I need to login, logout to get to choose the other account.
Tried multiple options to get all users displayed after the restart "regedit, secpol.msc, net..."

Is this just a coincidence or is Avast the reason for this behavior? If so, how can I change that?

Cheers,

Jan 

Offline Pondus

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 36310
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #1 on: August 07, 2019, 10:07:17 AM »
Did you restart computer after install ?


“Ah beer. The cause of and the solution to all of life’s problems.”

"Operator! Give me the number for 911!"

Offline Stoke

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #2 on: August 07, 2019, 10:21:39 AM »
Yes, that's when I realized to problem.

Was like this:
Windows 10 Pro setup with 2 Microsoft-users (both Admins).
1. Starting the pc, showing one account to login and the other one to choose on the left bottom of the login-screen.
2. Login in
3. installing Avast Premier
4. restarting
5. only one account showing at the login-screen, nothing on the left bottom
6. login in
7. sign out
8. both accounts are shown
9. login in
10. restarting
11. only one account showing

...

 

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 61875
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #3 on: August 07, 2019, 10:59:06 AM »
- Which version of Premier..?
- OS..? (32/64 Bit..? - which SP/Build..?)
- Other security related software installed..?
- Which AV(s) did you use before Avast..?
W8.1 [x64] - Avast PremSec 19.9.2394.B#1 - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.3 [NS/AOS/uBO/PB] - Thunderbird 68.3 [EM] - ACP/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Stoke

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #4 on: August 07, 2019, 12:58:12 PM »
Hi,

newest Premier and Windows 10 64bit Pro
Only additional "AV" was Windows Defender.
Deinstalling Avast fixed the problem...trying bitdefender now.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 61875
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #5 on: August 07, 2019, 01:11:30 PM »
Hi Jan, if you're not interested in troubleshooting, I wonder why you started this thread..? ???
W8.1 [x64] - Avast PremSec 19.9.2394.B#1 - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.3 [NS/AOS/uBO/PB] - Thunderbird 68.3 [EM] - ACP/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Stoke

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #6 on: August 07, 2019, 01:31:36 PM »
I've paid for Avast, so of course I am interested in troubleshooting. Maybe you misunderstood me.
I want to use it, but like I said, deinstalling the program fixed the mentioned problem. No problem with Bitdefender.
I though this information helps figuring out the problem with Avast or points in the right direction.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 61875
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #7 on: August 07, 2019, 01:59:53 PM »
First, be sure to get rid of all remnants of your prior installed AV(s)..!!
-> https://support.avast.com/article/11/

Then:
1. Download Avast Premier Antivirus: https://files.avast.com/iavs9x/avast_premier_antivirus_setup_offline.exe
2. Follow instructions: https://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed Avast versions..!!)
3. Reinstall Avast with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
W8.1 [x64] - Avast PremSec 19.9.2394.B#1 - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.3 [NS/AOS/uBO/PB] - Thunderbird 68.3 [EM] - ACP/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Stoke

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #8 on: August 08, 2019, 10:17:45 AM »
Hi,

thanks. Did that and Avast is working fine. The problem is still there though. But after a couple of restarts it also happened with Avast deinstalled. So it's not related to Avast. Which is great, so I can keep using Avast. But it also sucks, since this means I still don't know what's wrong.
Windows 10 problem so not your "problem".

Sry for wasting your time. But thanks for your responses.

Offline Stoke

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #9 on: August 08, 2019, 06:26:20 PM »
Just to let you know the solution to this Windows not Avast related problem:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Create or edit the "HideFastUserSwitching" to "1"

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 61875
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: After Avast installation: Windows 10 doesn't show all users at login
« Reply #10 on: August 08, 2019, 07:34:10 PM »
NP Jan and thanks fior the feedback.
W8.1 [x64] - Avast PremSec 19.9.2394.B#1 - CC 5.63 - EEK - Firefox ESR 68.3 [NS/AOS/uBO/PB] - Thunderbird 68.3 [EM] - ACP/ASL.BC
Deutschsprachiger Bereich -> Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0