Author Topic: Grid2 osłona rootkit  (Read 502 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Zadra

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Grid2 osłona rootkit
« on: August 15, 2019, 02:17:33 PM »
Witam.
Mam, a raczej mamy, bo z tym problemem boryka się każdy gracz grida2 na Steam, który ma zainstalowany Avast antywirus (fora Steam).
Przy włączonych osłonach gra ma o połowę mniej FPS a przy podsumowaniu wyścigu i przejściu do następnych zawodów czas wczytywania jest dłuższy (50%) niż przy wyłączonych osłonach Avast. Jeśli gramy w multiplayer, to zazwyczaj zostajemy wykopani z danej sesji za brak odpowiedzi.
Przy wyłączonych osłonach avast na win10 wszystko działa, jak należy. Dzisiaj miałem aktualizacje Avast, ale nic się nie zmieniło.
Jak tak dalej będzie, to po kilku latach trzeba się będzie zastanowić nad zmianą antywirusa, bo pozostanie bez osłon w czasie kilku godzinnego grania to raczej lipa.
« Last Edit: August 18, 2019, 08:47:58 PM by Zadra »

Offline Zadra

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Grid2 osłona rootkit
« Reply #1 on: August 18, 2019, 07:53:10 PM »
Winowajca znaleziony. To osłona przed rootkitami blokuje. Jak jest wyłączona FPS mam 300 a jak włączona FPS spada do 180. Singleplayer i Multiplayer działają bez problemów przy wyłączonej osłonie.
Pytanie czemu Avast blokuje/opóźnia wykonanie plików gry. Na dwóch komputerach z win10 i zainstalowanym Avast'em mam ten sam problem. Każdy komputer pobierał grę ze Steam'a niezależnie.
« Last Edit: August 18, 2019, 08:46:47 PM by Zadra »

Offline Arek_AVG.pl

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
Re: Grid2 osłona rootkit
« Reply #2 on: August 19, 2019, 07:48:46 AM »
Cześć,

Cieszę się, że udało się wstępnie wykryć źródło.
Skoro wiemy, że to antyrootkit to spróbuj proszę dodać pliki wykonywalne gry do wyjątków
Zrobimy to w oknie zaawansowanych ustawień, aby mieć więcej możliwości.

Przejdź do Menu > ustawienia > Rozwiązywanie problemów, na samym dole wybierz Otwórz stare ustawienia.

W nowym oknie, w sekcji komponenty wybieramy Osłona plików > dostosuj > wykluczenia
Dodaj tu pliki (lub nawet cały folder gry GRID2) do wyjątków od skanowania

Dalej w Monitorowanie zachowań > dostosuj > wykluczenia
ponownie dodaj pliki do wyjątków

Pozamykaj wszystkie okienka klikając OK i przetestuj grę.

Offline Zadra

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: Grid2 osłona rootkit
« Reply #3 on: August 20, 2019, 03:31:54 AM »
Dzięki za poradę. Niestety, dodanie nawet całego katalogu Steam nic nie zmienia. Przetestowałem to z kolegą. Dalej problemy występują z wykopywaniem w sesji multiplayer i widocznym spadkiem FPS.