Author Topic: Mail Shields Off  (Read 912 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline BobFam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
Mail Shields Off
« on: September 02, 2019, 11:50:46 PM »
I have Version 19.7.2388 build 19.7.4674.524.

It says my Mail Shields are off in Status. I can't turn them on at the green prompt. When I go to Protection Core Shield they are off but I can turn them on. When I go back to Status they are off.

What is the problem? Thanks, Bob.

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 41708
  • 59 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Mail Shields Off
« Reply #1 on: September 03, 2019, 12:19:26 AM »
Try the following,
Repair & Clean Install of Avast -> https://goo.gl/t7aJGq
Free avast! Security Seminar: https://goo.gl/kh3cqR  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1903 64bit, 8 Gig Ram, AvastFree 19.6.xxxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82036
  • No support PMs thanks
Re: Mail Shields Off
« Reply #2 on: September 03, 2019, 12:19:36 AM »
What do you mean Mail Shields, there is only one ?
What email client (web mail viewed through your browser or email program) are you using ?

Have you tried right clicking on the Avast tray icon > Avast Shield Control, does it show it is off there, if so try enabling it there.

If that doesn't work, try an Avast Repair - AvastUI > Menu > Settings > Troubleshooting > Repair App.  Reboot after the Repair.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline BobFam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
Re: Mail Shields Off
« Reply #3 on: September 03, 2019, 01:44:49 AM »
Sorry for my mistake. There is only one mail shield.

I am using SeaMonkey mail.

I never noted this error before the latest version of Avast.

Bob.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82036
  • No support PMs thanks
Re: Mail Shields Off
« Reply #4 on: September 03, 2019, 09:58:54 AM »
OK, next step would be to try an Avast Repair.

I haven't used (or heard of) SeaMonkey mail before, but it would be somewhat strange if it were to cause an issue with the Mail Shield being enabled.  It would be more likely that there would be compatibility issues between the Mail Shield and SeaMonkey after an Avast Program update if SeaMonkey were somehow incompatible.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline rocksteady

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 378
Re: Mail Shields Off
« Reply #5 on: September 03, 2019, 10:20:29 AM »
@DavidR, FYI Seamonkey is continuation of Netscape (remember that?). Integrated web browser and email client.
I tried it on my WinXP rig at one time and had no problems with Avast. But that was Avast 18 under WinXP.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82036
  • No support PMs thanks
Re: Mail Shields Off
« Reply #6 on: September 03, 2019, 03:34:28 PM »
Well, still don't see how it could possibly result in the Mail Shield being OFF, any compatibility issues between the two, should result in either error messages from Avast or SeaMonkey Mail not working whilst the Mail Shield is ON.  Not what appears to be the other way round SeaMonkey Mail working the Mail Shield not.

The OP needs to try all of the options suggested and confirm they have and report the results.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline BobFam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
Re: Mail Shields Off
« Reply #7 on: September 04, 2019, 05:40:57 AM »
How does Avast know what mail program I am using? There must be some link to the mail program. If so where is it?
Thanks, Bob.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82036
  • No support PMs thanks
Re: Mail Shields Off
« Reply #8 on: September 04, 2019, 10:06:48 AM »
Avast doesn't know (outside of say MS Outlook as it has a plug-in for that) or need to know what email client you are using it intercepts the email traffic in order to be able to scan it.

I think the whole mail client is a bit of a red herring, the Mail Shield isn't running and that is the real issue.

So you need to follow the suggestions made and report the findings on getting the Mail Shield running again (or any error messages, etc.).
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline derek88

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Mail Shields Off
« Reply #9 on: September 04, 2019, 11:33:05 AM »
Since my Avast was updated today, I too have no Mailshield. I have tried turning it on, rebooting, running avast repair and rebooting again, still no Mailshield :-(

Offline derek88

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Mail Shields Off
« Reply #10 on: September 04, 2019, 12:52:22 PM »
I have reinstalled Avast Internet Security and mailshield is working again. I wait to see what happens when it updates to Premium Security again.

Offline BobFam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 19
Re: Mail Shields Off
« Reply #11 on: September 04, 2019, 07:27:54 PM »
So there is a problem loosing the Mail Shield! I have tried the Repair option and it still has no Mail Shield. I can turn it on and it shows off in Status afterwards. I guess a complete reinstall is needed. Can someone please describe how to do a reinstall in detail. Bob.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82036
  • No support PMs thanks
Re: Mail Shields Off
« Reply #12 on: September 04, 2019, 07:45:40 PM »
So there is a problem loosing the Mail Shield! I have tried the Repair option and it still has no Mail Shield. I can turn it on and it shows off in Status afterwards. I guess a complete reinstall is needed. Can someone please describe how to do a reinstall in detail. Bob.

Click the link given in Bobs post.
It has two links to videos one for Repair, the other for a clean install.

Try the following,
Repair & Clean Install of Avast -> https://goo.gl/t7aJGq
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.541) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline swc-it

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
Re: Mail Shields Off
« Reply #13 on: September 12, 2019, 02:17:02 AM »
I'm having the same issue.  Details are https://forum.avast.com/index.php?topic=229113.0

If anyone finds solution please post back.

Offline thewizardoz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: Mail Shields Off
« Reply #14 on: September 23, 2019, 05:26:14 PM »
Yeah. I did a repair and I'm still unable to turn on Mail Shield.